Corona tips voor studiekiezers van studiekeuzecoach
Onderstaand artikel is geschreven door Moniek Bettonviel. Zij is studie- en loopbaanadviseur. Zij is zich ervan bewust dat Corona grote invloed heeft op studiekiezers. Voor hen heeft ze studiekeuze tips. Voor hen, in deze tijd: Tien Corona tips voor studiekiezers.
Corona tips voor studiekiezers
‘Corona heeft grote invloed op het leven van studiekiezers! Open Dagen gaan niet door. Sfeerproeven, presentaties bijwonen, medestudenten en docenten ontmoeten, het is allemaal niet mogelijk. Meerdere universiteiten en hogescholen organiseren deze maanden wel online Open Dagen. De datum waarop je je kunt aanmelden voor een studie is verplaatst naar 1 juni (in plaats van 1 mei).’
Opmerking van Hermien: Je kunt je ook nog later aanmelden, zelfs meestal nog tot 1 augustus. Maar dan kan het advies van de instelling (studiekeuzecheck) bindend zijn. Krijg je een negatief advies dan word je niet toegelaten.
Een studie kiezen is altijd lastig
‘Een studie kiezen is altijd moeilijk, maar is nu dus extra lastig! Waar het om gaat is dat de studiekiezer een bewuste keuze maakt die bij hem past. In het boekje ‘de 10 tips voor het ontdekken van jouw talent’ geef ik advies aan jongeren over hoe zij hun eigen talenten en drijfveren kunnen ontdekken. En hoe ze dat in kunnen zetten om weloverwogen keuzes te kunnen maken voor hun (school)loopbaan. In het boekje staan vragen geformuleerd. Jongeren kunnen, eventueel samen met anderen, nadenken over deze vragen en ze beantwoorden. Het boekje is specifiek voor jongeren geschreven. Leerkrachten kunnen het tijdens de les onder de aandacht brengen bij hun leerlingen, ook voor u als ouders kunnen de vragen inspiratievol zijn’.
Corona tips voor studiekiezers tip 1: Vertrouw op jezelf
‘Het proces van groeien, ontwikkelen en iets nieuws leren gaat altijd met vallen en opstaan. Voor elke stap in je ontwikkeling is zelfvertrouwen nodig. Maar wat betekent zelfvertrouwen voor de studiekiezer? Kan hij zich momenten herinneren waarop hij iets deed waar hij heel veel zelfvertrouwen van kreeg? U herinnert zich als ouder nog wel van dit soort momenten. En hoe kunt u daarmee het zelfvertrouwen van uw kind vergroten? En wat kan hij daar zelf aan doen? Mijn tip aan studiekiezers: Geef bijvoorbeeld toe aan je onzekerheid, leer jezelf kennen en accepteren, vergeef jezelf, ontdek wat je echt wilt, denk terug aan succesvolle momenten en heb moed! Ook in Coronatijden heel belangrijk. en hieraan kunt u met uw kind juist nu werken nu we allemaal veel meer thuis zijn!’
Tip 2: Wees positief
Positieve gedachten en woorden roepen een positief gevoel op en negatieve gedachten en woorden een negatief gevoel. Hoe kijkt uw kind tegen de verschillende situaties aan? Ziet hij vooral problemen en belemmeringen of ziet hij kansen en mogelijkheden? Een positieve kijk op de wereld stimuleert je om met veel energie en plezier de uitdagingen op je pad aan te gaan.
Er zijn drie belangrijke elementen van invloed op ons gevoel. De drie elementen zijn: focus, fysieke houding en taalgebruik. Door je focus, je fysieke houding en je taalgebruik kun je een positief resultaat stimuleren.
Tip 3: Wees je unieke zelf
Mijn tips zijn speciaal voor jongvolwassenen die nog zoveel over zichzelf moeten ontdekken. bespreekt u onderstaande overwegingen eens…
Bij het ontwikkelen van je talent is je eigenheid een essentieel ingrediënt. Bewust worden van wat je al in huis hebt, is de simpelste weg naar uniek zijn. Wat straal jij uit? Wat valt andere mensen op als je jou voor het eerst ontmoeten? En, als mensen jou al wat langer kennen, wat waarderen ze dan aan jou?
Laat uw kind maar eens aan de mensen in zijn omgeving vragen wat zij zien als zijn grootste kwaliteiten. Vaak komen hier allerlei mooie reacties op. Kwaliteiten die voor de jongvolwassene wellicht voor de hand liggen, maar door anderen als bijzonder worden gezien. Daar kan hij mooi op voortbouwen!
Corona tips voor studiekiezers tip 4: Gebruik je drijfveren als brandstof
We hoeven in dit leven niet zoveel te doen, behalve dat wat ons ten diepste drijft. Heeft uw kind zich wel eens afgevraagd waarom hij doet wat hij doet? Een echte drijfveer motiveert je om door te gaan als anderen opgeven. Juist in deze tijd is er volop gelegenheid tot zelfonderzoek en nadenken. je echte drijfveren, de echte passie is de beste brandstof en een mooie basis voor succes.
Tip 5, Stel doelen
Een doel maak je voor jezelf, maar de weg ernaar toe hoef je nooit alleen af te leggen. De meest bekende methode is de SMART methode. SMART staat voor Specifiek; Meetbaar; Acceptabel; Realistisch; Tijdgebonden. Zou jij momenteel een doel voor jezelf kunnen formulieren? En hoe ziet dit doel eruit?
Tip 6, Leer van anderen
Bij iedereen die succes heeft, is er ooit een begin geweest. Als je jezelf wilt ontwikkelen dien je van alle hulpbronnen gebruik te maken: je innerlijke hulpbronnen zoals zelfvertrouwen, focus en drijfveren; en de externe hulpbronnen, zoals de omgeving die uw kind onderwijst, ondersteunt en hem de nodige ervaring kan doorgeven.
Tip 7, Treed buiten je comfortzone
Naar plekken gaan waarvan je nooit had durven dromen! Dat is nu in Corona tijd echt niet onmogelijk, want dat kan ook online. Buiten de comfortzone zijn de meeste beloningen te halen. Je krijgt de mogelijkheid om meer te doen, slimmer te werken en meer doelen te behalen. Uw kind gaat makkelijker om met onverwachte veranderingen. Hij komt in contact met je oplossingsgerichte en creatieve vaardigheden. Hij verlegt je grenzen en stimuleert je eigen groei. Nu kunnen dat online contacten en online activiteiten zijn. Straks kan dat ook weer fysiek in de echte wereld.
Tip 8, Investeer in je eigen ontwikkeling
Soms mis je de kans om jezelf te ontwikkelen omdat je teveel afwacht. Dat geldt voor iedereen en zeker ook voor jongvolwassenen. Kansen verschijnen niet zomaar op je pad, maar je creëert ze door zelf initiatief te nemen. Sta ook eens stil bij je vrije tijd. Vrije tijd biedt een uitstekende gelegenheid om jezelf verder te ontdekken en te ontwikkelen. Deze tijd is juist geschikt om ook eens na te denken over andere interesses en hobbies.
Tip 9, Maak bewust keuzes
Heel soms weten kinderen op de basisschool al wat ze later willen worden, maar meestal is dat niet zo. Bewust keuzes kunnen maken is daarom een belangrijke vaardigheid als je scholier of student bent. De leiding nemen over je eigen leven betekent dat je bewust kiest voor een opleiding of studie die echt bij jou past. Als je jezelf eenmaal goed kent, zul je in staat zijn om zelfbewuste keuzes voor de toekomst te maken.
Corona tips voor studiekiezers tip 10, Vergeet niet te lachen
Lachen ontspant, relativeert en is uitermate gezond. Er zijn zelf onderzoekers die beweren dat je langer leeft als je vaak lacht en een optimistische kijk op het leven hebt. Heeft uw zoon of dochter ook plezier in het leven? En plezier in studiekeuze? Mijn boekje heb ik in eigen beheer uitgebracht en is te verkrijgen via info@bewuststudiekiezen.nl of www.bewuststudiekiezen.nl. U kunt mij ook mailen als u een praktische vraag hebt of als uw zoon of dochter extra hulp nodig heeft. Moniek Bettonviel
Studiekeuzecoach nodig?
In dit blog komen verschillende studiekeuzecoaches aan bod. Dit zijn professionals, meestal zzp’ers, die zich specialiseren in studiekeuzebegeleiding. Soms werken ze ook in een kleine organisatie of zijn ze aangesloten bij een groep. De decaan van de school van uw kind kent er verschillende en kan ook beoordelen of deze studiekeuzecoach zou kunnen passen bij uw kind. Heeft uw kind extra begeleiding nodig bij studiekeuze? Ook buiten Corona tijden? Vraag vooral advies aan de decaan.
Kent u studiekeuzecoaches en wilt u deze ervaring delen? Heel graag. Moniek, bedankt voor je bijdrage. Ook andere studiekeuzecoaches kunnen hun ervaringen delen op dit blog.
Meer lezen over de gevolgen van Corona voor studiekiezers en studenten?
Versoepelingen bij onderwijsinstellingen
Meer inhoudelijke tips voor online studiekeuze
Zelfstandig leren, hoe bevalt dat? En wat zegt dit over je studiekeuze?
Hoe Corona kan helpen bij studiekeuze
Corona en Bindend Studieadvies
Wat is een online Open Dag?
Corona en studiefinanciering en andere geldzaken
Corona tips van studiekeuzecoach