27 december 2020 | Categorie: Tussenjaar, tussenjaar

Tussenjaar nodig voor goede studiekeuze?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Sommige jongeren vinden het lastig een goede studiekeuze te maken, zeker als voorlichtingen online zijn. Een goede studiekeuze heeft tijd nodig. Sommige jongeren hebben een tussenjaar nodig voor goede studiekeuze. 11 januari is er een online tussenjaarbeurs. En geef ik een presentatie over dit onderwerp.

tussenjaar nodig voor goede studiekeuze?

Tussenjaar nodig voor goede studiekeuze?

Het beeld is dat een ’tussenjaar’ betekent reizen en de wereld ontdekken. Inderdaad koos 30% van de jongeren die een tussenjaar deden voor dit type tussenjaar. Nu in Coronatijd is dat natuurlijk helemaal niet mogelijk. Maar dat betekent niet dat een tussenjaar niet kan. 70% van de jongeren die kozen voor een tussenjaar bleef, ook vóór Corona, gewoon in Nederland. Zo’n tussenjaar in Nederland kun je natuurlijk op  verschillende manieren invullen. Een combinatie waar jongeren achteraf vaak met een tevreden gevoel op terugkijken is de combinatie van (vrijwilligers)werk en actief werken aan het nadenken over jezelf en wat je wilt met je toekomst.

Niet op de bank hangen

Ouders zijn nogal eens bang dat een tussenjaar ontaardt in op de bank hangen en eindeloos gamen. Dat is niet onterecht. Van bankhangen word je niks beter, het helpt niet bij studiekeuze en het helpt niet bij het ontdekken wat je echt wilt. En het gevaar van ‘bankhangen’ is zeker aanwezig als je geen goede plannen maakt voor het tussenjaar.
Ik vind het erg belangrijk dat ouders en jongeren voor aanvang van het tussenjaar een globaal plan hebben voor hoe dat tussenjaar wordt ingevuld. Zo’n plan kun je natuurlijk van maand tot maand evalueren en bijstellen, maar een plan moet er echt wel zijn.

Dagbesteding

Structuur aanbrengen in je dagbesteding hebben we allemaal nodig. Nu de scholen regelmatig gesloten waren, hebben veel middelbare scholieren ondervonden hoe lastig het is een eigen gedisciplineerde daginvulling te creëren. Sommige jongeren hebben daar echt wel een beetje hulp bij nodig.

Tussenjaar nodig voor goede studiekeuze?

Tussenjaar nodig voor goede studiekeuze? Online TussenjaarBeurs

Wilt u weten wat er allemaal te koop is op het gebied van tussenjaar? De online TussenjaarBeurs is dan een goed idee. Ik geef dan ook een online presentatie (11 januari 18.30) met tien tips voor een goed tussenjaar gericht op studiekeuze.
Onderstaand artikel van Daniëlle Vogels, directeur/oprichter van het TussenjaarKenniscentrum, gaat dieper in op wat jongeren en ouders kunnen verwachten op de TussenjaarBeurs en ze geeft tips voor het invullen van een tussenjaar gericht op studiekeuze.

Online TussenjaarBeurs 11 januari 2021: over een goede studiekeuze

Een goed gefundeerde studiekeuze maken is in deze tijd extra lastig. Een tussenjaar biedt hiervoor kansen, maar leidt niet automatisch tot een betere studiekeuze. Daarom geeft Hermien Miltenburg bij de online TussenjaarBeurs op maandagavond 11 januari een voorlichting met de titel ‘Hoe een tussenjaar bijdraagt aan een goede studiekeuze’.

Organisatie: TussenjaarKenniscentrum

De online TussenjaarBeurs wordt georganiseerd door het TussenjaarKenniscentrum. Deze onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk wordt inhoudelijk gesteund door de landelijke verenigingen van decanen en studieloopbaanbegeleiders. Ik ben de oprichter van het TussenjaarKenniscentrum en jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding. Ik sluit me aan bij bovengenoemde voorlichting. In dit artikel schrijf ik over het hoe en waarom van de online TussenjaarBeurs.

Uitstel studiekeuze: een risico?

Ruim de helft van de jongeren die een tussenjaar neemt, doet dit om nog geen studiekeuze te hoeven maken. Als dit jaar wordt gebruikt om verder met de studiekeuze aan de slag te gaan, is dit winst. Zeker als je weet dat in de afgelopen jaren gemiddeld bijna een op de drie studenten in het eerste jaar stopte met de gekozen studie. Kijk maar eens naar dit filmpje, waarin ik praat met Lisette. Zij haalde afgelopen schooljaar haar vwo-diploma en had zich al ingeschreven voor geneeskunde. Omdat ze twijfelde en de selectieprocedure zorgde voor stress in haar eindexamenjaar, koos zij toch voor een tussenjaar.

Van uitstel komt afstel?

Maar van uitstel kan afstel komen. Veel ouders zijn hier bezorgd om en dat is niet onterecht. Want een goede studiekeuze komt niet uit de lucht vallen. Maak je hier geen werk van, dan is de kans groot dat je het aan het eind van het tussenjaar nog steeds niet weet, of alsnog een niet goed gefundeerde keuze maakt.

Tussenjaar-activiteiten die kunnen helpen

Verschillende activiteiten in een tussenjaar kunnen helpen om een beter gefundeerde studiekeuze te maken. Je kunt deze tijd bijvoorbeeld benutten om je verder te verdiepen in verschillende studies. Maak daarbij gebruik van de studiebijsluiter. Meedoen aan meer (online) online open dagen , meeloopdagen of online proefstuderen is ook nuttig. Een goed beeld van de inhoud en opzet van de studie waarvoor wordt gekozen, zorgt voor een kleinere kans op uitval. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als in het volgende collegejaar bezoeken aan open dagen op campussen van hogescholen en universiteiten weer mogelijk zijn.

Tussenjaar nodig voor goede studiekeuze? Tussenjaarhulp

Jongeren die in een tussenjaar hulp willen bij het maken van een studiekeuze kunnen daarvoor soms nog terecht bij de decaan van hun oude school. Ook tussenjaardecanen van het TussenjaarKenniscentrum en studiekeuzecoaches kunnen persoonlijke hulp bieden. En op verschillende plekken in Nederland zijn tussenjaarprogramma’s te volgen. Jongeren krijgen hierin allerlei opdrachten om zichzelf beter te leren kennen en van daaruit een studiekeuze te maken. Enkele van deze tussenjaarprogramma´s geven live infosessies bij de online TussenjaarBeurs op 11 januari.

Projecten Maatschappelijke Diensttijd

Andere mooie mogelijkheden die kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze in een tussenjaar, zijn projecten die door de overheid worden gefinancierd onder de naam Maatschappelijke Diensttijd (MDT-projecten). Verspreid over heel Nederland kunnen jongeren tot 27 jaar onder begeleiding deelnemen aan vrijwilligersprojecten in verschillende werkgebieden. Hiermee kunnen ze iets betekenen voor anderen en ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Ook hierover wordt bij de online TussenjaarBeurs op 11 januari informatie gegeven. Een MDT-project met aparte infosessies die avond is het Traineeship Jong Present. Dit biedt werkervaringsplaatsen van 3 tot 6 maanden, 4 tot 8 uur in de week, op 25 locaties. Met trainingen en een vrijwilligersvergoeding.

Reizen

De vaccins tegen corona bieden hoop voor jongeren die willen gaan reizen in een tussenjaar. Bij de TussenjaarBeurs worden live infosessies verzorgd door aanbieders van verschillende soorten reizen, zoals highschool, taalreizen, au-pair, ander betaald werk en vrijwilligerswerk in het buitenland (o.a. met subsidie van de Europese Unie).

Tussenjaar nodig voor goede studiekeuze? Voorbereiding

Een goed tussenjaar begint met een goede voorbereiding. Bezoekers van de online TussenjaarBeurs op maandagavond 11 januari kunnen zich breed oriënteren op mogelijkheden om dit waardevol in te vullen. Hiernaast wordt via diverse scholen en met open inschrijving de online workshop Tussenjaarplan gegeven om risico’s hierbij te helpen beperken. En omdat dat de beste invulling van een tussenjaar voor iedereen anders is. Daniëlle Vogels.

Tussenjaar nodig voor goede studiekeuze?

Hebben jongeren een tussenjaar nodig om tot een goede studiekeuze te komen? Ja, sommige jongeren wel. Iemand die in de eindexamenklas havo of vwo zit en in april nog geen gemotiveerde keuze heeft gemaakt, zou eens na moeten denken over een tussenjaar. En ook eerstejaars studenten die voor 1 februari stoppen met de studie omdat die tegenvalt, zouden daar eens over na moeten denken.
Je kunt natuurlijk ook op eigen kracht de stappen zetten op tot een goede studiekeuze te komen. Een goede tip is dan om te kijken naar het webinars over studiekeuze op 28 januari aanmelden of op 10 februari aanmelden.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 3 reacties.

  1. Door: Ietske · 28-11-2023 om 14:01

    Dag Hermien,

    Mijn zoon twijfelt ook nog best. Nu lees ik deze pagina en ik wil hem enthousiast maken om de online tussenjaarbeurs te volgen, maar is die ook op 11 januari 2024?
    Graag hoor ik van u.

    Vriendelijke groet,
    Ietske Hessel

    1. Dag Ietske,
      Ik zal nagaan wanneer de volgende tussenjaarbeurs is.
      Je hoort van mij.
      Groetjes, Hermien

      1. De volgende tussenjaarbeurs is 28 juni: Tussenjaarbeurs – Ideeën voor een tussenjaar (tussenjaarkenniscentrum.nl)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.