19 november 2021 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze droom van mijn zoon… muziek!

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

‘Mijn zoon had een studiekeuze droom….’ Onderstaand mooie verhaal is geschreven door Robert Peters. Docent Klassieke Talen en decaan van Gymnasium Bernrode. En vader van een zoon die zijn droom volgde.

studiekeuze droom

Robert Peters

De studiekeuze droom van mijn zoon was muziek

Vanaf klas 1 op het gymnasium was mijn zoon buiten school razend enthousiast bezig met muziek. Hij begon piano te spelen, leerde zichzelf een en ander aan en kreeg als brugklasser een plek in de begeleidingsband van de schoolmusical. Door de jaren heen kwam voor hem de muziek steeds meer de school binnen. Hij werd, inmiddels als gitarist, bandleider van de musicalband en trad met zijn vrienden en schoolgenoten op bij feestelijke gelegenheden op school.

Naar verschillende instituten kijken en vergelijken

In klas 5 kwam de studiekeuze langzaamaan in beeld. Hij was zo enthousiast over muziek dat een studie op een muziekopleiding hem interessant leek. Hij bezocht met mij, zijn vader, open dagen in Utrecht en Tilburg, en ging met een klasgenoot en de beide moeders naar Rotterdam. Zijn enthousiasme werd alleen maar groter.

Corona en toelatingsprocedure

Corona gooide in klas 6 behoorlijk wat roet in het eten. De toelatingsprocedure vond niet fysiek maar online plaats. Hij stuurde filmpjes naar Fontys Rockacademie in Tilburg en Codarts in Rotterdam. Waar tot op dat moment alles in zijn leventje behoorlijk voorspoedig was verlopen, kreeg hij nu met een grote teleurstelling te maken. Zowel in Tilburg als in Rotterdam kwam hij niet door de eerste selectieronde heen.

Zijn studiekeuze droom viel in duigen. Wat nu?

Aanvankelijk leek zijn tweede optie, een studie in Nijmegen, een voor de hand liggende stap. Klasgenoten en vrienden hadden hem al vaker gewezen op de onzekere toekomst voor een muzikant. Hij was niet aangenomen, dus ‘was hij wel goed genoeg voor een muziekopleiding’?

Als ouders hebben wij gesprekken met hem gevoerd en hem duidelijk gemaakt dat hij vooral zijn hart moest volgen. Hij liet een aantal dagen de dingen op zich inwerken. Vrij snel kwam hij tot de conclusie dat hij niet bij de pakken ging neerzitten. Hij ging aan de slag met het opzetten van een plan om het jaar erop een tweede poging te wagen

studiekeuze droom

Vraag jezelf af wat je zou willen als alles zou kunnen… Als er geen beperkingen zouden zijn… Wat zou dan je toekomst zijn? Durf te dromen. Ook al komt er geen concrete studiekeuze uit, je weet toch beter in welke richting je moet zoeken…

Mijn zoon had nog steeds een droom

Hij zocht contact met gitaar-docenten in het land en nam op eigen initiatief lessen. Het waren docenten die lesgeven in Tilburg, Rotterdam en Amsterdam. Op deze manier creëerde hij ook een netwerk, waar hij later wellicht voordeel van zou kunnen hebben. Om deze lessen te kunnen bekostigen, maar ook om zijn dagen zinvol in te vullen, zocht hij een baantje. Hij heeft een jaar lang gewerkt bij een slagerswinkel. Het heeft hem veel gebracht. Een totaal andere omgeving dan de veilige muren van het gymnasium. Samenwerken met collega’s, opdrachten uitvoeren van de baas, lange dagen maken met soms eentonig werk. Het sterkte hem in zijn streven aangenomen te worden op één van de muziekopleidingen.

Mijn zoon werkte in een tussenjaar aan het verwezenlijken van zijn studiekeuze droom

Opnieuw maakte corona het niet mogelijk fysiek auditie te doen. Alles hing weer af van de filmpjes die hij moest opsturen. Dit keer kwam hij zowel in Tilburg als in Rotterdam wél door de eerste selectie. Bij beide opleidingen doorliep hij vervolgens de verdere stappen in de toelatingsprocedure. In Rotterdam viel hij pas op het allerlaatst af, maar vanuit Tilburg kreeg hij bericht dat hij in september mocht beginnen aan zijn opleiding aan de Rockacademie.

Yes! Begonnen aan de opleiding van zijn dromen

Op het moment is hij drie maanden bezig aan de opleiding. Hij is enthousiaster dan ooit, is 24/7 bezig met zijn studie. Hij heeft geen enkele aansturing van ons, zijn ouders, nodig. Hij is blij en gelukkig. Blij dat hij heeft doorgezet, blij dat hij zo hard gewerkt heeft om dit mogelijk te maken, blij met de keuze die hij gemaakt heeft. Hij is gelukkig.

Mijn zoon leeft zijn droom. Robert Peters, decaan en vader.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.