Van studie veranderen? Is dat lastig?
Soms ontdekken studenten in de loop van hun eerste studiejaar dat het toch een andere studie had moeten zijn. Ze hebben spijt van hun studiekeuze. Van studie veranderen, is dat lastig?
‘Verkeerde’ studiekeuze
Nogal wat studenten maken de verkeerde studiekeuze. Tussen de tien en twintig procent van de eerstejaars stopt met de studie. Deze uitvallers zeggen vaak: ‘ik heb ook te weinig tijd besteed aan mijn studiekeuze’. Een weloverwogen studiekeuze is de beste basis voor studiesucces.
Maar hoe ‘verkeerd’ is ‘verkeerd’. Als een student leert van wat er fout ging, wat er anders had gemoeten of wat beter bij hem past… Dan is dit lang niet altijd een verloren jaar. Luister naar wat de studenten in dit webinar daarover vertellen.
Interessegebied als basis van studiekeuze
Als een student weet welk interessegebied hij moet kiezen dan is hij al een heel eind. Kijk je bijvoorbeeld op Studiekeuze123, dan kun je per interessegebied kijken welke opleidingen er allemaal zijn. En dat zijn er heel wat.
Kijk je naar de opleidingsbeschrijving en bezoek je Open Dagen dan is het niet zo eenvoudig precies de verschillen tussen die opleidingen te ontdekken. Ik adviseer studiekiezers daar vooral niet zo’n punt van te maken. Daar heb ik een aantal argumenten voor.
Vakken kiezen vanaf je tweede studiejaar
Na je eerste studiejaar heb je steeds meer ruimte je eigen vakkenpakket samen te stellen. Nogal wat hbo’s en universiteiten vinden het ook goed als je andere vakken kiest die misschien bij een andere opleiding horen. Heb je opleiding A gekozen maar ontdek je dat het toch opleiding B had moeten zijn? Dan zijn er diverse mogelijkheden daar iets aan te doen binnen dezelfde uni of hogeschool. De student heeft hier vaak wel wat hulp bij nodig van de studieadviseur. Samen kun je zo kijken naar opleiding A, je eerste keuze, en die wat meer laten lijken op opleiding B, de studie die je ook aantrekkelijk leek. Je blijft je oorspronkelijke opleiding volgen, maar laat die wat meer lijken op een andere opleiding die je ook interessant leek.
Of een hele andere opleiding…
Het kan ook zijn dat je in je eerste studiejaar ontdekt dat het een nét andere opleiding had moeten zijn. Het verhaal van Merel van Efferen vind ik hierbij een goed voorbeeld. Merel ontdekte tijdens haar eerste jaar Biotechnologie dat ze de vakken die gingen over Food Technology eigenlijk interessanter vond. Deze opleiding lijkt op Biotechnologie, en in het eerste jaar had ze ook veel vakken gezamenlijk met studenten Food Technology. Ze zocht contact met haar studieadviseur en samen bedachten ze een plan waarmee Merel na haar eerste studiejaar Biotechnology met wat extra vakken in kon stromen in het tweede jaar van Food Technology. Daardoor had ze wel twee maanden studievertraging, maar kon ze ook verder met de opleiding waar ze eigenlijk veel meer interesse in had. Lees ook: Hoe lang mag je studeren?
Van studie veranderen, is dat lastig? Binnen hetzelfde instituut valt het vaak mee!
Van studie veranderen binnen hetzelfde instituut en zeker als dat binnen hetzelfde interessegebied is, valt mee. In het eerste jaar hebben studenten van verwante opleidingen nog vaak samen les. De studiepunten die je in dit basisjaar hebt gehaald bij studie A kun je meenemen naar studie B. Overigens is het wel iets waarin instituten kunnen verschillen. Vraag er tijdens de studiekeuze naar hoe makkelijk het is om binnen een interessegebied te switchen binnen hetzelfde instituut. Er is ook altijd extra ondersteuning nodig van de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Het webinar van 14 december 19.30-20.30 gaat over (extra) ondersteuning vragen op hbo of universiteit en het onderwerp switchen komt dan ook aan bod. Aanmelden 12 januari 19.30-20.30 gaat over twijfelen aan je studiekeuze. Aanmelden.
Van studie veranderen, is dat lastig? Naar een andere hogeschool of universiteit gaan is lastiger
Wil je naar een andere onderwijsinstelling gaan, dan is van studie veranderen lastiger. Je studiepunten kun je dan meestal niet ‘meenemen’ en je moet helemaal opnieuw beginnen. Dit is ook een reden om niet alleen te kijken naar wat je studeert. Je moet ook kijken naar waar je studeert. Als een universiteit of hogeschool goed staat aangeschreven is dat heel vaak omdat die instelling echt haar best doet studenten te helpen en goed te begeleiden. Kijk vooral naar de kwaliteit van de opleiding en de instelling. Ga daarbij niet af op image maar kijk naar de feiten en cijfers bijvoorbeeld in de studiebijsluiter of de Keuzegids (op school verkrijgbaar).
Van studie veranderen, is dat lastig? Twijfel hoort erbij
Haast iedere student twijfelt wel eens aan de studiekeuze. Het hoort er een beetje bij. Er zijn dan een paar dingen die een student kan doen:
- Praat met de studieloopbaanbegeleider of studieadviseur (webinar extra ondersteuning vragen)
- Praat met ouderejaars studenten. Hoe ziet de opleiding er in een volgend studiejaar uit? Twijfel je dan nog? Praat ook met je medestudenten. Wat kun je beter anders aanpakken?
- Een studietwijfelaar doet er goed aan eens te praten met zijn ouders en/of oud-schooldecaan. Hoe kijken zij aan tegen je twijfel?
Besluit een student tóch te stoppen. Doe dat dan voor 1 februari. Vaak krijg je dan je collegegeld deels terug en ook zijn er regelingen met de studiefinanciering.
Webinars over studeren en studiekeuze
De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit. Elk webinar heeft weer een ander thema en er zijn telkens andere studenten die hun verhaal delen. Je kunt ieder webinar los volgen maar natuurlijk ook de hele serie.
12 januari 2022 19.30-20.30 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 19.30-20.30 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 19.30-20.30 Aanmelden Alles over geldzaken
19 oktober 2021 Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken
14 december 2021 begeleiding en ondersteuning op hbo en wo. Terugkijken