Studiekeuzekind

De beste wo opleidingen gezondheid

Er zijn veel opleidingen op het gebied van gezondheid. Ook op hbo niveau. In de Keuzegids worden de beste wo opleidingen gezondheid beschreven. Geneeskunde en diergeneeskunde zijn natuurlijk heel populair. Maar er zijn meer opleidingen die soms zelfs beter passen bij de ambities en vaardigheden van de studiekiezer. Goed uitzoeken dus.

Numerus Fixus opleidingen, opgeven vóór 15 jnauari

Veel opleidingen op hbo en universitair niveau op het gebied van gezondheid zijn numerus fixus opleidingen. Dat betekent dat er meer studenten zijn dan er lesplekken beschikbaar zijn. De opleidingen mogen die studenten selecteren waarvan ze denken dat die het beste bij deze opleiding passen. Over dit systeem is veel discussie (zie de facebookgroep ‘ouders en studie‘). Er wordt ook weer gedacht over een lotingssysteem. Iedere instelling heeft een andere manier van selecteren. Dat is echt iets om goed uit te zoeken. In elk geval wordt er gekeken naar de intellectuele capaciteiten en de motivatie. (lijst opleidingen die het betreft). Studenten die kiezen voor een dergelijke opleiding moeten ook echt nadenken over een plan B. Wat doe je als je niet geselecteerd wordt… Dus ook al weet je heel zeker dat je dokter wilt worden… denk daar toch goed over na. Want veel studenten ontdekken dat er meer kan op het gebied van gezondheid dan ze als jonge scholier dachten. En dat de alternatieven misschien wel veel beter passen. Je moet je voor deze opleidingen opgeven voor 15 januari. 15 april krijg je de uitslag. Op tijd om je nog op te geven voor een andere opleiding. Je kunt je overigens maar voor een beperkt aantal numerus fixus opleidingen aanmelden (verschilt per opleiding en universiteit).

Hoe werkt de Keuzegids?

De Keuzegids is een opzoekboek waarin alle universitaire bacheloropleidingen staan. Er is ook een Keuzegids voor hbo, mbo en masters. Er wordt een kwaliteitsoordeel gegeven over de opleidingen. Dat oordeel is deels gebaseerd op de studeerbaarheid, dus hoeveel studenten halen het eerste studiejaar, en later, zonder veel vertraging, hun bacheloropleiding. Het andere deel van de waardering is gebaseerd op de studentenoordelen van 2019. Wat vonden de studenten van hun opleiding? Je vindt ook kwaliteitsoordelen op de site van Elsevier. Studiekeuze123 geeft eveneens achterliggende gegevens. Vooral de studiebijsluiter is belangrijk. Er staat ook info op bachelors.nl. De Keuzegids kun je kopen maar ook lenen of inzien op school. Vrijwel alle decanen en studiekeuzecoaches gebruiken de Keuzegids in hun advies aan leerlingen.

De beste wo opleidingen gezondheid: Geneeskunde

Acht universiteiten hebben een opleiding geneeskunde en allemaal hebben ze een numerus fixus. Ze selecteren allemaal op een andere manier. Inhoudelijk kunnen er ook verschillen zijn. Maar de vereisten om basisarts te worden liggen landelijk vast. Zoals bij alle universitaire opleidingen is alleen een bacheloropleiding niet genoeg. Na de bachelor moet je nog een master volgen om je opleiding helemaal af te ronden. Voor geneeskunde duurt die master drie jaar. Daarna kun je je nog specialiseren.
Het kwaliteitsoordeel van de Keuzegids: De VU in Amsterdam krijgt bijna vijf sterren, het hoogste aantal, en is daarmee ‘topopleiding‘. Er zijn ook geneeskundeopleidingen die maar twee sterren krijgen.
De Keuzegids geeft daarnaast een overzicht van opleidingen die verwant zijn aan geneeskunde. Handig om ook daar eens naar te kijken. Dat zijn in dit geval: biomedische wetenschappen, diergeneeskunde, gezondheidswetenschappen, biologie en hbo verpleeg- en verloskunde.

Gezondheidswetenschappen

Bij deze bachelor bestudeer je gezondheid vanuit verschillende invalshoeken. Bij ‘gezondheid en maatschappij’ in Wageningen kijk je naar de maatschappelijke en sociale kant van gezondheidszorg. In Enschede richt je je op technologie en innovatie… In Maastricht kun je o.a. het gezondheidszorgbeleid bestuderen. Zo heeft elke opleiding weer zijn eigen focus. Deze drie opleidingen krijgen vier van de vijf sterren. Bewegingswetenschappen in Groningen krijgt er ook vier. De wo opleiding fysiotherapie in Amersfoort krijgt er bijna vijf en is daarmee ’topopleiding’.

Diergeneeskunde en dierwetenschappen

De opleiding diergeneeskunde leidt in de eerste plaats op tot dierenarts. Je moet dan na je bachelor nog een driejarige master doen. Kiest een student voor dierwetenschappen dan wordt hij bijvoorbeeld expert op het gebied van dierenfarmacie, ecologie of genetica. De baankansen tot 2022 zijn goed. Beide opleidingen krijgen vier van de vijf sterren. Voor diergeneeskunde is er een numerus fixus. Voor dierwetenschappen niet. Er zijn overigens ook hbo en mbo opleidingen voor jongeren die met dieren willen werken.

De beste wo opleidingen gezondheid: Tandheelkunde

Ook tandheelkunde is een numerus fixus opleiding. De opleiding duurt in totaal zes jaar; drie jaar bachelor, drie jaar master. Je kunt op drie plekken tandheelkunde studeren. De opleiding in Nijmegen is een ’topopleiding’. De andere opleidingen krijgen twee sterren (van de vijf).
De baankansen voor tandartsen zijn goed tot 2024, want er is een tekort aan tandartsen. En het salaris is hoog.
De hbo opleiding ‘mondzorgkunde’ is verwant evenals de wo opleiding geneeskunde en gezondheidswetenschappen.

De beste wo opleidingen gezondheid: Gezondheidswetenschappen en Farmacie

Farmacie kun je op vier universiteiten doen. De VU in Amsterdam heeft de meeste sterren, vier.
Biomedische wetenschappen kun je op zes universiteiten doen. Leiden en Utrecht hebben een ’topopleiding’.
Ook wordt in dit stukje de opleiding voeding & gezondheid in Wageningen genoemd, met vier sterren. En de opleiding gezondheid & leven bij de VU in Amsterdam. De Keuzegids geeft over al deze opleidingen verdiepende informatie.

Meer vakgebieden besproken in de Keuzegids…

Studenten die te maken krijgen met numerus fixus opleidingen kijken ook vaak naar opleidingen leven & omgeving en exact & informatica

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Regelmatig geef ik, met studenten, een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. We gaan ook in op studiekosten en ’tussenjaar’. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

 

Mobiele versie afsluiten