26 april 2018 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze vanuit een ander land

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ik heb mijn studiekeuze vanuit een ander land gemaakt’, zegt Emile Samson, eerstejaars student. Dat moet heel heftig zijn… een studie kiezen op afstand. ‘Ik kon niet meedoen aan Open Dagen of meeloopdagen. Wel kon ik de universiteit een keer bezoeken met een uitwisselingsreis. Maar mijn studiekeuze was eigenlijk een beetje een gok. Gelukkig pakt het heel goed uit, allemaal’. 

Studiekeuze vanuit een ander land

Studiekeuze vanuit een ander land. Eigenlijk een beetje een gok, zegt Emile Samson.

Studiekeuze op afstand

‘Ik heb mijn studiekeuze op afstand gemaakt’, zegt Emile. ‘Op het internet kun je gelukkig een heleboel vinden. Ik heb naar allerlei studiekeuzesites gekeken. Ook heb ik veel informatie gezocht op de opleidingspagina’s van de verschillende scholen en universiteiten. Dat gaf op zich wel goede informatie. Ik kom uit Curaçao. Dat is veel te ver weg om op en neer te reizen naar een Open Dag of meeloopdag. Gelukkig hebben we wel een studiereis kunnen maken toen ik in 5 vwo zat. Met mijn school hebben we toen een paar universiteiten en hogescholen bezocht. Maar je studiekeuze maken vanuit een ander land valt niet mee.

Ik heb mijn studiekeuze op afstand gemaakt, zegt Emile Samson

Ik heb mijn studiekeuze op afstand gemaakt, zegt Emile Samson

Precies de goede opleiding?

Tijdens die studiereis ontdekte ik wel welke instelling me het meeste aansprak. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik me goed voel bij de sfeer die er ergens is. Maar wat moet nou precies de opleiding zijn? Om de details van een opleiding te begrijpen moet je heel veel rondkijken op zo’n opleiding, bijvoorbeeld tijdens een meeloopdag.
En het is natuurlijk daarnaast belangrijk om goed bij jezelf na te gaan wat je eigenlijk wilt met je studie. Je moet ontdekken wat echt bij jou als persoon past.

Zorgen voor de aarde of voor voldoende voeding?

Ik ontdekte bij mezelf dat ik vooral passie had voor onderwerpen die te maken hebben met ‘een betere wereld’. Ik dacht aan onderwerpen als: “Hoe kunnen we genoeg goede voeding produceren voor de hele wereldbevolking?”. En ook: “Hoe kunnen we de aarde mooi en leefbaar houden in de toekomst?”. Dat zijn ook onderwerpen die voor mijn land belangrijk zijn. Ik wil graag een interessante studie volgen, maar ik voel ook een soort morele plicht iets te betekenen voor de wereld. Ik wil een bijdrage leveren aan een goede toekomst voor iedereen. Dat wil ik vinden in een studie. En dat gaat me ook lukken.

Studiekeuze vanuit een ander land… wennen aan Nederland

Ik was alleen maar met die studiereis in Nederland geweest. Ik kende dit land helemaal niet. Gelukkig reisden mijn ouders met me mee naar Nederland. Dat was fijn om ‘op te starten’. Maar op de universiteit en in de stad moest ik het verder alleen doen. Familie of vrienden had ik wel in Nederland, maar niet hier. Gelukkig vond ik al heel snel vrienden. Tijdens de introductie ontmoette ik een heleboel leuke mensen. Een daarvan is nu mijn beste vriend. En er studeren meer mensen uit mijn land hier. Daar heb ik ook contact mee. In het begin kwamen er veel nieuwe dingen op me af die ik allemaal spannend en leuk vond. Tijd voor heimwee had ik eigenlijk niet. Dat kwam later in de wintervakantie, toen had ik wel een dipje.

Het weer

Het eerste dat ik ontdekte was dat het weer een bepalende factor is. Het hangt van het weer af of je lekker gaat wandelen in de natuur of binnen sporten. Dat vond ik raar. In mijn land is het weer altijd hetzelfde… Ook ontdekte ik dat fietsen echt heel goed werkt. Zelfs als het weer slecht is ga je hier op de fiets. Dat is echt wel goed om je te ontspannen en ook om regelmatig te bewegen en frisse lucht te krijgen. De fietscultuur van Nederland is echt verfrissend. Ook letterlijk. Daar word je wakker van.

De studie

Als je je studiekeuze vanuit een ander land maakt , is het eigenlijk één groot avontuur, allemaal. Maar het gaat heel goed. Ik heb alle vakken tot nu toe gehaald. Het valt mij op dat motivatie de bepalende factor is. Het gaat niet eens zo zeer om intelligentie… je moet gemotiveerd zijn voor wat je doet. Studenten die veel colleges skippen, die vaak denken: ‘dit college sla ik over’, die halen ook echt minder goede punten.

Praten

Ik merk ook echt wel cultuurverschillen. Dat realiseer je je niet zo goed als je je studiekeuze vanuit een ander land maakt. Het is hier écht belangrijk dat je actief praat als student. Op Curaçao krijgt iedere leerling een beurt. Hier moet je actief moeite doen een vraag te stellen of je mening te geven. Je moet vanuit jezelf meedoen aan een gesprek. In het begin voelde ik me een beetje een ‘haantje de voorste’. Maar hier moet je echt wel zelf de regie nemen. Ik prentte mezelf in: ‘ik heb iets goeds bij te dragen’.
Er zijn ook studenten die durven niets te vragen. Maar ik zeg altijd tegen mezelf: ‘misschien weten zij net zo veel, of net zo weinig, als ik, maar kunnen ze de vraag niet stellen. Als ik de vraag stel die zij ook hebben, profiteren we allemaal van het antwoord’. 

Andere manier van leren

Vroeger op de middelbare school moest ik vooral veel lesstof leren. Nu moet ik veel meer nadenken. Ik moet verbanden leren leggen tussen allerlei zaken. Ik moet ook leren oplossingen te bedenken voor problemen. Daarvoor is het ook belangrijk contact te hebben met mijn medestudenten, want daar werk ik vaak mee samen. En met de docenten. Gelukkig is de sfeer hier heel informeel, dus hulp vragen aan mijn leraren is niet zo moeilijk. Ze praten met me alsof we vrienden zijn. Dat vind ik prettig.

Studeren in het buitenland

We eten wel eens samen met andere studenten uit mijn land. Studiekeuze vanuit een ander land kan wel, maar belangrijk om dan snel nieuwe contacten op te bouwen

Vrije tijd

Ik ben niet bij een studentenvereniging. Feesten doe ik graag, maar ik wil dat niet als een verplichting voelen. Uitgaan doe ik liever als ik daar zin in heb en ik wil me niet verplicht voelen dit te doen omdat de vereniging iets heeft georganiseerd. Liever probeer ik stabiel te werken en mijn ontspanning daarop aan te passen. Ik wil flexibel zijn met mijn tijd. Ik heb toch heel erg veel plezier, daarvoor hoef je niet persé bij een vereniging… We hebben het leuk in mijn studentenhuis, dat is ook ontspanning. Ik ben wél lid van een studievereniging. Daarin zitten allerlei studenten van mijn eigen opleiding. Ze organiseren excursies die te maken hebben met mijn studie maar er is ook tijd voor gezelligheid. We hebben regelmatig borrels en zo leer je ook veel mensen kennen. Dat is belangrijk als je je studiekeuze vanuit een ander land maakt. 

Honoursprogramma

Misschien mag ik meedoen aan het ‘Honoursprogramma‘. Dat is wel extra naast je gewone programma dus je moet wel heel gemotiveerd zijn. Samen met studenten van andere opleidingen ga je werken aan een project. Zo verbreed je dus je kennis en leer je ook hoe studenten met een andere achtergrond denken. Ik voel daar wel voor. Ik kan dan laten zien dat ik echt iets kan. 

Tip: kijk naar het filmpje van 2 studenten die met hun ouders terugblikken op hun studiekeuze.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.