4 november 2021 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze: hoe betrokken ben je?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Afgelopen zaterdag kwamen ruim 1.600 studiekiezers naar de Bachelor Open dag in Wageningen. Bijna iedereen nam een van zijn ouders mee. Heb jij al een Open Dag bezocht? Een echte aanrader om je weg te vinden in het oerwoud aan opleidingen. En vooral ook leuk om samen te kijken naar alle mogelijkheden. Hoe betrokken ben je? Een artikel geschreven door Marianka van Arendonk.

Studiekeuze: hoe betrokken ben je?

Open Dag Bacheloropleidingen in Wageningen

Studiekeuze: Ik heb niet eerder met dit bijltje gehakt

“Dit is onze oudste dochter en dus de eerste studiekeuze. Ik vind het erg leuk om ons samen te verdiepen in alle mogelijkheden. Deze Open Dag geeft een goed beeld van de mogelijkheden hier in Wageningen.”

Een goed gevoel bij een studie is belangrijk. Dat merk je snel tijdens een open dag. Maar hoe weet je dat je kind de juiste keuze maakt? Probeer dat gevoel te onderbouwen met objectieve informatie: hoe wordt de studie beoordeeld, wat zijn de baankansen, hoe zit het met de slagingspercentages en studie-uitval? Er is veel objectieve informatie te vinden, zoals de studiebijsluiter.

De appel valt niet ver van de boom, of liever toch wel… Als je zelf ooit ook voor de studiekeuze stond

Wat een goed verhaal tijdens de presentatie. Objectief en duidelijk. Goed ook dat ze de opleiding vergelijken met andere opleidingen. Zonder borstklopperij dat je de beste bent. Ik heb zelf in Wageningen gestudeerd dus leuk om hier nu weer te zijn. Mooi als mijn zoon ook voor Wageningen kiest maar hij moet vooral kiezen wat het beste past.”

Heb je zelf ook gestudeerd, dan heb je je kind genoeg te vertellen over het studentenleven en studeren. Dat zijn leuke gesprekken. Zijn of haar studententijd moet natuurlijk geen kopie worden van het jouwe. Geef je kind de ruimte een eigen plan trekken.

Activiteiten voor studiekeuze: De kat niet uit de boom kijken

“Ja, ik vond het een ontzettend leuke open dag. Iedereen is zo aardig en behulpzaam. Je voelt je meteen welkom. Fijn ook dat het niet zo druk is, er is genoeg gelegenheid om met iemand te praten. Ik heb ook een aantal online open dagen bezocht maar dit geeft toch een veel beter beeld.”

Over studiekeuze in tijden van corona is al veel gezegd en geschreven. We hoorden het ook weer tijdens de Open Dag op de campus afgelopen zaterdag: “wat fijn om hier te mogen zijn, het geeft een veel beter beeld dan een online open dag.” Dat is zeker zo maar kijk naar alle (nieuwe) mogelijkheden. De Meeloopdagen en Online Proefstudies zijn bijvoorbeeld ook erg populair onder studiekiezers. Helaas zijn deze niet voor ouders …

Marianka van Arendonk

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.