18 december 2017 | Categorie: Studeren

Studeren op hbo of universiteit. Drie best gelezen artikelen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Samen met de decanenkring Arnhem e.o. schrijf ik dit blog over studiekeuze, studeren op hbo of universiteit, studiekosten en over een ‘tussenjaar’. Steeds meer onderwijsprofessionals, ook van scholen, hbo’s en universiteiten buiten de regio leveren een bijdrage. Heel wat ouders, studiekiezers en studenten lezen onze artikelen regelmatig. Nu 2017 weer bijna is afgelopen geef ik u een samenvatting van de top drie meest gelezen artikelen van afgelopen jaar over ‘studeren op hbo of universiteit’.

Decanenkring Arnhem e.o. met vertegenwoordigers van VO en HO instellingen uit de regio. Zij zijn de  schrijvers en inspirators van dit blog.

Studiepunten hoe werkt dat?

Het meest gelezen artikel in de categorie ‘studeren op hbo of universiteit’ is het artikel over studiepunten. Dat is ook heel terecht. Studeer je, dan is het heel belangrijk dat je goed snapt hoe het systeem van studiepunten werkt. Bent u een ouder van een studiekiezer of student? Ook voor u is het heel belangrijk goed te weten hoe studiepunten verdiend worden.
Kernpunten van het artikel:
Studiepunten zijn een rekeneenheid. De opleiding berekent hoeveel studiepunten je krijgt voor een bepaalde taak.
De manier waarop studiepunten verdiend worden kan enorm verschillen. Op de ene instelling heb je weinig colleges maar veel zelfstudie, op de andere is dat juist andersom. Er zijn onderwijsinstellingen waar je veel projectwerk hebt en instellingen waar je juist veel practica hebt. Overal moet je 40 uur per week met de studie bezig zijn, maar hoe je dat doet, daarin zijn grote verschillen. Kies de opleiding, maar ook de vakken binnen de opleiding, die het beste bij je past/passen. En wat kan de student doen als er te weinig studiepunten worden gehaald? (lees het artikel over studiepunten)

studiepunten halen, belangrijk om te weten als je gaat studeren op hbo of universiteit

Bindend studieadvies

Er zijn veel vragen en reacties over Bindend Studieadvies. Het Bindend Studieadvies is een belangrijk begrip als je gaat studeren op hbo of universiteit. Elk jaar kun je 60 studiepunten halen. Tijdens het eerste studiejaar moet je een bepaalde minimum hoeveelheid studiepunten halen. Lukt dit niet, dan moet je stoppen met de studie en mag je hem ook niet overdoen op hetzelfde instituut. In de periode na de kerstvakantie krijgen de meeste eerstejaars studenten een voorlopige indicatie: krijg je een positief studieadvies of een negatief. Wat kun je als student doen als je mogelijk een negatief Bindend Studieadvies krijgt? En wat kun je als ouder doen? (lees het artikel over Bindend Studieadvies)

Bindend Studieadvies

Verkeerde studie gekozen

Helaas is het artikel ‘verkeerde studie gekozen’ ook een veelgelezen artikel. Ik zou willen dat het anders was… maar dit artikel is inderdaad zinvol. Zo’n 30% van de eerstejaars op het hbo en 20% van de eerstejaars op de universiteit ontdekt tijdens het eerste studiejaar dat het helaas toch de verkeerde studie was. Een verkeerde studiekeuze komt helaas vaak voor bij studeren op hbo of universiteit. Wat doe je als student als je twijfelt over je studiekeuze? Hoe kun je als ouder je kind ondersteunen?
Twijfelt de student? Het is lang niet altijd nodig om te stoppen met de opleiding. Gesprekken met ouderejaars, ouders, studieadviseur en misschien ook de ‘oude’ schooldecaan kunnen helpen. (lees het artikel over verkeerde studie gekozen)

Meer artikelen over studeren op hbo of universiteit?

Natuurlijk zijn er nog veel meer artikelen over studeren op hbo of universiteit. Er zijn verhalen van studenten, studieadviseurs, docenten en er is een reeks artikelen over studiesucces.
Wil je als student een artikel schrijven over studeren op hbo of universiteit? Bent u docent of onderwijsprofessional en wilt u iets schrijven over uw onderwijsinstelling? U bent van harte welkom. En ouders.. u bent de belangrijkste doelgroep van dit blog. Wilt u uw ervaringen kwijt? Ik interview u graag eens. Neem vooral contact op…

Meer artikelen over studiekeuze, studiekosten en tussenjaar

Het einde van het kalenderjaar is traditioneel de tijd van de ‘lijstjes’. De komende dagen schrijf ik ook een top drie van de meest gelezen artikelen over studiekeuze, studiekosten en tussenjaar. Tenslotte wens ik alle lezers van dit blog een succesvol en gelukkig 2018 toe.
Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.