7 januari 2022 | Categorie: Studiekeuze

Waar let je op bij een studiekeuzecoach?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Deze week schreef ik een artikel over: ‘Hoe vind je een studiekeuzecoach‘ Waar let je op, als je besluit een externe coach te zoeken? Ik heb aan Paul Heijmering, zelf coach, gevraagd daar zijn licht over te laten schijnen. Waar let je op bij een studiekeuzecoach?

Paul Heijmering

Waar let je op bij een studiekeuzecoach? Waarnemen

Een externe coach heeft het voordeel van een afstand te kunnen waarnemen. En daarmee laat ik al meteen een woord vallen: waarnemen. Luisteren. Zien. Spiegelen. Je moet het maar kunnen. Heel wat anders dan adviseren. Een goede coach beschikt over die vaardigheden, ziet patronen en kan verbanden leggen. En daardoor komt een coach vaak met onvermoede reflecties. Daarmee is studiekeuzebegeleiding niet alleen een proces om tot de juiste keuze te komen, maar leert de jongere ook heel veel over zichzelf. Er is ook een dimensie voorbij het eerste waarnemen: als coach doorzie je de familiepatronen, zoals de oudste broer achterna gaan of hetzelfde beroep willen als de vader. Je stimuleert om te kiezen voor dat wat wellicht anders, maar passend is.

Aansluiten

Essentieel is het aansluiten van studiekiezer met de coach. De bekende klik. Die is er of is er niet. Ik vind het daarom een must om een intakegesprek te houden met de studiekiezer. Die erna besluit of hij/zij met de coach in zee wil. Ik heb het nog niet meegemaakt dat er geen klik is met de coachee. Maar als ik het zou merken, zou ik het ter sprake brengen en besluiten niet het traject aan te gaan. Aansluiten is wat mij betreft iets anders dan aardig zijn. Natuurlijk is het fijn als je een aardig persoon tegenover je hebt als jongere, maar ook niet elke docent is even aardig.

Waar let je op bij een studiekeuzecoach? Certificeren

Er zijn veel coaches. Van belang is het daarom om een coach te kiezen die goed is opgeleid. Tegenwoordig zijn er certificeringen zoals die van Noloc, de Nederlandse Orde van Loopbaancoaches. Coaches moeten aantonen dat ze door opleiding en ervaring het certificaat verdienen en worden om de paar jaar opnieuw gecertificeerd. Het geeft geen garantie tot succes, maar je weet als ouder wel dat iemand kennis op peil heeft en aantoonbare ervaring heeft. (lijst gecertificeerde coaches)

Waar let je op bij een studiekeuzecoach?

Het studiekeuzeproces is intensief en ingewikkeld. Sommige jongeren hebben daar extra begeleiding bij nodig. Op school of van een studiekeuzecoach. Hoe vind je een studiekeuzecoach en waar moet je dan op letten?

Doorleven

Naast het aansluiten vind ik doorleven een erg belangrijk punt. Scholen kennen, verschillende vormen van onderwijs van binnen hebben gezien, weten hoe het werkt. Coachen gebeurt niet aan de hand van tools en sites, hoe goed Studiekeuze123 ook is. Hoe verschillend werkt het mbo bijvoorbeeld ten opzichte van een universiteit. En hoe anders is een grote, brede instelling dan een smalle?

Waar let je op bij een studiekeuzecoach? Ervaren als ouder

Een jonge coach? Het kan. Maar het geeft een extra dimensie dat ik zelf vader ben van drie kinderen die voor hun uitdagingen hebben gestaan qua studiekeuze. Ook wij hebben hen als ouders daarin begeleid. Alle drie hebben een tussenjaar gevolgd, mijn dochters reizend en werkend in o.a. Australië en Nieuw-Zeeland, mijn zoon werkend in Nederland. Over het keuzeproces van Jelle schreef ik eerder het blog Studiekeuze is een zoektocht, extra lastig voor jongens. Zelf als ouder het proces ervaren maakt dat je vanuit verschillende kanten kunt belichten. Ook dus vanuit de ouder, de grootste steun voor jongeren in het studiekeuzeproces. Door hun leeftijd ben ik veel in contact met jongeren die andere studies volgen.

Bereikbaar zijn

Het is prettig als coach en studiekiezer niet al te ver van elkaar af wonen. Het scheelt reistijd en daarmee kosten. Maar ik vind het bereikbaar zijn via app, telefoon of mail belangrijker. En schrik er dus niet van op als ik rond twaalven een appje krijg. Coaches moeten aansluiten op de wereld van jongeren.

Spelen

Een leuke: spelen. Met werkvormen wel te verstaan. Ieder kind is verschillend, en verdient zijn eigen aanpak. De een praat makkelijk, de ander is liever bezig met kaarten en tekeningen. Als coach sluit je ook in je werkvorm aan op de studiekiezer. En zo wordt het studiekeuzeproces een op maat proces.

Met deze opsomming heb ik een inkijk gegeven van wat naar mijn idee en ervaring de belangrijkste punten zijn waar je op moet letten bij het zoeken van een studiekeuzecoach. Maar ik ben benieuwd naar de mening van anderen. Ouders, coaches en vooral studiekiezers. Reageer gerust hieronder.

Paul Heijmering is zelfstandig studiekeuze begeleider. www.mibio.nl

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
Je interesses ontdekken Terugkijken
Meer over begeleiding op hbo of universiteit Terugkijken

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Roosmarijn · 03-11-2023 om 19:50

    Hallo ik ben Roosmarijn, ik ben nu voltijd aan het werk, maar ik merk dat dit niet is wat ik wil. ook voel ik me nog te jong om nu al te gaan werken. ik heb veel aan interesse, maar ben beperkt door niveau. ik zou graag hulp hier in willen. ik weet alleen niet zo goed waar ik moet zoeken, heeft u tips of weet u mensen waar ik contact mee zou kunnen, leggen?

    1. Dag Roosmarijn. Je zou contact op kunnen nemen met Danielle.Vogels@wur.nl. Ook is het goed eens te kijken op http://www.studiekeuze123.nl als je info wilt over hbo of wo opleidingen. Heb je meer interesse in het mbo, dan kun je kijken op mbo start.https://www.mbostart.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.