20 juni 2025 | Categorie: Ervaringen, Studeren

Bij een studentenvereniging: ja of nee?

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Vreselijke misstanden bij een studentenvereniging. Geregeld komen hierover berichten in de media.  Onlangs bijvoorbeeld dit bericht. Ik heb alvast nagedacht over hoe ik wil reageren als ons kind bij een vereniging wil. Onder dit artikel een waardevolle toevoeging van een schooldecaan.

bij een studentenvereniging

Studievrienden zijn belangrijk voor een goede studiedtijd.

Komend collegejaar gaat ons eerste kind studeren. Zij heeft nog niks gezegd over aansluiten bij een vereniging, maar ik heb alvast nagedacht over hoe ik dan zou willen reageren. Omdat ik dit spannend vind door de negatieve berichten in de media. En doordat ik hier zelf geen ervaring mee heb.

In de Facebookgroep voor ouders van studiekiezers plaatste ik een poll met hierbij dit bericht: ‘Wel of niet bij een studentenvereniging? Wat vind jij als ouder? Zat of zit jouw kind bij een studentenvereniging? Wat is jouw ervaring hiermee en kijk hierop?’

Ervaringen van andere ouders

In één opmerking bij dit bericht werd een vervelende ervaring beschreven. Een moeder schreef dat haar dochter bij een introductieavond van de studentenvereniging onaardig werd behandeld. ‘Ze was er al snel klaar mee….ze is niet zo’n verenigingsmens en heeft zeker geen zin zich anders te moeten voordoen dan ze is. Ze heeft een hele leuke vriendengroep gevonden bij de uni!’, aldus de moeder.

Bij een studentenvereniging of andere vereniging?

Een leuke vriendengroep bij de studie, dat wens ik onze dochter ook toe. Dat zorgt voor een fijnere studietijd en vaak ook voor betere studieresultaten. In sommige steden zijn zoveel studenten lid van verenigingen dat het best lastig kan zijn om daarbuiten vrienden te maken, hoor ik. Bovendien is het vaak makkelijker om een kamer te vinden via een studentenvereniging.

Wil onze dochter over lid worden van een vereniging, dan wil ik ondanks mijn zorgen niet negatief reageren. Om te beginnen zal ik vragen om wat voor een vereniging het gaat. Er zijn namelijk ontzettend veel verenigingen en clubs voor studenten. Aansluiten bij een studievereniging vind ik altijd een goed idee. Dat is iets anders dan een studentenvereniging. Bovendien: de ene studentenvereniging is de andere niet. Niet elke heeft een ontgroening. Er zijn ook veel studenten sportverenigingen  en culturele clubs voor en van studenten.

Goede ervaringen bij een studentenvereniging

Bij mijn oproep in de Facebookgroep schreef een andere moeder: ‘Onze dochter is in Maastricht bij een studentenvereniging gegaan en heeft daar nu een fantastische groep vrienden. Het heeft zeker ook heel erg geholpen om ook echt nederlandse contacten op te bouwen en ze leert ook enorm veel dmv commissies, penningmeester zijn etc…  In ieder geval voor haar een hele goede keus.’

Bij de poll koos 8% ‘Wel’ en 14% ‘Niet bij bij een studentenvereniging’. Een deelnemer voegde de optie ‘studievereniging’ toe. Die kreeg 12% van de stemmen.  Een ander voegde toe: ‘Dat moet een kind zelf weten’. Deze optie kreeg de meeste stemmen: 66%.

Helpen kiezen als ouder

Ik denk dat het goed is als jongeren deze voor al dan niet aansluiten bij een studentenvereniging zelf maken. Net als bij een studiekeuze kun je hierbij als ouder helpen zonder te sturen. Door informatie te geven en vragen te stellen.

Als onze dochter bij een vereniging wil, dan vraag ik wat haar aanspreekt in precies die vereniging. Ik zou haar wijzen op berichten over ernstige misstanden bij bepaalde verenigingen, en op berichten over hoe een studentenvereniging ook kan zijn (voorbeeld).

Tenslotte zou ik aanraden te kijken wat er op internet te vinden is over de vereniging waar zij bij zou willen. Of zij dat dan gaat lezen, weet ik niet. In elk geval denk ik dat ik dan heb gedaan wat ik kan om haar een zo bewust mogelijke keuze te laten maken.

Kosten studentenvereniging

Wil je sturen in de keuze voor een studentenvereniging, dan kan dit misschien door voorwaarden te stellen aan financiële steun die je geeft tijdens de studententijd. Het lidmaatschap en alles wat er bij een studentenvereniging komt kijken, kan namelijk flink wat kosten. De kosten verschillen per vereniging.

Maar let op: de geldkraan hiervoor dichtdraaien kan misschien leiden tot meer lenen via DUO. Studenten – ook onder 18 jaar – kunnen zelf bepalen hoeveel ze lenen – tot een bepaald bedrag- zonder hun ouders/verzorgers hierover te informeren.

Toevoeging schooldecaan

Bij een bericht dat ik op Linkedin postte over dit artikel gaf schooldecaan Jooske Jacobs van het Maaslandcollege een reactie met een waardevolle toevoeging. Zij schreef: ‘Ja er zijn misstanden en daar wil je je kind voor beschermen, maar zou het niet beter zijn om met je kind in gesprek te gaan over het bewaken van diens eigen grenzen vs. het bij een groep willen horen? Aangeven dat als het te ver gaat, dat het oké is om er uit te stappen en er ook nog een leuk (verenigings)leven bestaat buiten de corporale verenigingen (waar met name de misstanden het meeste voorkomen)?

Ik ben het helemaal met Jooske eens dat het naast informeren over verschillende soorten verenigingen belangrijk is om met je kind te praten over bewaken van je grenzen. Hierover had ik het al eerder met onze dochter. Ik vertelde haar onder meer hoe ik hiermee zelf enkele keren heb geworsteld en vroeg of zij al grensoverschrijdend gedrag meemaakte.

Een echt gesprek was het toen niet, omdat mijn dochter weinig terug zei. Dit is een goede aanleiding om het hier nog eens met haar over te hebben.

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.