Studiekeuzekind

Studiekeuze en hulp voor ouders van studiekiezers

Jongeren moeten al op heel jonge leeftijd een studiekeuze maken. De verantwoordelijkheid voor de studiekeuze ligt bij henzelf. Maar vaak vragen studiekiezers wat ondersteuning van hun ouders. In dit artikel tips over studiekeuze en hulp voor ouders van studiekiezers.

Relax, het is geen keuze voor het leven

Studiekeuze is een spannend proces. Belangrijk om daar als ouder, en jongere, ook een beetje relaxed mee om te gaan. Een studiekeuze is het begin van de voorbereiding op de loopbaan. Heel wat studenten ontwikkelen zich tijdens de studie nét een andere kant op dan ze aanvankelijk dachten. En ook als je werkt verander je nog vaak van baan en beroep. Een studie is een kans, geen gevangenis. Help uw zoon of dochter na te denken over wat hij interessant en leuk vindt. Waar was hij altijd mee bezig toen hij nog een kind was? Zijn er bepaalde tv programma’s interessant? Wat vindt hij boeiend aan zijn sport? Met welke mensen praat hij graag en welke verhalen zijn dan leuk om te horen? Er is vast en zeker een studie die over deze onderwerpen gaat.
Niet zo’n geweldige baankansen met die studie? Baankansen zijn heel moeilijk te voorspellen. Je moet je ook afvragen hoe belangrijk die baankansen zijn…

Contact met school

Docenten, mentoren en de decaan weten veel over uw kind. Zoek op zijn laatst in de vooreindexamenklas intensief contact met school. Sommige jongeren hebben weinig zicht op hun capaciteiten. Ze hebben te weinig zelfvertrouwen of denken juist dat ze alles kennen. Leer ook deze kant van uw kind goed kennen. De decaan heeft hierbij een speciale rol. Hij of zij weet alles over vervolgopleidingen.

Ouderavonden over studiekeuze en hulp voor ouders

Vrijwel alle middelbare scholen organiseren ouderavonden over studiekeuze. Die gaan meestal over wat de school doet om uw kind te helpen met studiekeuze. Vaak zijn er ook ouderavonden die speciaal gericht zijn op ouders, op wat u kunt doen. En er zijn ouderavonden waarop de decaan meer vertelt over de studiefinanciering. Er zijn ouderavonden waar studenten praten over hun studie-ervaringen… er zijn avonden waarop oud-leerlingen praten over wat ze mee hebben gemaakt na de middelbare school. Er zijn ook ouderavonden over het kiezen voor een tussenjaar. Wellicht komt u mij tegen op zo’n avond… ik geef veel presentaties in het land. Die gaan over studiekeuze, studeren, tussenjaar en studiekosten. De decaan of de ouderraad vraagt deze avonden aan. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Studiekeuzetesten

Uw kind krijgt op school studiekeuzelessen. Die heten LOB, Loopbaanontwikkeling en -Begeleidingslessen. Tijdens deze lessen vertelt de decaan of de mentor meer over waar je op moet letten bij studiekeuze, je doet interessetesten en je doet studiekeuzetesten. Verder praat de leerling veel over wat hij wil, wat hij kan en wat bij hem past. Goed om hier ook eens met uw kind over te praten.

Internet

Er staat ontzettend veel over studiekeuze op het internet. Een echte aanrader is Studiekeuze123. Een handig ‘opzoekboek’ is de Keuzegids. Ook over allerlei opleidingen vindt u van alles op het internet. Kijk daarbij niet alleen naar de voor de hand liggende steden en opleidingen, maar zoek dieper door. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Natuurlijk is het vooral de studiekiezer die dit moet doen, maar ‘loopt’ het allemaal niet, dan mag u best eens mee zoeken. Neem de verantwoordelijkheid niet over. Dring uw mening niet op. Het is de keuze van uw kind. Maar een beetje ondersteuning bij deze moeilijke keuzes wordt meestal wel op prijs gesteld.

Studiekeuze en hulp voor ouders om de kwaliteit te beoordelen

Let vooral ook op de kwaliteit van de opleidingen. Ga niet alleen af op ‘een goede naam’ maar kijk echt naar de feiten en cijfers. Hoeveel studenten halen hun eerste studiejaar? Hoeveel studenten halen hun examen? Zijn er genoeg lessen? Zijn de ouderejaars studenten tevreden? Het zijn allemaal zaken die je vindt in de studiebijsluiter.

Open Dag bezoeken

Een Open Dag is een eerste kennismaking met een opleiding. Vindt uw zoon of dochter het prettig als u meegaat? Doe dat vooral. Er zijn presentaties van opleidingen en vaak ook over studiekeuze en hulp voor ouders van studiekiezers. Ik adviseer minimaal vier Open Dagen te bezoeken. Dat zou ik uiterlijk in het voorlaatste jaar voor het eindexamen doen. Ik adviseer studiekiezers ook  minimaal vier meeloopdagen te volgen. En, als de instelling dat heeft, mee te doen aan proefstuderen.

Praten met vrienden

Zelf heb ik er als moeder van een studiekiezer veel aan gehad om met vrienden te praten over hoe zij hun kind hebben begeleid bij studiekeuze. Ik ontdekte dat veel ouders worstelen met het aan de ene kant beseffen dat ze hun kind moeten loslaten. Maar aan de andere kant ook graag willen dat hun kind iets kiest waar hij of zij gelukkig van wordt. Een wankel evenwicht waar ik als moeder echt mee worstelde… Hoe doen andere ouders dat? Op dit blog leest u veel ervaringen van ouders. Misschien wilt u zelf ook eens een artikel schrijven over uw belevenissen?

Studiekeuze en hulp voor ouders over geldzaken

Studeren is duur. En jongeren vragen best vaak hulp aan hun ouders bij het uitzoeken van de studiefinanciering. Ook hebben sommige studenten wat hulp nodig om zicht te krijgen op de kosten van studeren. Naast het kiezen van de goede studie is het ook belangrijk te weten wat het allemaal kost. Rekent u eens samen met uw kind uit hoeveel hij gaat lenen en wat dit betekent voor het aflossen? Er is een artikel met verschillende rekenhulpen. Gaat de student op kamers dan is dat zeker heel belangrijk. Denkt u ook na over uw eigen rol bij geldzaken?

Niet studeren?

Een flink deel van de jongeren kiest voor een of meer tussenjaren. Juist dan is het belangrijk dat u uw kind stimuleert hier een plan voor te maken. Dan kan een tussenjaar heel zinvol zijn. Er zijn natuurlijk ook jongeren die na de havo of vwo gaan werken of een eigen bedrijf opstarten. Meestal gaat ‘maar’ zo’n 80% van de jongeren meteen na de middelbare school studeren. Voor deze jongeren en hun ouders schrijf ik deze weken 10 tussenjaartips.

Studiekeuze en hulp voor ouders van studiekiezers

Online zijn er bij haast elke instelling wel tips te vinden voor ouders. Er is ook een Facebookgroep voor ouders van (aanstaande) studenten. Er zijn bovendien ZZP’ers waar ouders aan kunnen kloppen en commerciële organisaties die helpen bij studiekeuze. Op dit blog vindt u vele verhalen van dit soort organisaties. En misschien hebt u het Studiekeuze Stripboek gelezen?
Zoekt u contact met mij over studiekeuze en hulp aan ouders van studiekiezers? Het liefst ontvang ik uw vragen via het reactieblokje onder dit artikel, dan kunnen andere ouders profiteren van uw vraag en mijn antwoord. Maar zoekt u liever telefonisch of mail contact dan kan dat ook. Er zijn geen kosten aan verbonden. Helaas kan ik alleen advies geven over/rondom studeren op een hogeschool of universiteit of bij het plannen van een tussenjaar. Van het (v)mbo heb ik te weinig verstand.

Mobiele versie afsluiten