Studentenkamer vinden blijft lastig. Kamertekort tot 2025
Een studentenkamer vinden blijft voorlopig lastig. Sommige studentensteden verwachten de problemen snel op te lossen, andere blijven achter met het kameraanbod.
De grootste problemen bij het vinden van een studentenkamer in…
Er is onderzoek geweest naar het aanbod in kamers in verschillende studentensteden. De komende jaren blijft er op veel plekken nog een probleem. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van studenten. Sommige gemeentes denken de problemen voorlopig niet op te kunnen lossen. De volgende steden hebben in het collegejaar 2025-2026 nog een tekort aan studentenkamers:
- Amsterdam, een tekort van 13.000 kamers
- Rotterdam, een tekort van 9.000 kamers
- Den Haag, 6.000 kamers
- Delft en Eindhoven 3.000 kamers
In totaal is er in 2025 in Nederland een tekort van 43.000 kamer. Er is een aanbod van 354.000 kamers, maar de verwachte vraag naar kamers is 393.000.
Geen tekort aan studentenkamers in:
Onder andere de volgende steden verwachten geen tekorten meer:
- Breda
- Groningen
- Leiden
- Maastricht
- Nijmegen
- Wageningen
Studentenkamer vinden blijft lastig, de komende jaren
Een studentenkamer vinden blijft de komende jaren lastig in een aantal steden. Ook de prijzen van de kamers zullen voorlopig helaas nog stijgen. Toch is een goede kamer belangrijk voor een fijne start van de studie. Het eerste studiejaar is spannend en een fijne woonplek is dan een rustpunt. Weet uw kind al welke studie het waarschijnlijk gaat worden. Adviseer uw zoon of dochter dan zo snel mogelijk uit te zoeken hoe het zit met huisvesting. Sommige studentenhuisvestingsbureaus zetten de inschrijving voor het komend studiejaar al in janauari open. En je terugtrekken kan dan altijd nog.
Studentenkamer vinden blijft lastig, zoek alternatieven
Nogal wat studenten blijven nog een tijdje bij hun ouders wonen als een kamer vinden niet mogelijk is. De meeste studenten vinden dit voor een of twee jaar wel een oplossing, maar daarna willen ze toch graag op eigen benen staan. En inderdaad, dat is voor velen ook een aanrader. (tips voor studenten die nog thuis wonen, tips voor ouders die nog een inwonend kind hebben). Volwassen worden betekent ook voor je eigen huisvesting zorgen, je eigen financiën regelen etc. Bij nog ’thuis wonen’ hoort ook vaak ‘reizen’. Helaas valt dat soms erg tegen. Lang niet alle hogescholen en universiteiten zijn goed bereikbaar met het OV en de treinen en bussen zijn soms overvol.
Een redelijk alternatief is een kamer zoeken in een van de omliggende dorpen. Dat is natuurlijk niet zo aantrekkelijk, maar het kameraanbod is daar hoger en vaak zijn de kamers ook minder duur.
Tenslotte…
Tenslotte vind ik dat een student zijn studiekeuze niet af moet laten hangen van de stad. Toch gebeurt dat veel. Jongvolwassenen kiezen vaak een studie ‘dicht bij huis’ zodat ze nog niet op kamers hoeven. Maar het risico van een verkeerde studiekeuze is dan wel groter. Het gaat namelijk niet alleen om de inhoud van de studie, maar ook om de manier van lesgeven. Universiteiten en hogescholen organiseren hun onderwijs allemaal op een andere manier. Welke lesmethode ligt jou het beste? Ook moet de sfeer van een hogeschool of universiteit bij je passen. Een student brengt er tenslotte heel wat jaren door.