16 september 2019 | Categorie: Studeren

Hoeveel les krijg je op hbo en universiteit?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Alle opleidingen zijn weer anders. Ook al heten ze hetzelfde, de manier van lesgeven en de inhoud kunnen behoorlijk verschillen. Dat moet een studiekiezer goed uitzoeken. Een van de vragen die een student zichzelf moet stellen: Hoeveel les krijg je op hbo en universiteit?

Hoeveel les krijg je op hbo en universiteit?

Hoeveel les krijg je op hbo en universiteit?

Een studie betekent 40 uur werken maar hoeveel les krijg je op hbo en universiteit?

Een student heeft een werkweek van bijna 40 uur. Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie. Maar hij zit niet al deze uren in de klas. Een deel van de tijd besteed een student aan zelfstudie, een deel aan stage en een deel aan scriptie en projecten en een deel van de tijd krijgt de student les. Contacttijd heeft dat. Samen is dit zo’n beetje een gewone werkweek.

Wat is contacttijd?

‘Contacttijd’ is een beetje vaag begrip. Het zijn de uren dat je onder begeleiding iets leert. Een hoorcollege valt onder ‘contacttijd’. Iemand vertelt iets en de studenten zijn overwegend aan het luisteren. Bij een werkcollege is er ook een docent aanwezig. Dat valt dus ook onder contacttijd. Je krijgt dan een stukje theorie uitgelegd en je gaat dat meteen uitwerken. Het is dan ook mogelijk vragen te stellen. Contacttijd kan ook betekenen dat je een practicum hebt in een laboratorium of dat je in een groepje onder begeleiding werkt.

Studiepunten verdienen

Voor al deze activiteiten kan de student studiepunten verdienen. Een studiepunt is feitelijk een rekeneenheid. Een studiejaar halen betekent dat je alle 60 studiepunten van dat jaar gehaald hebt. Je haalt studiepunten omdat je bijvoorbeeld een tentamen hebt gehaald, een scriptie hebt afgerond, een succesvol project hebt gedraaid.

studiepunten verdienen

Hoeveel les krijg je op hbo en universiteit?

Het aantal contacturen op de universiteit verschilt van 10 (rechten) tot 24 (landbouw). Gemiddeld hebben studenten op de universiteit 14 uur les. gemiddeld besteden ze 18 uur per week aan zelfstudie. De meeste zelfstudie heb je binnen de sector taal & cultuur. (grafiek)
Het aantal contacturen  op het hbo verschilt tussen de 14 en 20 contacturen, het meeste in de sector landbouw. Studenten die een opleiding binnen de sector onderwijs volgen hebben de meeste stage-uren. (grafiek)

Hoeveel les krijg je op hbo en universiteit? Geen ‘tussenuren’ meer

Ik hoor eerstejaars nog wel eens praten over ‘tussenuren’. Op de middelbare school waren dat uren tussen lessen in waarin je als scholier meestal ‘niets’ deed. Op het hbo of universiteit bestaat dit begrip niet meer. Je hebt lang niet altijd aaneengesloten les, maar die uren zijn dan bedoeld voor zelfstudie. Al of niet in de bibliotheek. Ook worden deze uren gebruikt om afspraken te maken met je projectgroep. Eerstejaars moeten soms wel wennen aan dit begrip.

Hoeveel uur moet een instelling verplicht lesgeven?

Het aantal lesuren verschilt per opleiding en studiejaar. Naarmate een student verder is met zijn opleiding krijgt hij meestal minder les en is er meer zelfstudie. Een opleiding mag zelf bepalen hoeveel les er gegeven wordt.

Hoe werkt het in de praktijk?

Een student die 12 uur les krijgt moet veel zelfdiscipline op kunnen brengen. Hij moet dan immers nog 28 uur zelfstudie, zeg ‘huiswerk’, doen. Een student die 28 uur in de week een docent ziet, moet nog 12 uur aan zelfstudie doen. Natuurlijk is dit rekensommetje iets te simpel, maar dit is wel zo ongeveer hoe het werkt.

Hoera, ik heb maar 12 uur les!

Als ik op voorlichtingsavonden op middelbare scholen praat over studeren en ik heb het over 12 uur les, dan gaan er altijd wat ogen glimmen. Dat zijn dan meestal ogen van scholieren die denken: ‘een luizenleven’. De ouders kijken dan een stuk bedenkelijker… kan mijn kind 28 uur per week zelfstandig werken?

De hoeveelheid contacttijd verschilt

De hoeveelheid contacttijd verschilt per sector. Maar ook binnen de sector zijn er verschillen. Veel studies worden op meerdere hogescholen en universiteiten gegeven. De ene hogeschool investeert veel in begeleiding door docenten, de andere minder. Ook het aantal studenten dat in een klas zit verschilt. In een kleine groep kan de docent meer tijd besteden aan de studenten, dat is logisch. Echt iets om na te vragen op een Open Dag.

mijn kind gaat studeren

Tussenjaar tip 2

Wat als een student echt begeleiding van een docent nodig heeft

Als een student weet dat het goed is voor hem als hij veel lesuren heeft en veel ondersteuning nodig heeft van docenten, dan is dit echt iets om goed op te letten bij studiekeuze. Je kunt in de studiebijsluiter vinden hoeveel contacttijd er is binnen een opleiding. In die studiebijsluiter staan ook gegevens over studiesucces. Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? En hoeveel studenten halen hun diploma?

Hoeveel les krijg je op hbo en universiteit? Voorbeeld biologie

Een praktisch voorbeeld: de opleiding biologie. Op een willekeurige opleiding toegepaste biologie op het hbo hebben de studenten 18-24 uur per week contacttijd. Op een opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek op het hbo 12-18 uur. Volg je een biologieopleiding op de universiteit, dan is er 18-24 uur contacttijd. Het is niet altijd zo dat je op het hbo meer les krijgt. Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen hbo en universiteit. Maar dat zit niet persé in de contacttijd.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: C. Streep · 29-10-2021 om 10:14

  Beste Hermien, waar is bepaald dat in het 1e studiejaar een instelling minimaal 12 uur per week les moet geven? De site van de Rijksoverheid geeft expliciet aan dat er geen urencriterium (meer) is. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooltijden-en-onderwijstijd/vraag-en-antwoord/hoeveel-lesuren-heb-ik-in-het-hoger-onderwijs

  1. Dat is heel alert van je C. Streep. Blijkbaar is deze verplichting vervallen. Dank voor het bericht.

 2. Door: S · 21-05-2021 om 16:26

  Op Inholland bij international creative business jammer genoeg al 2 jaar maar 2 uur per week contact uren gehad. der staan meer dan 12 in maar 75% van on onze lessen gaan niet door. uren fraude?

  1. Dag S, helaas mag een opleiding zelf bepalen hoeveel lesuren er gegeven worden. De student wordt geacht 40 uur per week te werken, maar het staat de instelling vrij te kiezen hoeveel daarvan daadwerkelijk lesuren zijn en hoeveel tijd de student zelf moet studeren. Een school kan ervoor kiezen 6 uur les per week te geven. Dan moet er dus 34 uur aan zelfstudie worden gedaan. Een school kan er ook voor kiezen 34 uur per week les te geven. Dan heeft een student nog 6 uur per week huiswerk. Het vreemde is dat je voor beide lesvormen evenveel collegegeld betaalt. Daarom adviseer ik studiekiezers en ouders ook altijd goed op te zoeken hoeveel contacturen er zijn. Dat vind je bijvoorbeeld in de studiebijsluiter.
   Er is geen wettelijke verplichting veel lesuren te geven. Alleen in het eerste studiejaar moet een instelling minimaal 12 uur per week lesgeven. verder mag een hogeschool of universiteit dat zelf bepalen. Ik weet niet of er in Coronatijd afgeweken mag worden van deze verplichting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.