Neem ook eens rust, zegt minister Arie Slob
Vandaag was ik bij een TV opname zijn waarin studente Sanne Touw en minister Arie Slob, samen met psychiater Bram Bakker, praatten bij Jacobine. Het gesprek ging over stress bij studenten. ‘Neem ook eens rust‘, zegt Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.
Stress en burn-out bij studenten
De aanleiding voor de uitzending is het feit dat ongeveer 25% van de jongeren last heeft van stress en burn-out. Op de uitzending zelf kom ik later terug. In dit artikel licht ik alvast een tipje van de sluiter op. Wat zegt minister Arie Slob onder andere over dit onderwerp?
‘Ik zie inderdaad veel stress en burn-out bij scholieren en studenten. Dat vind ik zorgelijk. Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken. Je kunt ook niet zomaar een verantwoordelijke aanwijzen. Het is een complex probleem dat ons allemaal raakt. Blijkbaar leven we nu in een cultuur waarin jongeren, maar ook oudere mensen, veel, soms té veel, van zichzelf vragen.’
Presteren, presteren, presteren
‘We willen op alle mogelijke manieren scoren. Dat zie ik ook al bij jonge kinderen. Bij mijn eigen kind zelfs. Natuurlijk is het heel fijn als scholieren en studenten hun best doen op school. Maar je kunt ook teveel van jezelf vragen. Neem ook eens rust.
Neem mijn eigen dochter. Altijd wilde ze hoge cijfers halen, al vanaf de brugklas. Op zich goed als een kind wil presteren. Maar moet het altijd maar hoger en beter? Ik denk van niet. Ik heb tegen mijn dochter gezegd dat zij ook best eens een onvoldoende mag halen. En toen die onvoldoende inderdaad op een dag kwam, hebben we haar getrakteerd. Een kind moet ook leren dat het niet altijd het allermooiste, allerhoogste en allerbeste hoeft te zijn. Het mag ook best eens een tandje minder’.
Ouders
‘Ouders spelen een belangrijke rol in het leven van scholieren en studenten. Helaas zie ik nogal eens dat ouders (te?) hoge verwachtingen hebben van hun kind. Ook dit veroorzaakt, onbedoeld, soms veel stress bij jongeren. Ik zie dat ouders investeren in ‘schaduwonderwijs’, steeds maar bijlessen om hun kind een stapje hoger te brengen. Zit het kind op het vmbo, dan hebben ouders soms liever dat het kind naar de havo gaat. Zit de student op het hbo, dan zou de universiteit toch beter zijn. Maar waarom eigenlijk? Een jongere, en trouwens ook een volwassene, is het gelukkigst als hij op zijn eigen niveau mag functioneren. En we hebben mensen van alle opleidingsniveaus nodig’.
School
‘Natuurlijk zijn ouders niet de enige factor in dit verhaal. Ook op school kan de lat hoog gelegd worden. Natuurlijk gaan school en universiteit over kennis opdoen. Maar je moet ook andere dingen leren. Ik vind het belangrijk dat er op de scholen ruimte is om te praten over de verdrietige dingen van het leven. Jongeren moeten naar elkaar leren verwoorden dat niet altijd alles lukt. En gelukkig zie ik ook dat onderwijsmensen hier tijd en aandacht voor hebben. Jongeren moeten leren dat het leven niet altijd een sprookje is. Verdriet en tegenvallers horen erbij. Neem ook eens rust om hierover na te denken’.
Neem ook eens rust
‘Ik zie ook dat de jongeren vanuit zichzelf heel hogen eisen aan zichzelf stellen. Altijd presteren. Altijd social media en die telefoon. Bezig, altijd bezig. Een dag rust zou ons allemaal goed doen. Ikzelf heb veel baat bij een dag ‘zondagsrust’. Als ik die dag niet had zou ik ook alsmaar doorgaan.
Natuurlijk, een burn-out kan veel oorzaken hebben. En met een dagje rust is een burn-out ook niet opgelost. Maar eens een stapje terug doen kn veel goed doen. Neem ook eens rust om na te denken over wie je bent en wat je belangrijk vindt. Om te ontdekken wat je werkelijk wilt in je leven. Dan bereik je dat ook eerder.
TV programma over stress en burn-out
Minister Arie Slob, studente Levensmiddelentechnologie Sanne Touw en psychiater Bram Bakker gaan in een interessant gesprek dit onderwerp verder uitdiepen. Sanne vertelt over haar burn-out. Ze beschrijft haar leven vóór die burn-out en hoe ze daar weer bovenop kwam. De moeder van Sanne beschrijft haar kant van het verhaal. En psychiater Bram Bakker geeft zijn professionele visie. Arie Slob praat over ‘neem eens een dag rust’, en nog veel meer…
Benieuwd? Het artikel naar aanleiding van de tv uitzending over het gesprek tussen Arie Slob, Bram Bakker en Sanne Touw verschijnt binnenkort. De uitzending ‘Bij Jacobine’ is op 23 februari om 17.35 uur op NPO2
Meer weten?
Vijf tips voor ouders van (aanstaande) studenten over het voorkomen van studiestress
tip 1 studiestress voorkomen… leer kiezen voor wat echt bij je past
tip 2 studiestress voorkomen.. maak jezelf niet gek
tip 3 studiestress voorkomen… zoek hulp
tip 4 studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces
tip 5 studiestress voorkomen en studiepunten
En lees ook de meer algemene tips voor ouders van studenten.