Welke interessegebieden zijn er?
Steeds meer hogescholen en universiteiten geven voorlichting over interessegebieden. Welke interessegebieden zijn er? En waarom doen ze dit zo?
Interessegebieden wegstrepen…
De meeste jongeren weten wel zo ongeveer welke interessegebieden of vakgebieden ze interessant vinden. Dat is heel mooi. Dan hoef je ook verder niet meer te kijken naar die andere aandachtsgebieden. iets met kunst? Iets met mensen? Hartstikke mooi als je dat al weet.
Heeft je kind (of heb jij) helemaal geen idee? Dan is het een aanrader om eens op een open dag naar een informatiemarkt te gaan. Daar kun je super snel dan een idee krijgen van de verschillende interessegebieden. En haast elk instituut heeft zo’n informatiemarkt op de open dag. En vaak kun je dan per interessegebied snel globale informatie krijgen over de verschillende aandachtsgebieden.
Interessegebieden snel onderzoeken
Een andere manier om snel te ontdekken welke interessegebieden je interessant vindt, is eens te bladeren in de Keuzegids. Een handig boekje waar alle opleidingen in staan. Op de meeste middelbare scholen, hogescholen en universiteiten is de Keuzegids aanwezig, vaak digitaal. Maar je kunt de Keuzegids natuurlijk ook lenen op de bibliotheek of zelf kopen.
Er is ook een heel goede site waar je snel kunt filteren op interessegebieden www.studiekeuze123.nl. Al bladerend door deze site krijg je ook een goed beeld van wat een interessegebied inhoudt en welke beroepsrichtingen hier bij horen.
Interessegebieden snel onderzoeken, voorlichting op school
Op middelbare scholen wordt er vaak door studenten voorlichting gegeven. Dan kunnen ze natuurlijk niet alle opleidingen bespreken. Er wordt vaak in clusters voorlichting gegeven. Dan bespreken de studenten een paar opleidingen binnen een interessegebied of vakgebied. Is techniek helemaal niets voor jou? Dan kun je dat dus overslaan. En luisteren naar de info over de opleidingen op het gebeid van onderwijs en opvoeding.
Welke interessegebieden zijn er? En waarom is dit belangrijk?
Binnen een bepaald interessegebied of vakgebied zijn er heel wat verschillende opleidingen. Soms wel honderden. Stel je weet dat je iets wilt met computers… maar dan ben je er nog lang niet. Binnen dit interessegebied of aandachtsgebied is er nog heel veel keuze. Dat maakt het voor sommige studenten wél een stuk lastiger… Maar hoe belangrijk is het dat je precies de goede opleiding binnen een interessegebied kiest? Dat kun je je echt wel afvragen.
Binnen een interessegebied switchen
Meestal lijken de opleidingen binnen een interessegebied behoorlijk op elkaar. En heel vaak wordt het eerste studiejaar dan ook gegeven aan meerdere opleidingen tegelijkertijd die binnen een hetzelfde interessegebied vallen. Stel je hebt gekozen voor bijvoorbeeld biotechnologie maar als je meer weet van dit interessegebied blijkt toch dat foodtechnology beter bij je past, dan kun je meestal zonder al te veel studievertraging binnen hetzelfde instituut nog switchen. (meer over van studie switchen)
Binnen een interessegebied je specialiseren
Het eerste studiejaar is een basisjaar. Daarna krijg je stukje bij beetje steeds meer vrije keuze. Vaak gaan studenten binnen hun opleiding later een andere kant op dan ze oorspronkelijk dachten. Maar meestal blijven ze wel binnen hetzelfde interessegebied. Uiteindelijk kan het zijn dat je je specialiseert in een richting die erg lijkt op een andere opleiding binnen dit interessegebied, maar dat is helemaal niet erg.
Ook als je werkt zul je vak van inhoud veranderen. je baan wordt anders, je krijgt een andere baan… Veel mensen blijven wél werken binnen hun oorspronkelijke interessegebied… Maar heel vaak niet meer in de baan waar ze oorspronkelijk voor zijn opgeleid.
Dus… vind je een interessegebied waarin je je goed voelt? Dan ben je echt al een heel eind met je studiekeuze. Binnen je opleiding kun je nog heel veel variëren.
Welke interessegebieden zijn er? En wat is de kwaliteit
Hieronder vind je links naar de verschillende interessegebieden. Zoals je ziet staan er ook heel wat links in. Deze links verwijzen naar artikelen die gaan over de kwaliteit van deze opleidingen. Binnen elk interessegebied zijn er ‘topopleidingen’. Dat zijn opleidingen die de organisatie en de inhoud van de opleiding heel goed voor elkaar hebben. En tevens opleidingen waar studenten heel tevreden over zijn. Zeker de moeite waard om deze opleidingen goed te onderzoeken… Als je weet welke interessegebieden voor je kind (voor jou) het beste passen.
De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024
De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024