18 oktober 2018 | Categorie: Studiekeuze

Zelf niet gestudeerd, maar kind gaat wel studeren

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Mijn ouders hadden zelf niet gestudeerd. maar gelukkig kreeg ik die kans wel. Ik werd docente op een middelbare school en via allerlei omwegen ben ik oudervoorlichter geworden. Voor mijn ouders en mij was het wel wennen dat ik ging studeren. Want als student kom je toch in een wereld die je ouders niet kennen.
Ook nu nog zijn er gelukkig jongeren die de kans krijgen om te studeren, terwijl hun ouders dat indertijd niet konden of wilden. Hoe gaat het met deze ‘eerste generatie studenten’? Dat vraag ik aan Constance Sommerey, diversity officer van Maastricht University.

zelf niet gestudeerd

Constance Sommerey, Maastricht University

Studerende kinderen van ouders die zelf niet gestudeerd hebben

‘Een van mijn taken is onderzoeken hoe het gaat met studenten waarvan de ouders zelf niet gestudeerd hebben’, zo vertelt Constance. ‘Maastricht University vindt het heel belangrijk dat ook deze studenten succesvol studeren. Het zijn soms studenten met een migrantenachtergrond maar vaak ook gewoon Limburgse jongens en meisjes met talent’.

Ze doen het hartstikke goed

‘Vaak hebben deze studenten al heel wat moeten overwinnen voordat ze bij ons kwamen. Ze hebben geleerd wat ‘doorzetten’ is. Ze weten wat ze willen en gaan daar ook voor. Het zijn harde werkers. Uit een kleinschalig onderzoek binnen de UM blijkt dat vele eerste generatie studenten het bij ons hartstikke goed doen’.

Op de basisschool

‘We zien dat er op de basisschool al een soort selectie is. Kinderen van ouders die zelf niet gestudeerd hebben, worden door de leerkrachten minder vaak doorverwezen naar havo of vwo, ook als de Cito score goed genoeg was. Op de middelbare school zien we helaas vaak hetzelfde beeld. Eerste generatie studenten gaan minder vaak naar het hbo of de universiteit.’ 

Studie kiezen

‘Aanstaande studenten met ouders die zelf niet gestudeerd hebben, willen graag hun ouders betrekken bij studiekeuze. En de meeste ouders steunen hun kind ook in hun wens om te studeren. Maar vaak weten ze niet hoe ze dat moeten doen. Daarom ben ik ook blij met het Studiekeuze Stripboek. Ouders en aanstaande studenten kunnen aan de hand van de tekeningen samen praten over studiekeuze. daar hoef je zelf niet voor gestudeerd te hebben’.

Meer talentvolle studenten aantrekken

‘Omdat de ‘eerste generatie studenten’ het zo goed doen, én omdat we meer mensen de kans willen geven door te studeren, starten we met een speciaal project. We willen onderzoeken hoe het komt dat scholieren met deze achtergrond minder vaak naar de hogeschool of universiteit gaan. Daarom zoeken we contact met middelbare scholen uit de regio’.

Samen werken aan oplossingen

‘Het universitair onderwijs moet toegankelijk zijn voor iedereen die dat wil en kan. Docenten en decanen op middelbare scholen vinden dat ook. Maar de werkelijkheid is helaas anders. Samen kunnen we misschien werken aan oplossingen’.

Hoe gaan we het doen?

‘We denken bijvoorbeeld aan het begeleiden van aanstaande eerste generatie studenten en hun ouders. We willen hen een paar jaar volgen en ondersteunen. Wat we hierbij ontdekken is natuurlijk weer belangrijk voor alle ouders die zelf niet gestudeerd hebben. Uiteindelijk willen we een plan maken waar iedereen iets aan heeft’.

zelf niet gestudeerd

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Meer over het Studiekeuze Stripboek

Constance noemt het Studiekeuze Stripboek. Daar vertel ik graag iets meer over.
Van alle stappen in het studiekeuzeproces heb ik een stripboek gemaakt. Bij elke stap in het studiekeuzeproces vindt u een plaatje. Bij elke strip staan vijf tips. En er is een verdiepend artikel bij elk onderwerp. Het Studiekeuze Stripboek is vrij om te downloaden en door te geven aan anderen. Het is gratis en er zijn geen verplichtingen. We noteren ook geen gegevens van u. Studiekeuze Stripboek.pdf

Luchtig praten over studiekeuze

Ouders en studiekiezers kunnen samen praten over studiekeuze aan de hand van de plaatjes uit het Studiekeuze Stripboek. Ik adviseer vooral ‘luchtige’ gesprekjes te hebben. Een hele avond ‘doorzagen’ over studiekeuze vinden de meeste pubers helemaal niet prettig. Omdat je praat aan de hand van strips hoeven het ook geen ingewikkelde gesprekken te zijn. En je hoeft er zelf niet voor gestudeerd te hebben om de strips te begrijpen.

Praktische tips

Bij elke strip staan vijf praktische tips. Die tips zijn bedoeld om ouders en scholieren te helpen goed na te denken over studiekeuze. Want een goede studiekeuze is het begin van een interessante loopbaan.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.