20 januari 2022 | Categorie: Studiekeuze

Eerste hulp bij studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Eveline van der Weijden schreef bijgaand artikel over Eerste hulp bij studiekeuze. Hoe kun je als ouder je kind helpen bij deze belangrijke keuze?

eerste hulp bij studiekeuze

Eveline van der Weijden

Eerste hulp bij studiekeuze

“Kies een studie die bij je past” adviseren wij aan studiekiezers. Maar hoe pak je dat aan? En hoe draag je als ouder bij aan een studiekeuze? Hoe betrokken moet je zijn? Hoe belangrijk zijn de carrièreperspectieven, en hoe ga je om met stress bij je kind? In drie podcasts gaat Tilburg University in gesprek met experts over de rol van ouders bij het studiekeuze proces. Tamar Jonkman geeft tips over hoe betrokken je als ouder moet zijn bij de studiekeuze van je kind. Gaby Stevens-Walraven, Career Officer bij Tilburg University, vertelt hoe (on)belangrijk carrièreperspectieven zijn bij het kiezen van een opleiding. Tessa Leesen, docente aan Tilburg University, geeft tips over het voorkomen van en omgaan met stress tijdens de studie.

Tessa Leesen

Sneak preview podcast

In deze blog geven we een sneak preview van de tips en de onderwerpen die aan bod komen in de podcasts. Wil je het volledige verhaal horen? Ga dan naar
www.tilburguniversity.edu/podcast

Eerste hulp bij studiekeuze: Betrokkenheid

Als ouder ben je geneigd om je kind te helpen als het ingewikkeld wordt en om problemen op te lossen of te voorkomen. Toch is het beter om dan een stapje terug te doen. Zeker als het om keuzes gaat. Je kind kan zelf op onderzoek uitgaan en ervaringen opdoen. Wel kun je als ouder betrokkenheid tonen door vragen te stellen en samen te reflecteren op opgedane ervaringen. Kijk niet alleen naar cijferlijsten maar vooral naar het moment wanneer je de twinkeling in de ogen ziet en vraag daarop door. Natuurlijk hebben sommige kinderen wat meer begeleiding nodig dan anderen. Jij kent jouw kind (afgezien van hem/haarzelf) het allerbeste. Ga daarom in gesprek om erachter te komen waar je kind behoefte aan heeft.

Carrièreperspectieven

Elke ouder wil natuurlijk dat zijn/haar kind goed terecht komt en genoeg verdient om voor zichzelf te kunnen zorgen. Loopbaanperspectief lijkt dus bij de studiekeuze niet onbelangrijk. Toch waarschuwt Gaby Stevens-Walraven (Career Officer bij Tilburg University) voor het kiezen van een studie op basis van carrièreperspectieven. Het blijkt dat studenten die een studie kiezen op basis van het loopbaanperspectief, minder geïnteresseerd zijn in de opleiding en vaker stoppen. Studenten met een intrinsieke motivatie voor de studie, zijn gelukkiger, minder gestrest, geïnteresseerder en maken de studie vaker af. Ga het gesprek hierover aan met jouw kind, maar laat hem/haar zelf de keuze maken. Als baanzekerheid en carrièreperspectief voor jouw kind een belangrijke afweging zijn, kijk dan of de opleiding of universiteit hulp aanbiedt ter voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Gaby geeft het voorbeeld van het Career Center bij Tilburg University. Het Career Center organiseert cursussen (soms gerelateerd aan de opleiding) om studenten te helpen zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Je leert er bijvoorbeeld een goed cv schrijven, of solliciteren. Vaak is er ook de mogelijkheid stage te lopen binnen een opleiding om te zien of het werkveld bij je past. Met behulp van deze handvatten is het mogelijk om een studie te kiezen waar jouw kind energie van krijgt, én een afgewogen keuze te maken voor zijn/haar toekomst.

Stress en veerkracht

Op sociale media delen we allemaal onze mooiste vakantiefoto’s, onze promoties, en onze grootste successen. Wat veel minder gedeeld wordt zijn onze mislukkingen. Logisch natuurlijk, maar door deze onbalans kun je het gevoel krijgen dat je minder goed presteert dan de mensen om je heen. Tijdens de studie zijn studenten extra gevoelig voor hun omgeving, ze hebben het gevoel dat ze constant moeten presteren en goede cijfers moeten halen, omdat dat het enige is dat ze om zich heen zien. Dit kan een stressfactor zijn voor studenten.

Eerste hulp bij studiekeuze: focus niet alleen op cijfers

Als ouder kun je hiermee omgaan door niet alleen te focussen op de cijfers van jouw kind. Er zijn namelijk verschillende manieren om succes te behalen in je studie. Bijvoorbeeld door nieuwe uitdagingen aan te gaan, vriendschappen te sluiten, jezelf open te stellen, en geïnteresseerd en gemotiveerd te zijn in je studie. Laat jouw kind weten dat het oké is om af en toe een slecht cijfer te halen, en focus op die andere vormen van succes. 

Fouten maken hoort erbij

Fouten maken en bijsturen, horen bij het leven. Door als ouder af en toe een stap terug te doen en jouw kind fouten te laten maken en teleurstellingen te laten ervaren, bevorder je de veerkracht van je kind. Een mooier cadeau kun je je kind niet geven.

Podcasts

Wil je meer weten over jouw rol als ouder in de studiekeuze van je kind? Luister dan eens naar de speciaal voor ouders ontwikkelde podcasts van Tilburg University, waarin niet alleen experts aan het woord komen, maar studenten ook hun eigen ervaringen delen. Ga naar www.tilburguniversity.edu/podcast

Webinars over studiekeuze

Op 16 -2 en 16-3 zijn er de laatste webinars van dit schooljaar in de serie ’uw kind gaat studeren, hoe kunt u helpen’. De webinars zijn bedoeld voor ouders maar natuurlijk zijn leerlingen en studenten ook van harte welkom. Ze gaan niet over een speciale studie of opleidingsinstituut maar breed over studeren aan het hoger onderwijs.

Doorstroom van hbo naar universiteit, 16-2 2022. 19.30-20.30  Aanmelden
Dit webinar gaat over de overeenkomsten en verschillen tussen hbo en universiteit.
Aan het woord komen twee studenten die doorgestroomd zijn.
Sara is doorgestoomd (verhaal) met een hbo propedeuse en aanvullend vwo certificaat, Thijs (verhaal) is naar een universitaire master gegaan na zijn hbo bacheloropleiding.

Wat is er bekend over de nieuwe studiefinanciering en andere geldzaken, 16-3-2022. 19.30-20.30  Aanmelden
De studiefinanciering verandert, de toelage voor studenten met extra ondersteuningsbehoefte verandert en de Coronakorting op het collegegeld verdwijnt. Deze en andere zaken komen aan bod tijdens het webinar. Denk dan aan:
-Wat is een realistische ouderbijdrage?
-Wat kost studeren?
-Studieschuld en hypotheek?
-Hoe gaat de nieuwe basisbeurs eruit zien en wanneer gaat die in?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.