10 oktober 2019 | Categorie: Studeren

Binnen de studie ontdekken wie je bent

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Soms denken studiekiezers dat studeren één rechte lijn is. Je begint ergens en eindigt dan precies bij het beroep waarvoor je bent opgeleid. Maar niets is minder waar. Een studie kiezen is geen keuze voor het leven. Jong-volwassenen leren veel over zichzelf en de wereld als ze studeren. Binnen de studie ontdekken wie je bent is een belangrijke onderwijsdoelstelling.

binnen de studie ontdekken wie je bent

Bacheloropleiding

Op het hbo en de universiteit begin je met een bacheloropleiding. Die duurt op het hbo vier jaar en op de universiteit drie jaar. Het eerste jaar van je opleiding volg je meestal een vast programma. Daarna krijg je steeds meer ruimte om zelf vakken te kiezen. Binnen de studie ontdekken wie je bent gaat haast ongemerkt. Je kijkt naar andere interessante vakken en gaat die misschien volgen. Je studieadviseur of studieloopbaanbegeleider kan je hiermee helpen. Een deel van de opleiding heet ‘minor’. Dat is een half jaar waarbinnen je je extra kunt verdiepen in je eigen specialisatie of juist iets anders kunt uitproberen.

Minor

Hogescholen en universiteiten bieden deze minoren juist om studenten de kans te geven zich te ontwikkelen. Want ook na de middelbare schoolperiode gebeurt er nog een heleboel. Een minor kun je volgen binnen je eigen instelling, maar ook op een andere hogeschool of universiteit. Een minor kun je zelfs in het buitenland volgen. De minor kan ook een voorbereiding zijn op een master voor hbo studenten die een hbo of wo master willen volgen. Of voor wo studenten die nét een iets andere master willen doen dan de master die aansluit op hun bacheloropleiding. Je kunt ook een heel ander beroep of een andere studie uitproberen zoals Pim in het onderstaande verhaal doet. Het artikel is geschreven door Feike Klomp, journalist en vader van twee jongvolwassen mannen.

Binnen de studie ontdekken wie je bent, de weg van Pim

Pim zwaaide in 2015 met een havodiploma op zak het Dorenweerd College uit. Zonder noemenswaardige problemen rondde hij deze fase in zijn leven af. Sterker, tijdens zijn schooltijd was hij op allerlei vlakken actief: “Ik maakte deel uit van de leerlingenvereniging en organiseerde schoolfeestjes. Ik ben namelijk muzikaal. Als kind had ik al drumstokken in de hand, en plaatjes draaien vond ik altijd al tof. Als DJ Pim zorgde ik, en nog steeds trouwens, voor dansmuziek op (school)feestjes.” Daarnaast is Pim actief in allerlei (muziek)verenigingen. Hij speelt verschillende instrumenten en leidt als tambour-maître een compleet muziekkorps. Prima, want actief zijn in je vrije tijd is erg leerzaam. Je bouwt er, vaak ongemerkt, heel wat vaardigheden mee op. 

Pim in actie als DJ

Anja: Pim is zelfstandig

Anja: “Pim is behoorlijk zelfstandig. Hij is actief en zoekt veel zelf uit. Ik kan hem aardig loslaten wat dat betreft. Waar ik destijds wel slecht van sliep was het preadvies voorafgaand aan de Cito-toets. Dat staat me nog weleens bij. De school dacht in die fase aan een mavo-advies, maar mijn intuïtie zei me: dat kan toch haast niet. De daadwerkelijke uitkomst van de Cito bleek uiteindelijk ‘havo’ te zijn. En dat maakte Pim op het vo gewoon waar. Zonder op zijn tenen te hoeven lopen doorliep hij de havo.”

Open Dagen

Tijdens zijn schooltijd op het vo bezocht hij open dagen, al dan niet met zijn moeder, vervolgt Pim: “In het vierde jaar van de havo heb ik de Hogeschool Utrecht bezocht, de HAN en HAN Pabo. Ook met het Dorenweerd College zijn we op pad geweest. Toen had ik al zoiets van: wil ik de mediakant op of wil ik misschien wel leraar worden? Die twijfel is er nog steeds.”

Binnen de studie ontdekken wie je bent…

Na het behalen van zijn havodiploma startte hij in 2015 bij de Hogeschool Utrecht aan de studie Communicatie. Pim: “Dat was wel een grote stap hoor. Ik was 17, elke dag heen en weer reizen naar het ‘grote’ Utrecht. Best pittig allemaal. Ik kwam er al snel achter dat ik flink zelfstandig moest werken. Zelf je portfolio en je leerdoelen bijhouden. Op zich misschien logisch, maar voor mij was het too much op dat moment. Ik liep snel achterstand op.”

Naar een andere hogeschool!

Toch leunde hij niet achterover: “Ik sprak een jongen uit de klas die me tipte om dezelfde studie bij de HAN in Nijmegen te gaan doen. Zijn ervaring was juist dat ‘Utrecht’ beter bij hem paste, en ‘Nijmegen’ waarschijnlijk beter bij mij. En dat klopt.” Ook al heten studies hetzelfde.. de manier van lesgeven en de sfeer zijn overal anders. Het is een hele kunst te ontdekken welke instelling goed bij je past. Soms ontdek je dat pas als je al studeert.

Studiepunten en stage

Zogezegd zo gedaan, Pim koos voor de HAN, haalde fluitend zijn studiepunten, sloot zich bij de studentenvereniging aan en werd voorzitter. “Dat was een leuke en leerzame periode. Je moet van alles organiseren, en daar pik je veel van op.”
Zijn stage bij TopParken met 14 vakantieparken in Nederland gaf hem vervolgens ook nieuwe inzichten, vervolgt Pim: “Ik werkte daar als medewerker marketing. Blijkbaar beviel dat goed want men vroeg mij om langer te blijven werken. Dat heb ik nog een half jaar gedaan. Een leuke ervaring rijker.”

Binnen de studie ontdekken wie je bent door alle ‘uitstapjes’

Door al die ‘uitstapjes’ is Pim school technisch gezien wel teruggeplaatst naar het tweede studiejaar, maar dat is voor Pim verder geen punt. “Ik heb besloten om het komend seizoen een minor te doen (onderdeel van de HAN-minor ‘docent worden’). Ik wil misschien wel leraar worden, maar wil dat eerst uitzoeken. Daarom ga ik als stagair docent aan de slag. Mooi dat de HAN hiervoor de ruimte biedt. Het sluit niet direct bij de studie Communicatie aan, maar na goed overleg kan ik het toch oppakken.”

Het past allemaal wel bij hem

Anja: “Ook nu heb ik eigenlijk weinig hoeven bijspringen. Natuurlijk hebben we er samen veel over gesproken, maar Pim is proactief en zoekt zelfstandig zijn weg. Ik probeer hem te steunen wanneer het nodig is. Heb hem nooit een richting op willen duwen. Dat hij twijfelt tussen media/communicatie, of om voor de klas te gaan staan, verbaast mij niets. Het past denk ik allebei wel bij hem. Daarom vind ik het prima dat hij de minor gaat doen en dit goed heeft onderbouwd.”

Kijk ook eens naar de site ‘Kies op maat’ waar veel informatie over minoren staat.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.