11 november 2021 | Categorie: Studiekeuze

Welke universitaire opleidingen zijn de beste?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Het is belangrijk dat studiekiezers opleidingen onderling goed vergelijken. Dat geldt voor hbo opleidingen en ook voor universitaire opleidingen. Vandaag is de Keuzegids universiteiten 2021 verschenen. In dit artikel een persbericht van de Keuzegids en een persbericht van Wageningen University & Research. Welke universitaire opleidingen zijn de beste?

Welke universitaire opleidingen zijn de beste?

Welke universitaire opleidingen zijn de beste? Waarom je opleidingen onderling moet vergelijken

De meeste studiekiezers denken vooral na over WAT ze gaan studeren. En ook wel in WELKE Stad ze willen studeren. Maar er komt nog veel meer kijken bij studiekeuze.
Op de eerste plaats vind ik dat studiekiezers zich moeten realiseren dat studiekeuze gaat over de keuze van je studie, en niet de stad waar je wilt wonen. Dat klinkt heel logisch, maar twee-derde van de studiekiezers denkt eerst en over de stad en dan pas over de studie. Dat is echt vragen om de verkeerde studiekeuze. Het argument is vaak: ‘ik woon lekker bij mijn ouders… waarom zou ik naar een uni of hbo ver weg gaan…’ Of ‘ik wil nu eindelijk in een leuke stad wonen…’ Moet je dan helemaal niet kijken naar waar je gaat studeren?

Niet alleen WAT je gaat studeren , maar ook op WELK NIVEAU en WAAR?

Het maakt echt wel uit of je op een hbo of een universiteit je gaat studeren. En zeker ook WAAR je dat doet. Alle hbo’s en universiteiten hebben weer een andere onderwijsfilosofie, hun aanpak is anders… de sfeer is anders… en tenslotte… de kwaliteit is anders. De Keuzegids is een van de hulpmiddelen die je kunt gebruiken om meer zicht te krijgen op de kwaliteit van opleidingen.
Op elke middelbare school kun je de Keuzegids inzien, daar kun je de decaan naar vragen. En de Keuzegids is natuurlijk ook gewoon te koop.

Gaan studeren? Maar wat dan?

Welke universitaire opleidingen zijn de beste? Welke hbo opleidingen zijn de beste?

Elk jaar geeft de Keuzegids een uitgebreid overzicht van alle mbo, hbo en wo (universitaire) opleidingen. De komende weken zal ik per interessegebied meer vertellen over de topopleidingen in Nederland zoals de Keuzegids die beoordeelt.
Omdat vandaag de Keuzegids universiteiten is uitgekomen volgen er twee persberichten, één van de Keuzegids, één van Wageningen University & Research.

Maatschappelijke ontwikkelingen van invloed op studiekeuze, persbericht van de Keuzegids

11 november 2021 –
In collegejaar 2020-2021 heeft de instroom van nieuwe universitaire studenten
een record bereikt. De bachelor rechtsgeleerdheid startte afgelopen jaar als grootste studie met bijna 1.000 eerstejaars meer dan in 2019. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids universiteiten. De instroom van pedagogische wetenschappen laat eveneens een forse toename zien, van bijna 500
studenten. Ook sociologie en sociale studies hebben duidelijk meer eerstejaars getrokken. Wat hebben deze stijgers gemeen? Recente maatschappelijke ontwikkelingen in het vakgebied.

Toeslagenaffaire

Met een recordaantal van 6.403 inschrijvingen was de bacheloropleiding rechtsgeleerdheid afgelopen jaar de populairste opleiding onder studiekiezers. Mogelijk heeft de aandacht voor de toeslagenaffaire en de discussie over de Nederlandse rechtsstaat in tijden van crisis het belang van het vak benadrukt. Een andere oorzaak kan zijn dat de beperkte oriëntatiemogelijkheden ten tijde van de pandemie deze populaire studie, die traditioneel veel twijfelaars trekt, van nog meer instroom heeft voorzien. Opvallend is de sterke groei bij Universiteit Utrecht, met ruim 400 rechtenstudenten meer dan in studiejaar 2019-2020.

Sociaal engagement

Wie echter naar de relatieve groei kijkt, ziet andere uitschieters. Sociologie en sociale studies hebben samen met maar liefst 43% de grootste stijging neergezet. Generatie Z, de generatie die op dit moment voor een studiekeuze staat, kenmerkt zich door maatschappelijk engagement. Ze zijn opgegroeid in een tijd waarin onderwerpen als de klimaatcrisis, de genderdiscussie en kansenongelijkheid de boventoon voerden. In dat licht is het niet gek dat de interesse in deze studierichting is gegroeid.

Lerarentekort

Pedagogische wetenschappen (en onderwijswetenschappen) staat bij zowel de absolute als de relatieve groei in de top 3. Afgelopen collegejaar startten er 1.856 studenten binnen deze studierichting, een stijging van maar liefst 36%. Hier is een evidente link te leggen met het lerarentekort en andere veelbesproken onderwijsgerelateerde thema’s, zoals de dalende PISA-scores van Nederlandse leerlingen. Zowel vanuit het onderwijsveld als de politiek groeit de wens om meer academici voor de klas te krijgen en wordt er meer aandacht besteed aan het enthousiasmeren van vwo’ers voor een carrière in het onderwijs. Zo begon de Radboud Universiteit vier jaar geleden een
eigen driejarige academische pabo. Inmiddels wordt deze opleiding ook door 12 andere instellingen aangeboden, meestal in samenwerking met een hogeschool. De instroomcijfers van afgelopen studiejaar lijken een reflectie te zijn van de maatschappelijke betrokkenheid van Generatie Z

Sterkste stijgers instroom 2020 (t.o.v. 2019)

Opleiding Absolute groei Relatieve groei
Rechtsgeleerdheid 948 17%
Constructiestudies 522 26%
Pedagogische wetenschappen 494 36%
Bedrijfskunde 459 15%
Sociologie en sociale studies 438 43%
Bron: Studiekeuzedatabase, Studiekeuze123.

Welke universitaire opleidingen zijn de beste? De beste universiteit van Nederland staat in Wageningen, persbericht van WUR

Voor de 17e keer op rij is Wageningen University & Research (WUR) uitgeroepen tot de beste universiteit van Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste uitgave van de Keuzegids. Dat de gids dit jaar de meetmethode veranderde, heeft geen gevolgen voor de nummer 1 positie van WUR.

Studentenoordelen, studiesuccescijfers en een geactualiseerd overzicht van alle universitaire bachelors. Welke universitaire opleidingen zijn de beste?

In de Keuzegids staan studentenoordelen, studiesuccescijfers en een geactualiseerd overzicht van alle universitaire bachelors. Ook staat er informatie over de arbeidsmarkt in en vergelijkt de gids instellingen die dezelfde opleidingen aanbieden. Een belangrijk onderdeel van de Keuzegids is de Nationale Studenten Enquête; ongeveer 70% van het totale oordeel wordt bepaald door de antwoorden die studenten geven. Daarmee is de gids een waardevolle manier voor aanstaande studenten en hun ouders om inzicht te krijgen in de kwaliteit van opleidingen aan Nederlandse universiteiten.

Negen topopleidingen

Negen Wageningse opleidingen krijgen van de Keuzegids het predicaat topopleiding; dat geeft aan dat studenten extreem blij zijn met hun studiekeuze. Vooral bij Plantenwetenschappen is de waardering van de studenten hoog. Dagblad De Gelderlander maakte eerder al een mooie achtergrondverhaal over het succes van deze opleiding. Ook Soil, Water and Atmosphere en Bos- en Natuurbeheer krijgen veel lof.

Meetmethode

De Keuzegids is dit jaar op een andere manier te werk gegaan dan in voorgaande jaren. Door de nieuwe opzet van de Nationale Studenten Enquête zijn de beoordelingsthema’s anders dan in voorgaande jaren, waardoor er sprake is van een nulmeting. De nieuwe rankings van de best scorende universiteiten zijn daardoor niet een-op-een vergelijkbaar met die van voorgaande jaren. Daarom laat de Keuzegids de verschuivingen ten opzichte van vorig jaar buiten beschouwing en bespreekt het alleen hoe de universiteiten dit jaar hebben gescoord.

Gegevens Keuzegids

De gegevens die de Keuzegids gebruikt komen van De Vereniging van Universiteiten, rapportages van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en accreditatiegegevens van de NVAO. Resultaten van de Nationale Studenten Enquête en de Studiekeuzedatabase zijn ook meegenomen. De bewerking en analyse van gegevens is gemaakt door de Keuzegids zelf.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.