1 januari 2022 | Categorie: Studiekeuze

Hoe vind je een studiekeuzecoach?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Sommige studiekiezers hebben extra begeleiding nodig. Ook studenten die vastlopen in hun studie kunnen soms extra ondersteuning gebruiken. Hoe vind je een studiekeuzecoach? En waar moet je op letten?

Hoe vind je een studiekeuzecoach

Professionele hulp bij studiekeuze, de schooldecaan

Er zijn verschillende professionals die een studiekiezer of student kunnen helpen bij studiekeuze. Op de middelbare school is dat de schooldecaan, soms bijgestaan door mentoren. Op de havo/vwo heeft een studiekiezer lessen LOB, Loopbaanontwikkeling en -begeleiding. Er zijn verschillende lesmethodes waarmee gewerkt wordt. Voorbeelden zijn Qompas of DeDecaan.net. De schooldecaan is het eerste aanspreekpunt met betrekking tot studiekeuze. Denk dan aan gesprekken over studiekeuze, open dagen bespreken, ouderavonden organiseren etc.

studiekeuze in coronatijd

Studiekeuzehulp op universiteit of hogeschool

Ook op universiteiten en hogescholen kun je in contact komen met studiekeuzeprofessionals. Soms is studiekeuzebegeleiding de taak van de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Soms heeft een universiteit of hogeschool ook studiekeuzecoaches in dienst die niet alleen kunnen adviseren over de opleidingen op hun instelling, maar ook breed informatie kunnen geven over studies op andere instellingen. Is die er niet, dan kan een student die twijfelt over zijn studiekeuze soms nog steeds aankloppen bij zijn ex-schooldecaan.

Tussenjaarprogramma volgen

Een nog niet zo bekende optie voor studiekeuzetwijfelaars is het volgen van een tussenjaarprogramma. Onder leiding van professionele coaches doorloop je een paar maanden een programma van 2-3 dagen per week dat erop gericht is om te ontdekken waar je talenten en motivatie liggen. Onder de knop ‘tussenjaar’ van dit blog vind je verschillende verhalen. Er is ook een speciale site voor mensen die kiezen voor een tussenjaar en/of tussenjaarprogramma. 

Hoe vind je een studiekeuzecoach? En wat doet hij of zij?

Studiekeuze en loopbaanplanning zijn lastig. Er zijn veel toekomstmogelijkheden. Dat is soms fijn. Maar tegelijkertijd is het dan ook lastig net die toekomst te kiezen die bij je past en waaraan je gemotiveerd kunt werken. Er zijn commerciële organisaties en ZZP-ers die hierbij kunnen ondersteunen. Op de verschillende websites van deze professionals kun je lezen waarin ze gespecialiseerd zijn. Soms zijn dat testen, soms zijn dat individuele begeleidingstrajecten, soms wordt er gewerkt in kleine groepjes.

Hoe vind je een studiekeuzecoach?

Er is een handige site waar je per provincie op kunt zoeken welke studiekeuzecoaches er zijn. Hier vind je de gegevens van erkende studie- en loopbaancoaches. De decaan op de middelbare school en de studieadviseur/studieloopbaanbegeleider heeft ook contacten met studiekeuzecoaches en kan zijn/haar ervaringen delen. Ook kun je andere studiekiezers/studenten/ouders vragen naar hun ervaringen. Ouders wisselen wel eens ervaringen met studiekeuzecoaches uit op de facebookgroep ‘ouders en studie’. Tenslotte staan er verhalen van studiekeuzecoaches op dit blog onder de knop ‘studiekeuze’.

Hoe vind je een studiekeuzecoach en is dit zinvol?

Uiteindelijk moet de studiekiezer /student zélf zijn weg vinden in studiekeuzeland. Jongvolwassenen geven vaak aan dat hun ouders eigenlijk hun beste coach blijken te zijn. Ik hoor hen vaak zeggen ‘mijn ouders kennen me goed en wijzen me vaak op studies en richtingen waar ik zelf nog niet aan gedacht had’. Maar loopt een jongere echt vast in zijn studiekeuze? Of heeft een student een of meerdere keren een ‘verkeerde’ studiekeuze gemaakt, dan kan het nuttig zijn eens met een ‘andere blik’ te kijken naar de zoektocht.

Webinar over twijfelen aan je studiekeuze

12 januari 2022 19.30-20.30 geeft ik met studenten een webinar over ‘twijfelen aan je studiekeuze‘. Dan gaan we dieper in op bovenstaande suggesties en delen onze persoonlijke ervaringen. Aanmelden

Andere webinars over studeren en studiekeuze

De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit. Elk webinar heeft weer een ander thema en er zijn telkens andere studenten die hun verhaal delen. Je kunt ieder webinar los volgen maar natuurlijk ook de hele serie.

12 januari 2022 19.30-20.30 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 19.30-20.30 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 19.30-20.30 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken
14 december 2021 begeleiding en ondersteuning op hbo en wo. Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Ilone · 27-06-2023 om 18:59

    Beste Hermien, mijn dochter wil dolgraag huidtherapeute worden, maar helaas is ze uitgeloot na hard werken, want de lotingwas erg pittig. Vervolgens een alternatief gekozen als ok assistente om zo door te kunnen groeien als pa dermatologie. Helaas geen opleidingsplekken. Welk advies geef je om te doen?

    1. Dag Ilone,
      Dat is heel erg vervelend voor je dochter. Misschien helpt het haar om na te denken over haar motieven. Waarom wil ze huidtherapeute worden? De decaan kan haar dan misschien op andere ideeën brengen met opleidingen waar je hetzelfde doel mee kunt bereiken. Ook kun je je vraag stellen aan andere ouders op de facebookgroep ‘ouders en studie‘. Er zijn vast ouders die vergelijkbare opleidingen kennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.