Studiesucces: begin op tijd met nadenken over studiekeuze
U investeert als ouder veel in uw kind, opvoeding, aandacht, geld… teveel om op te noemen. Daarbij vindt u het belangrijk dat uw zoon of dochter ook een opleiding afrondt. U kunt meehelpen van de studie een succes te maken. Hoe? Daarover schrijf ik de komende periode een aantal artikelen. Dit eerste artikel gaat over… Studiesucces: begin op tijd
Studiesucces, wat is belangrijk?
Lange tijd is er in het onderwijs gedacht dat goede eindexamenresultaten de beste basis zijn voor studiesucces. Natuurlijk is vakinhoudelijke kennis belangrijk. Als uw kind een opleiding kiest met veel scheikundevakken in het eerste jaar, helpt het natuurlijk als hij een goede basiskennis van scheikunde heeft. Ook zal de student veel moeten lezen, in het Nederlands en soms in het Engels. Een goede leesvaardigheid is dan belangrijk. Aan de student wordt ook gevraagd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de voortgang van de studie. Heeft de student voldoende studievaardigheden? Weet hij hoe hij aantekeningen moet maken? Weet hij hoofdzaken en bijzaken van elkaar te scheiden? Vakinhoudelijke kennis en studievaardigheden zijn zeker belangrijk.
Studiesucces: begin op tijd
Hoe belangrijk de inhoudelijke kennis en studievaardigheden ook zijn… de beste garantie voor een succesvolle studie is dat je ook écht een studie hebt gekozen die bij je past. De beste garantie voor studiesucces is een degelijk studiekeuzetraject. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de uitvallers op hbo en universiteit aangeven dat ze te weinig tijd hebben besteed aan hun studiekeuzeproces. In het vooreindexamenjaar, dus 4 havo of 5 vwo, moet er het meest gewerkt worden aan het studiekeuzeproces. Beginnen in het eindexamenjaar is echt te laat.
Niet wachten tot het eindexamenjaar
U herkent misschien uw kind in onderstaande uitspraak van Tom:
Ik moest mezelf echt dwingen om me voor te bereiden op mijn eindexamen. Nadenken over wat er daarna moest gebeuren lukte me nauwelijks
‘Studiesucces: begin op tijd’ is geen loze kreet. Heel wat eindexamenkandidaten moeten alle zeilen bijzetten om het examen te halen. En… een nadenkertje… in het eindexamenjaar gaat alles over ‘iets halen’. Je moet goede punten voor je proefwerken ‘halen’, je moet je tentamen ‘halen’, tenslotte moet je je eindexamen ‘halen’. Een studiekeuze is niet iets dat je moet ‘halen’. Het is vooral iets waar je veel over moet nadenken. Vaak moet je zoeken, twijfelen, je afvragen of je wel goed zit… Een heel andere houding.
Een goed studiekeuzetraject heeft veel aandacht nodig. Een studiekeuzeproces is een heel traject waarin er veel moet gebeuren.
Nadenken over jezelf
Alle belangrijke keuzes die je maakt in je leven moeten echt bij je passen. Dat geldt zeker ook voor studiekeuze. Maar voor nog veel meer. Leren hoe je tot goede keuzes komt is een belangrijke levensles. Helpt u uw zoon of dochter met ‘leren kiezen’ ?
Minimaal vier Open Dagen in het vooreindexamenjaar
Studieadviseurs en studieloopbaanbegeleiders op hbo en universiteit adviseren minimaal vier Open Dagen te bezoeken in het vooreindexamenjaar. Voorafgaand aan het bezoek aan een Open Dag zal uw zoon of dochter al naar verschillende opleidingen hebben gekeken. Hij of zij zal hebben nagedacht of deze opleiding bij hem of haar past en op het internet zal hij al het een en ander hebben opgezocht.
Klopt het beeld met de werkelijkheid?
Een Open Dag is eigenlijk het eerste moment om goed te kijken of de informatie die de student van het internet heeft gehaald klopt met de werkelijkheid. Is het onderwerp écht wel interessant? Wil je hier een aantal jaren écht mee bezig zijn? Vraag goed door bij uw kind wat dan wel zo interessant is. Zegt uw kind dat hij het ‘hartstikke leuk’ vindt, ben dan niet tevreden. Vraag door, de inhoud van het lesprogramma moet echt zijn of haar passie hebben. Dat vereist natuurlijk veel denkwerk voor uw zoon of dochter. Daarom… studiesucces: begin op tijd.
Vergelijk de instellingen
Bezoek niet maar één instelling. Alle hbo’s en universiteiten hebben een andere sfeer en aanpak. Ook al weet je dat je pedagogiek wilt gaan doen, dan nog zijn er grote verschillen, zoals Kim vertelt:
Ik wist zeker dat ik pedagogiek wou doen. Maar er zijn veel verschillen tussen de opleidingen. Bij de ene hbo krijg je veel projecten , bij de andere moet je veel boeken lezen. Wat past het beste bij mij? Ik heb ontdekt dat ik niet zo van groepswerk houd. Daarom heb ik gekozen voor een hbo waar ze vooral met zelfstudie werken.
Ook al weet je wát je wilt gaan studeren, de aanpak van het hbo of universiteit moet ook bij je passen. Op de meeste hbo’s en universiteiten bent u als ouder ook welkom. Vindt uw zoon of dochter het fijn als u meegaat? Prima, u kunt goed meehelpen bij dit vergelijken. Probeer dan op een betrokken maar kritische manier mee te kijken.
Na Open Dagen drie meeloopdagen
Op een Open Dag zullen de meeste universiteiten en hogescholen erg hun best doen zich goed te presenteren. Een meeloopdag heeft een ander karakter. Dan ben je student tussen de studenten en je kunt veel beter checken of dit echt wel de instelling en opleiding is die bij je past. Stimuleer uw kind minimaal drie meeloopdagen te bezoeken. Vraag vooral ook goed door wat er wel en niet paste bij het beeld dat hij had van de opleiding. Meeloopdagen zijn altijd door-de-week. Middelbare scholen geven natuurlijk vrij voor het bezoeken van een meeloopdag. Soms moeten leerlingen een verslag schrijven van zo’n meeloopdag. Dat werkt meestal goed, het helpt aanstaande studenten te reflecteren op wat ze gezien hebben. Het bezoeken van meeloopdagen kost wel veel tijd. Maar het is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. Het is goed als uw kind ernaar streeft alvast een of twee meeloopdagen in het vooreindexamenjaar te doen. Studiesucces, begin op tijd.
Vraag het de studenten
Stimuleer uw zoon of dochter vooral veel te praten of te mailen met studenten van de opleiding waar hij naartoe denkt te gaan. Dat heeft verschillende voordelen. Een student zal ‘van binnenuit’ over zijn opleiding praten. Uw kind hoort dan ‘het echte verhaal’ van alledag. Op een Open Dag en meeloopdag zijn er altijd studenten aanwezig waar de studiekiezer contact mee kan hebben. Ook op de site van de opleiding of instelling zijn e-mail adressen van studenten te vinden. Vindt uw zoon of dochter die niet, laat hem er dan naar vragen. Als uw zoon of dochter al enkele sociale contacten opbouwt, helpt dat ook om straks eerder te wennen aan de nieuwe situatie. Het contact met de student is ook een goede check om te kijken of je wel bij de andere studenten op de opleiding past. Vergelijken, goed nadenken, stilstaan bij je gevoel.. dat zijn allemaal zaken die belangrijk zijn voor de aanstaande student. Het kost tijd om grip te krijgen op je studieloopbaan.
Wat kunt u als ouder doen?
Stimuleer uw zoon of dochter al in het vooreindexamenjaar met studiekeuze aan de gang te gaan. Help hem als dat nodig is met allerlei technische zaken… Hoe kom ik er? Waar moet ik precies zijn? Hoe moet ik me aanmelden voor een Open Dag? De belangrijkste steun is samen napraten over wat er op een Open Dag of meeloopdag is gebeurd. Studiesucces: begin op tijd met studiekeuze.
Webinar over studiesucces
https://youtu.be/vQ80f_u0HcE
Studenten delen via bovenstaand filmpje hun ervaringen over studeren en studiesucces. Heeft u nog aanvullende vragen? Mailt u mij gerust of reageer via onderstaand invulveld.
Meer tips voor ouders…’Studiesucces: begin op tijd’ is tip 1
Er zijn nog negen tips voor ouders. De komende periode schrijf ik over:
- Tip 1: Studiesucces: begin op tijd
- Tip 2: Studiesucces, schakel netwerken in
- Tip 3: Studiesucces, praat met studenten
- Tip 4: Studiesucces en introductie
- Tip 5: Studiesucces, focus op studie
- Tip 6: Studiesucces, iets naast de studie
- Tip 7: Studiesucces en balans, niet alles hoeft meteen goed te gaan
- Tip 8: Studiesucces, de studieadviseur is de vraagbaak
- Tip 9: Studiesucces en planning
- Tip 10: Is eigenlijk een vraag: “Bent u als ouder vanaf nu overbodig?”