6 juni 2017 | Categorie: Tussenjaar

Vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Doet of zoon of dochter eindexamen havo of vwo? Dan heeft u vast al vele gesprekken over de toekomst gehad. Gaat uw zoon of dochter werken? Een eigen bedrijf beginnen? Of studeren? Dat laatste is de meest voor de hand liggende keuze. Maar welke opleiding dan? Of vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar doen? Dat is het onderwerp van dit artikel.

werken na havo of vwo

Keuzes maken voor de toekomst valt niet mee

Juist omdat er zoveel te kiezen valt is het voor een aantal jongvolwassenen niet zo eenvoudig een keuze te maken die bij hen past. Sommige jongeren hebben veel capaciteiten en vinden eigenlijk alles interessant… dan is het lastig om te kiezen. Er zijn ook jongvolwassenen die eigenlijk geen enkele studie of toekomst echt interessant vinden… Ook dan is kiezen heel moeilijk. Deze mensen kiezen vaak voor een tussenjaar. Misschien geen gek idee.

Focus houden op de toekomst

Een waarschuwing is ook op zijn plaats. Tijdens het tussenjaar moet het denken en de focus wel gericht blijven op de toekomst. Om ouders hierbij te ondersteunen zijn er vele artikelen geschreven onder het hoofdstuk ‘tussenjaar‘. Hoe plan je een goed tussenjaar? Een jaar werken? Werken en daarna reizen? Een tussenjaarprogramma volgen? Vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar? Lees over dit onderwerp onderstaande tekst van ‘Projects Abroad.’ En stel ook deze keuze niet uit…

Vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar?
Door: Projects Abroad

In de periode rond de eindexamens zal het onderwerp ongetwijfeld regelmatig ter sprake zijn gekomen: wat gaat uw zoon of dochter doen na het afronden van de middelbare school? Misschien is deze vraag allang beantwoord, staat uw kind al ingeschreven bij een vervolgopleiding en zijn er al plannen gemaakt voor een eventuele verhuizing. Maar het is ook mogelijk dat uw zoon of dochter er na de examens een jaartje tussenuit wil en een tussenjaar neemt. In dat geval is het een goede optie een tijdje naar het buitenland te gaan om vrijwilligerswerk te doen.

Redenen voor vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar

In de afgelopen jaren hebben we bij Projects Abroad het aantal jongeren dat na het eindexamen een tussenjaar neemt zin toenemen. Een deel van hen doet vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens het tussenjaar. Zij geven verschillende redenen op voor hun keuze, bijvoorbeeld omdat hij/zij:

  1. Nog geen idee heeft wat hij/zij wil studeren
  2. Wel weet welke vervolgstudie hij/zij wil gaan doen, maar eerst ervaring op wil doen
  3. Zeker weet dat hij/zij (nog) niet wil gaan studeren en op zoek is naar avontuur

Ongeacht de reden van uw zoon of dochter voor een tussenjaar, kan vrijwilligerswerk in het buitenland een waardevolle invulling zijn.

Wat houdt dat in? Vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar?

Dit vrijwilligerswerk is een unieke manier om – in een totaal andere omgeving – nieuwe ervaringen op te doen, de horizon te verbreden en tegelijkertijd een nuttige en positieve bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap in een ontwikkelingsland. De persoonlijke ontwikkeling en levenservaring die uw kind tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland op doet, leiden niet alleen tot betere inzichten en de benodigde ervaring voor een vervolgstudie. Uw kind krijgt ook de kans om een nieuwe cultuur te leren kennen, de talenkennis te verbeteren en internationale vriendschappen te sluiten.

Wat zijn de mogelijkheden?

Maar wat voor soort vrijwilligerswerk kan uw kind dan precies gaan doen? ‘Projects Abroad’ is een organisatie die al sinds 1992 actief is op het gebied van vrijwilligerswerk in het buitenland. Wat begon met een kleinschalig lesgeef project in Roemenië, is uitgegroeid tot één van de grootste internationale vrijwilligersorganisaties in de wereld. Vandaag de dag biedt Projects Abroad projecten op veel verschillende gebieden, die aansluiten bij de interesse van uw kind, met flexibele startdata. Wilt uw zoon of dochter bijvoorbeeld medicijnen gaan studeren? Dan sluit een geneeskunde project hier goed bij aan. Dit kan ook een geschikte optie zijn als uw kind is uitgeloot voor de decentrale selectie, zoals vrijwilliger Mees bijvoorbeeld deed.

Wereldreis

Vrijwilliger Mandy wist na haar vwo-diploma nog helemaal niet wat ze wilde studeren, maar wilde graag op wereldreis en besloot dit te combineren met vrijwilligerswerk. Zij nam deel aan de uitgebreide Global Gap Wereldreis en hielp samen met een kleine groep internationale vrijwilligers, binnen een periode van 32 weken bij vrijwilligersprojecten in vijf verschillende landen.

Projecten op het gebied van natuurbescherming, mensenrechten, sport etc.

Natuurlijk zijn er nog allerlei andere projecten, bijvoorbeeld op het gebied van natuurbescherming, mensenrechten, bouwen, sport, lesgeven of sociale zorg. In principe zijn al onze projecten geschikt om in een tussenjaar te doen. Door de continuïteit van de projecten en de flexibele startdata is het eenvoudig om tot een op maat gemaakt tussenjaar te komen, waarbij projecten en bestemmingen ook kunnen worden gecombineerd en het tevens gemakkelijk is in te passen in eventuele andere plannen van uw kind.

Ondersteuning en begeleiding

De kans is groot dat uw kind nog nooit alleen op reis is geweest, of in elk geval nog nooit zo ver weg of voor een langere periode. Het is dan ook een fijne gedachte dat je kind terug kan vallen op een lokaal team van ervaren mensen, die begeleiding en hulp bieden waar nodig. Projects Abroad heeft in elke bestemming zo’n team van eigen medewerkers. Zij zorgen ervoor dat vrijwilligers na aankomst goed worden opgevangen en dat alles goed verloopt. Naast het begeleiden van vrijwilligers, onderhouden zij bovendien de relaties met de partnerorganisaties en de gastgezinnen. Zo weet u dat uw kind in goede handen is en u hem/haar met een gerust hart het avontuur tegemoet kunt laten gaan.

Een grote stap

Net zoals het kiezen van een vervolgstudie een grote stap is, is het voor uw kind én voor u ook best spannend om te besluiten om een tussenjaar in te lassen. Dat is zeker het geval als hij of zij kiest voor vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens eeen tussenjaar. We helpen u en uw kind dan ook graag bij het kiezen van de juiste invulling voor een tussenjaar. Neem gerust contact met ons op voor advies of een persoonlijke afspraak. Ga voor meer informatie naar www.projects-abroad.nl.

vrijwilligerwerk in het buitenland tijdens een tussenjaar

Tijdens een tussenjaar kan uw zoon of dochter waardevolle ervaring opdoen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.

Belangrijke keuzevragen

Welke toekomst uw zoon of dochter ook kiest… het is altijd belangrijk goed na te denken over de toekomst. Stimuleer uw zoon of dochter goed na te denken over welk type tussenjaar bij hem of haar past en vergelijk de mogelijkheden. Herinner uw kind er ook aan dat er na het tussenjaar ook iets moet gebeuren. Probeer tijdens het tussenjaar de focus te houden op de toekomst, zeker als er daarna een studiekeuze volgt. Open Dagen bezoeken, meeloopdagen meemaken… dat is ook belangrijk bij vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar. Ook daarom: een tussenjaar moet je goed plannen.

vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen op basis van onderzoek van Marinka Kuijpers

De decaan kan adviseren

Ook bij de invulling van een tussenjaar kan de decaan adviseren. Hij of zij kent vele mogelijkheden en weet welke tussenjaarprogramma’s geschikt zijn voor u kind. Hij kan u ook helpen te bekijken welke tussenjaarorganisaties passend en betrouwbaar zijn in uw situatie.

Meer weten over studiekeuze en studeren? Vul uw mailadres is bij ‘Nieuwsbrief ontvangen’ en u ontvangt alle nieuwe blogartikelen.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.