8 april 2019 | Categorie: Studiekeuze

Helpen bij profielkeuze, tips voor ouders en scholieren

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wilt u uw zoon of dochter helpen bij profielkeuze? De Radboud Universiteit geeft vijf handige tips bij profielkeuze. Het artikel is geschreven voor scholieren. Ik vul het aan met tips speciaal voor ouders.

helpen bij profielkeuze

Sta je voor je profielkeuze? Kies wat bij jou past!

In de derde klas sta je voor een lastige keuze: welk profiel kies je? En welke keuzevakken passen daar het beste bij? De keuze voor een profiel is belangrijk, omdat het bepaalt welke opleidingen je na je eindexamen kunt volgen. Daarom is het heel goed dat je uitgebreid bekijkt welke vakken je leuk vindt. En dat je jezelf een aantal andere vragen stelt.

Op deze pagina’s helpen we je bij het maken van je profielkeuze. Zo kun je lezen waar alle profielen over gaan en welk profiel je nodig hebt om toegelaten te worden tot onze opleidingen. Ook vind je ervaringsverhalen van studenten over hun profielkeuze.

 

 

vraagjeaf

Vlog over profielkeuze

Bekijk de vlog ‘5 tips voor het maken van je profielkeuze’.

 De profielen

Op elke middelbare school kun je kiezen voor vier profielen:

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Deze profielen hebben elk hun eigen eigenschappen. We leggen je graag uit waar de profielen over gaan!

Aansluiting op opleidingen

De middelbare school bereidt je voor op een studie aan een instelling voor hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs aan de universiteit. Niet elk profiel geeft zomaar toegang tot alle opleidingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met een Maatschappij-profiel een opleiding te doen op het gebied van Natuur & Gezondheid. In dit overzicht zie je welk profiel je nodig hebt om toegelaten te worden tot de verschillende bacheloropleidingen aan de Radboud Universiteit. Aanvulling: op writing essays university of auckland vind je een overzicht van alle opleidingen op hbo of universiteit en het profiel dat je daarvoor nodig hebt.

Ervaringen van studenten

Elke profielkeuze is anders. We hebben een paar studenten gevraagd naar hun ervaringen met de profielkeuze. Wat vonden ze lastig? Waarom kozen ze voor dit profiel? professional outline writing service ukDe website Studiekeuze123 biedt een liberty essay. Heb je hulp nodig bij je profielkeuze, download dan hier onze essay on environment our friend in hindi.

Helpen bij profielkeuze als ouder

Ik kan me herinneren dat ik mijn kinderen nog erg jong vond toen ze hun profielkeuze moesten maken. Eerlijk gezegd had ik toen een beetje de neiging deze keuze voor hen te maken. Natuurlijk met de beste bedoelingen. Maar achteraf is dit geen goede houding. Scholieren, en zeker studenten, moeten in de loop van hun school- en studiecarrière nog heel veel keuzes maken. Leren hoe je goede keuzes maakt is een vak apart. Kiezen heeft zeker ook te maken met een paar ‘zakelijke’ aspecten zoals: ‘Welke studies zijn er?’ ‘Wat komt er uit een test?‘ Maar kiezen heeft vooral ook te maken met jezelf kennen. En ontdekken hoe je https://weblog.wur.eu/definition-of-personal-success-essay/. Als het u lukt om uw kind te helpen leren hoe je een goede keuze maakt.. dan is dit echt een belangrijke levensles. Helpen bij profielkeuze? heel belangrijk. Maar ontdekken hoe je goede keuzes maakt is nog veel belangrijker.

Foute profielkeuze?

Ouders zijn nogal eens angstig als het om profielkeuze gaat. Wat als er een verkeerde keuze gemaakt wordt? Nou eigenlijk is dat helemaal niet zo verschrikkelijk. Zoals een van de studenten in de vlog al aangeeft… foute profielkeuzes kunnen op de middelbare school vaak nog hersteld worden. En ontdekt uw zoon of dochter in de vijfde of zesde een ideale studie maar is het profiel niet passend? Ook dan zijn er nog verschillende manieren om je profiel aan te passen.

Stap voor stap

Bombardeer uw kind niet voortdurend met de vraag ‘wat wil je later worden?’ Dit is een vraag die haast niet is te overzien. Slimmer is het om, zoals de studenten in de vlog zeggen, uit te gaan van wat je nú interessant vindt. Bij de volgende stap, de studiekeuze, adviseer ik eigenlijk hetzelfde. Kies een studie die je interessant vindt. Dat beroep komt later wel. De meeste studenten weten pas in de laatste fase van hun studie ‘wat ze willen worden‘… wat zo ongeveer hun eerste baan zal zijn. Dat geldt zeker voor universitair studenten. Daarbij komt nog dat velen in de loop van de carrière nog eens van beroep veranderen. Op het eind van hun loopbaan doen nog maar weinigen het werk waar ze oorspronkelijk voor opgeleid zijn. Dus weet uw zoon of dochter niet wat hij of zij later worden wil? Niks aan de hand. Dat is voor de meeste scholieren en studenten het geval… En weten ze het wil? Dan veranderen ze nog vaak van idee. Wat wel vaak een stabiele factor is, is het interessegebied waar een jongere interesse in heeft.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Jikke van Slooten · 24-03-2020 om 16:34

  Ik weet niet welk profiel bij mij past en waarmee ik mijn diploma kan halen

  1. Dag Jikke, ik begrijp je vraag en die is ook echt belangrijk. Op de eerste plaats zou ik zeggen: praat eens op school met je mentor of je schooldecaan. Zij hebben praktische tips en ook testjes om meer over jezelf te weten te komen. Weet je al en beetje in welke richting je wilt gaan studeren? Kijk dan eens naar opleidingen binnen die interessegebieden. Wil je iets met techniek? Of ICT? of gezondheid? Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar https://www.kiesmbo.nl/ als je naar het mbo wilt. Kijk naar http://www.studiekeuze123.nl als je naar het hbo of de universiteit wilt. Per interessegebied kun je zoeken naar opleidingen en welk profiel daarbij hoort. Veel succes.

   1. Door: jomas · 18-10-2021 om 10:49

    bedenkt

    1. Graag gedaan. En wie meer tips heeft over profielkeuze, studiekeuze of studeren? Voel je vrij een artikel te schrijven voor dit blog of te reageren via het reactieblok onder elk artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.