31 augustus 2021 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuzetesten op Studiekeuze123

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiekeuzetesten kunnen een handig hulpmiddel zijn voor studiekiezers en ouders. Er staan goede studiekeuzetesten op Studiekeuze123. Maar hoe goed een studiekeuzetest ook is… de jongere zal toch vooral zelf goed nadenken over wat hij wil en kan. En ouders kunnen daar zeker een handje bij helpen.

studiekeuzetesten

Studiekeuzetesten op Studiekeuze123

Studiekeuze123 is een site van het ministerie van OCW waar veel informatie op staat voor studenten die een opleiding op een hbo of universiteit willen volgen. Een vergelijkbare site is er ook voor studenten die naar het mbo willen.
Veel studiekeuzewerk kan een studiekiezer online doen door goed op deze sites te kijken. Een mooie voorbereiding op het bezoeken van een Open Dag of een meeloopdag. En… veel tijd besteden aan studiekeuze betekent een grotere kans op studiesucces. Van de uitvallers in het eerste studiejaar zegt de helft dat ze eigenlijk ook te weinig tijd hebben besteed aan hun studiekeuze.

Welke studiekeuzetesten staan er op Studiekeuze 123?

Er staan drie verschillende testen op Studiekeuze123:

  • Een oriëntatiemeter (gratis)
  • Een interessetest (4,92)
  • Een persoonlijkheidsmeter.

Studiekeuzetesten op Studiekeuze123: de oriëntatiemeter

Bij de inleiding van Studiekeuze123 staat dat deze tet helpt om een beeld te krijgen van het studiekeuzeproces. Ho ver ben je al en welke acties horen daar bij. Er staat dan deze test 15 minuten kost.
Ik heb naar de test gekeken met de ogen van een meekijkende ouder.
Ik vind dat er heel zinnige vragen in de oriëntatiemeter staan. Vragen die je als ouder aan je kind kunt stellen. Maar ook vragen die de jongere aan zijn ouders kan stellen. Dit zijn voorbeelden van de vragen die gesteld worden:

  • Waar liggen mijn interesses?
  • Heb ik ontdekt wat mijn talenten zijn?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat zijn mijn minder sterke eigenschappen en hoe kan ik die ontwikkelen?
  • Welke dingen vind ik belangrijk in een studie (werk)?

Praten met elkaar

Dit soort vragen kun je niet zo heel snel beantwoorden. Daarover moet je ook praten met mensen die je kennen. Ik denk dt het heel goed is om als ouder eens over deze vragen te praten met je kind. Maar het zijn zeker ook vragen waar je voor jezelf als ouder eens over na moet denken. Want nadenken over hoe je vreugde vindt en houdt in de studie of je werk is een leven lang belangrijk. Kies als ouder voor de dialoog. vertel ook iets over jezelf. Dit soort gesprekken moeten geen éénrichting verkeer zijn. (blog over vragen stellen aan elkaar als ouder en jongere)

Studiekeuzetesten op Studiekeuze123, de interessetest

Dit is wat Studiekeuze123 zegt van deze test: Deze test van NOA helpt je bij het kiezen van een studie die past bij jouw interesses. Je krijgt inzicht in jouw favoriete beroepssectoren (zoals ‘Sport’) en beroepsactiviteiten (zoals ‘Organiseren’) . Bij deze test geef je steeds aan hoe interessant bepaalde werkzaamheden lijken. Deze test van NOA kost € 4,92 en duurt zo’n 15 minuten.
NOA staat bekend om haar degelijke testen. Er zijn ook veel NOA testen te vinden, ook gratis testen, als je wat googelt. Al deze testen kunnen helpen. Maar ook voor de interessetest geldt: een test kan je aanzetten tot ‘nadenkwerk’ over jezelf en wat je wilt. Het kan een mooie aanzet zijn voor gesprekken met mensen in je omgeving. Je kunt rondom je heen feedback vragen op je functioneren.
Daar heb je moed voor nodig. En het kost veel tijd. Maar het kan je zeker helpen je passie te ontdekken. Vaak zijn dat, achteraf, dingen waar een jongere vanaf zijn vroege jeugd al mee bezig was.

Studiekeuzetesten op Studiekeuze123

Altijd al iets met biologie gehad? Docent biologie worden? Klimaatonderzoeker? Beleidsmaker op een ministerie? Dierenverzorger? Groene politicus worden? Ambtenaar leefomgeving? Hovenier? Een passie die je je hele leven al voelde is vaak de basis voor studiekeuze. En binnen dit interessegebied zijn er veel mogelijkheden.

Studiekeuzetesten op Studiekeuze123, de persoonlijkheidsmeter

De persoonlijkheidsmeter is een eenvoudige test die je ook echt wel aan het denken zet. je krijgt ook een soort persoonlijkheidsprofiel.
het is echt niet zo dat je na deze test, of welke test dan ook, kunt zeggen: ‘ik word hovenier’ of ‘ik word piloot’. Ook deze test kan helpen bij het ‘nadenkwerk’ en het voeren van gesprekken.
Van studenten hoor ik nogal eens dat ze dit soort testen, en ook de testen die ze op school krijgen van de LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding) niet zo zinvol vonden. Dan hoor ik meestal dingen als: ‘uit die tet kwam dat ik meubelmaker wil worden, maar dat lijkt me helemaal niets’. Ik geef dan als tip: Kijk niet alleen naar de concrete uitkomst maar probeer te achterhalen waarom je deze uitkomst kreeg. Werk je graag met je handen? ben je creatief? Wil je met natuurlijke materialen werken?
Over een concreet beroep nadenken als je 17 bent vind ik sowieso niet zo super zinvol. Er zijn tienduizenden beroepen. Er zullen veel beroepen bijkomen en weer wegvallen en alle beroepen zullen enorm van inhoud veranderen in de 50 jaar dat je werkt. Wel is het zinvol na te denken over belangrijke kenmerken van een beroep en die te vinden in een interessegebied, vakgebied of werkveld. De meeste mensen blijven wel werken binnen dit werkveld, maar zullen vaak van baan/beroep veranderen.

de beste wo opleidingen gedrag & maatschappij

 

Webinar: Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?

Oudervoorlichter Hermien Miltenburg en studenten bespreken verschillende onderwerpen die te maken hebben met studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar. Het gaat over studeren op een hbo of universiteit. De webinars duren van 19.30-20.30.
Op dit blog wordt t.z.t. aangekondigd welke thema’s precies besproken worden.

19 oktober 2021 Aanmelden
17 november 2021 Aanmelden
14 december 2021 Aanmelden
12 januari 2022 Aanmelden
16 februari 2022 Aanmelden
16 maart 2022 Aanmelden

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.