Moeder en studiekeuzecoach, ervaringen van Joyce
Op dit blog plaatsen ook ouders regelmatig hun ervaringen. Onderstaand verhaal is van Joyce, moeder en studiekeuzecoach.
Joyce; moeder en studiekeuzecoach
Met 3 jongeren in huis is studie en studiekeuze regelmatig onderwerp van gesprek. Als studiekeuzecoach begeleid ik jongeren in het nemen van een beslissing rondom studiekeuze. Maar het begeleiden van je eigen kinderen is toch nét even anders, is mijn ervaring.
Moeder en studiekeuzecoach: Mijn drie jongens
Alle drie de jongens zijn enorm verschillend. De oudste twee hebben beiden vwo gedaan. De ene tweetalig vwo en de ander heeft het vwo in vijf jaar gedaan. De jongste van zeventien doet havo. Hij heeft autisme, wat een beroepskeuze beslist ingewikkelder maakt.
LOB programma Middelbare School
Ik vroeg ze laatst “Helpt het programma van de middelbare school bij de studiekeuze”? Alle drie de jongens zeiden: ‘Niet echt’.
De oudste heeft het ervaren als ‘Een stok achter de deur’ en daarmee was het LOB programma (LOB = Loopbaanoriëntatie en -begeleiding) voor hem wel oké.
De middelste gaf aan de beroepentest te hebben doorzien. Hij gaf antwoorden in de richting van het beroep dat hij in zijn hoofd had. De uitkomst was wat hij ervan verwachtte. Daarna was hij er wel klaar mee.
En de jongste zei verontwaardigd: ‘Bij mij komt er laborant uit, dat wil ik echt niet!!’ Lekker kort door de bocht die jongste.
Hbo of mbo?
Door persoonlijke problemen is mijn jongste een jaar blijven zitten. We hebben dus een jaar extra om een vervolgstudie te kiezen. Iets wat ik helemaal niet vervelend vind. Hij haalt op de havo redelijk tot goede cijfers. Een hbo klantje, zou je denken. Nu nog kiezen welke opleiding en welke hogeschool.
Hoe studeert mijn kind?
Totdat ik verder ging kijken. Hoe studeert hij? Wanneer wordt hij enthousiast? Wat heeft hij nodig om zich op een prettige manier te kunnen ontwikkelen? Eén van de aspecten is lezen. Hij heeft een hekel aan lezen. Boeken pakt hij alleen als het verplicht is. Als hij slechte cijfers heeft, heeft het vaak te maken met het verkeerd lezen van de vraag. Vragen die vaak in verhalende vorm geschreven zijn.
Moeder en studiekeuzecoach: Vergelijken
Binnenkort gaan we naar een aantal open dagen. Zowel van het mbo als het hbo. En ik ga mee, zodat ik hem kan helpen om belangrijke informatie te verzamelen. Zoals de boeken die ze gebruiken. Hoe leesbaar zijn die voor hem? Hoeveel stof moet hij voor een tentamen leren? Als hij weet of hij een mbo opleiding of een hbo opleiding wil doen, zijn we een belangrijke stap verder.
Moeder en studiekeuzecoach: andere rollen
To zover mijn verhaal als moeder. Mijn rol als studiekeuzecoach is natuurlijk toch wel anders. Als studiekeuzecoach help ik jongeren om hun talenten en drijfveren te onderzoeken. Waar word je blij van? Sporten om het winnen? Of sporten vanwege het contact met andere sporters? Of is sport essentieel voor een gezond leven en is het daarom belangrijk?
Enthousiasme
De reden dat iets belangrijk voor je is, zegt iets over je enthousiasme. En als je ergens enthousiast over bent, wil je er voor werken. Wanneer je helder hebt waaróm dingen belangrijk voor je zijn, kom je tot de kern. Dat zijn je drijfveren. Drijfveren zijn behoeften die je hebt. Zoals de behoefte om hulp te verlenen of de behoefte aan onafhankelijk denken en handelen. Uit je drijfveren komen je talenten naar voren. En dat zijn er vaak veel meer dan je denkt.
Goede en slechte kanten
Er wordt vaak gesproken over goede kanten en slechte kanten van een persoon. Alleen zijn die ’slechte kanten’ misschien zo slecht nog niet. Als je het goed bekijkt, schuilt ook daar mogelijk een talent achter. Is iemand chaotisch en ongeordend? Dan is hij waarschijnlijk ook flexibel. Een prachtig talent!
Vindt iemand het lastig om snel een beslissing te nemen? Dan is hij misschien bedachtzaam. Ook weer een goede eigenschap.
Studiekeuzecoach vinden?
Heeft uw zoon of dochter baat bij extra begeleiding bij studiekeuze naast het werk van de decaan? De decaan is dé specialist op het gebied van studiekeuze. Leerlingen en ouders kunnen hem of haar om advies vragen. Als ouder kun je ook vragen of er extra ondersteuning is en ook of er in de regio betrouwbare studiekeuzecoaches zijn. De decaan kent diverse studiekeuzecoaches en kan aangeven wie er zou kunnen passen bij de studiekiezer…
Tussenjaarprogramma
Ook zijn er bij hogescholen/universiteiten tussenjaarprogramma’s die je een paar maanden kunt volgen gedurende een tussenjaar. Je volgt dan een paar maanden een speciaal programma van een paar dagen per week om te ontdekken welke studie of andere toekomst bij je past. Helaas zijn deze tussenjaarprogramma’s niet goedkoop. Zijn de kosten een probleem? Misschien zijn er dan mogelijkheden via het Tussenjaarfonds.
Lees ook: tussenjaartip 6: zoek een coach