Hoe ver zijn scholieren met hun studiekeuze?
Hoe ver zijn scholieren met hun studiekeuze?
Opvallend is dat aanstaande studenten die lang en goed nadenken over hun studiekeuze een betere keuze maken en veel minder vaak uitvallen. Daarom adviseert iedereen die zich professioneel met studiekeuze bezighoudt om de keuze op tijd te maken. Maar… hoe ver zijn scholieren met hun studiekeuze? Qompas, een lesmethode voor studiekeuze, hield een steekproef…
Steekproef: Hoe ver zijn scholieren met hun studiekeuze?
Begin november hebben we een steekproef gehouden om te polsen hoe ver scholieren zijn met hun studiekeuze. In totaal hebben 1.252 havo en vwo bovenbouw scholieren meegedaan, waarvan 64% meisjes en 36% jongens. 29% zegt het al te weten, 30% twijfelt nog en de grootste groep, namelijk 41% van de invullers heeft nog geen idee.
Nog geen keuze gemaakt
Als we de antwoorden ‘geen idee’ en ‘ik twijfel…’ samenvoegen, zien we dat 65% van de scholieren die dit jaar eindexamen doet, de keuze nog niet gemaakt heeft, tegenover slechts 35% die al wel een studie heeft gekozen. Bij de voorlaatstejaars scholieren heeft 76% nog geen keuze gemaakt.
Welke studie en waar?
Scholieren die het al weten, konden invullen wat en waar ze van plan zijn te gaan studeren. Maar liefst 21% van de invullers zegt voor Geneeskunde te kiezen.
Verder zien we dat lerarenopleidingen populair zijn, 15% kiest voor een lerarenopleiding waarvan het merendeel (57%) voor de Pabo of Academische Pabo.
Ook ‘Rechten’ gerelateerde studies worden gekozen, namelijk door 4% van de invullers. Andere populaire studies zijn Psychologie, Werktuigbouwkunde, Hbo-ICT en Bedrijfskunde.
De meest gekozen onderwijsinstellingen zijn Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht, gevolgd door Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen en TU Delft, met name universiteiten dus. De meest gekozen hbo-instellingen zijn Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Hogeschool Utrecht.
Twijfelaars
Aan de twijfelaars vroegen we waar ze tussen twijfelen en waarom. Scholieren geven hier voornamelijk aan tussen twee of meerdere studies of richtingen te twijfelen. Veelgenoemde studies zijn wederom Geneeskunde, onderwijs-gerelateerde studies en economie studies. Rechten, Wiskunde, Bedrijfskunde en Technische Informatica werden ook vaker genoemd.
Als ze twijfelen is dat omdat ze meerdere studies interessant en leuk vinden. Ze weten niet zeker of de studie bij ze past, ze de studie aankunnen, of er genoeg banen zijn en of ze er later spijt van krijgen. Ook twijfelen sommigen tussen hbo en wo. Sommigen gaven aan geen goed beeld te kunnen krijgen van een studie, bijvoorbeeld doordat informatie op internet vaak niet klopt.
Ik heb nog geen idee
De grootste groep van alle deelnemers (41%) had nog geen idee. Als redenen gaven zij op dat zij het gewoon nog niet weten, er te veel keuzemogelijkheden zijn, zij veel verschillende interesses hebben, zij niet weten waar ze goed in zijn of nog niet goed geïnformeerd te zijn. Ook zijn ze bang om de verkeerde keuze te maken en voelen zij een druk om maar één kans te hebben een goede studie te kiezen. Ze vragen zich af of ze dat dan over 20 jaar nog steeds leuk vinden. Qompas
Zorgelijk
Ik vind het heel zorgelijk dat 65% van de eindexamenkandidaten nu, begin december, nog geen keuze heeft gemaakt. Er is in opdracht van de minister veel onderzoek gedaan naar studiesucces op hbo en universiteit. Een opvallende succesfactor is een degelijk studiekeuzeproces. Aanstaande studenten die succesvol bleken te zijn waren op tijd begonnen aan hun studiekeuze. Ze hadden minimaal vier Open Dagen bezocht en ook instellingen onderling vergeleken. na een Open Dag volgt als het goed is nog een aantal meeloopdagen. Dat kost dus heel wat (school)tijd.
Hoe ver zijn scholieren met hun studiekeuze?, gesprekken thuis
Het is belangrijk dat ouders van studiekiezers, met name in de vooreindexamenklas, zo nu en dan eens vragen hoe het ermee staat. Vraag uw zoon of dochter zo nu en dan eens naar zijn studiekeuzeproces. Ga zo vaak u kunt mee naar een Open Dag en vraag of er al meeloopdagen zijn bezocht. Succesvol studeren begint met een studiekeuze die op tijd is gemaakt.
Kijk ook eens naar minder populaire studies
Geneeskunde staat altijd bovenaan als meest populaire studie. Sommige studiekiezers zijn erbij gebaat ook eens te kijken naar minder voor de hand liggende beroepen. Ook dat is niet zo makkelijk voor studiekiezers, meestal kennen ze maar een beperkt aantal beroepen. Om uw zoon of dochter een stapje verder te helpen zou u eens kunnen kijken in uw eigen netwerk. Welke beroepen hebben uw vrienden en familieleden? Mag uw kind eens met hen praten? Is er misschien een beroepenavond op school? Heeft uw kind al eens in de Keuzegids gekeken en op de keuzesite van het ministerie van onderwijs? ?
Kiezen voor een minder voor de hand liggende opleiding kan drie voordelen hebben:
- De opleiding is meestal kleiner, dus minder grote groepen
- Vaak zijn deze beroepen meer in trek op de arbeidsmarkt
- Voor minder populaire opleidingen is er geen decentrale selectie.
Tien tips voor studiekeuze en hoe u uw zoon of dochter kunt helpen?
Elke week schrijf ik een artikel met een tip voor goede studiekeuze en wat u als ouder daaraan kunt doen. Misschien zit de ‘gouden tip’ voor u en uw kind erbij…
Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.