12 juli 2023 | Categorie: Studiekeuze

Volgend jaar examen… Nu kiezen…

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Doet je kind volgend jaar examen…nu kiezen voor een studie is dan belangrijk. Helaas zijn er nogal wat leerlingen die de studiekeuze lang uitstellen. Pas in april of mei de knoop doorhakken? Dat is echt te laat…

Volgend jaar examen? Nu kiezen...

Zet je kind alle stappen die je moet zetten om een goede studiekeuze te maken?

Een goede studiekeuze is een heel proces

Een goed studiekeuze maken is een heel proces. Dat lukt niet binnen een paar maanden. En zeker niet als je kind ook nog hard moet werken om het examen havo of vwo te halen. De combinatie van nadenken over jezelf en je toekomst… en tegelijkertijd ook nog blokken voor tentamens valt niet mee. Gaat je kind het komend schooljaar naar de eindexamenklas? Profiteer dan van de relatief rustige eerste maanden om samen met je kind rustig naar de studiekeuze te kijken.

Hoe ver is je kind?

Probeer om te beginnen eens samen te kijken hoe ver je kind al is? Het zou mooi zijn als je zoon of dochter een paar interessegebieden heeft gekozen in 4 havo of 5 vwo. Iets met ICT? Iets met klimaat en natuur? Of misschien iets met planten? Of iets creatiefs?

Volgend jaar examen…Nu kiezen en vergelijken

Het is mooi als je kind in de voor-eindexamenklas of uiterlijk in de zomervakantie 2 of 3 interessegebieden heeft waar hij zich op kan concentreren. Het is vervolgens belangrijk om studies met elkaar te vergelijken. Dat kan ook in de zomer. Er staat namelijk heel veel informatie op de sites van de hogescholen en universiteiten. En een echte aanrader is www.studiekeuze123.nl. Op deze site staan alle opleidingen op hbo en universitair niveau kort omschreven. Heel handig is de zoekfunctie waarmee je op interessegebied kunt filteren en opleidingen onderling kunt vergelijken. Let daarbij vooral ook op de studiebijsluiter. Daarmee kun je de kwaliteit van opleidingen beoordelen. In die bijsluiter staan harde feiten en cijfers zoals slagingskans en hoe lang een student gemiddeld over de opleiding doet. Ook lees je hier de reviews van de huidige studenten.

Praten met je omgeving

Jongeren hebben er veel aan als je als ouder een spiegel voorhoudt. Gewoon eens zeggen tegen je kind waar hij goed in is. Eens aangeven dat het je opvalt dat hij altijd enthousiast wordt van… Eens vragen waar hij complimentjes over krijgt… Dat zijn misschien heel gewone, voor de hand liggende zaken. Maar die spiegel kan jongeren helpen zicht te krijgen op de aspecten van een opleiding die bij hem passen. Stimuleer je kind ook te praten met mensen die al werken in het interessegebied van zijn keuze. Of studenten die een soortgelijke opleiding doen. Ken je die mensen niet? Plaats dan een oproep op bijvoorbeeld de facebookgroep ouders en studie.

Volgend jaar examen…Nu kiezen… en veel op pad gaan

Stimuleer je kind in het najaar zoveel mogelijk universiteiten en hogescholen te bezoeken op de open dagen. Mag je als ouder mee? Doe dat dan ook.
Huidige studenten die goed gekozen hebben zijn vooral enthousiast over de meeloopdagen. Je krijgt een dagje vrij van school om een dagje mee te lopen op de opleiding van je keuze. Je bent dan echt student onder de studenten. Echt een beslismoment. Probeer je kind te stimuleren dit minimaal twee keer te doen en het liefst in het najaar of de winter.

Regelen, regelen , regelen… voor 1 mei of misschien zelfs 15 januari…

En er moet ook veel geregeld worden voor 1 mei. Kiest je kind voor een opleiding met selectie meestal zelfs voor 15 januari… Hij of zij moet zich inschrijven voor een opleiding via www.studielink.nl en ook de geldzaken moeten bekeken worden. Vraag de studiefinanciering minimaal drie maanden van tevoren aan. Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan ‘studiefinanciering in het kort‘.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.