19 april 2016 | Categorie: Geldzaken

Beter niet studeren?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

‘Er zijn minder studenten sinds het leenstelsel’, zo kopt de Volkskrant. Kun je beter niet studeren nu iedere student een studieschuld opbouwt? Vooral ouders die vroeger niet zoveel opleiding konden volgen, zijn bang voor studieschulden. Ook studenten met en handicap studeren minder vaak. Dat wil natuurlijk niemand.

Beter niet studeren?

Boeggolf?

Er zijn dit jaar minder inschrijvingen bij hogescholen en universiteiten. Dit jaar is ook het eerste studiejaar dat de basisbeurs is afgeschaft. Is er een verband? Gaan er minder studenten studeren? De minister zegt dat er ook sprake is van een ‘boeggolf’ in het vorig studiejaar. Dat was het laatste jaar dat de basisbeurs nog bestond. Volgens haar hebben veel studenten daarom niet gekozen voor een tussenjaar, maar zijn meteen begonnen aan de studie. Deze studenten hadden zich anders pas dit studiejaar ingeschreven.

Slecht nieuws

Toch kwam het ministerie zelf met het slechte nieuws. . Het aantal studenten dat zich in heeft geschreven voor het hoger onderwijs is met 6,8 procent gedaald ( Monitor Beleidsmaatregelen 2015, ResearchNed). Het aantal studenten met lager opgeleide ouders daalde zelfs met 15 procent en het aantal studenten met een beperking daalde 20 procent. Verschillende politieke partijen en ook de studentenvakbonden waren hier al bang voor. Vinden juist de meest kwetsbare studenten dat studeren een risico is? Beter niet studeren als je ouders weinig geld hebben of als je zelf een handicap of beperking hebt?

Beter niet studeren?

Lenen kost geld.. We worden elke dag gewaarschuwd met deze boodschap. Dat is ook terecht. Veel Nederlanders, ook studenten, hebben moeite uit te komen met hun inkomen. Een lening afsluiten is altijd risicovol. Maar dat geldt niet altijd voor een studielening. Ik baseer mijn mening op vier zaken:

1: Aanvullende beurs, altijd aanvragen

Voor kinderen van ouders die minder verdienen blijft de aanvullende beurs bestaan. Vraag die ALTIJD aan. Het kost maar een paar minuutjes en is helemaal niet moeilijk. Er zijn nog steeds ouders en studenten die de aanvullende beurs niet aanvragen volgens DUO, en dat is erg jammer. Het geld van de aanvullende beurs is namelijk een gift als je binnen ten jaar afstudeert. En binnen tien jaar afstuderen moet toch lukken als je een vier- of driejarige bacheloropleiding volgt. En zeker ook als je een eenjarige of tweejarige masteropleiding doet. Beter niet studeren? Kunnen de ouders geen of maar een kleine bijdrage leveren, dan is er de aanvullende beurs. Die kan flink oplopen. Er is een rekenhulp om uit te rekenen hoeveel aanvullende beurs uw kind krijgt.

2: Bijbaan

Nogal wat studenten hebben een bijbaan. Volgens het Nibud kan een student wel 300 euro per maand bijverdienen. Dat is natuurlijk veel geld. Naast geld levert een bijbaan ook werkervaring op. Studenten die een bijbaan hebben gehad doen het na afstuderen vaak beter op de arbeidsmarkt. En omdat veel studenten werken op de hogeschool of universiteit waar ze studeren, bouwen ze ook meteen een netwerk op. Volgens studie-adviseurs kan een gemiddelde student wel een bijbaan van zo’n acht uur aan. Maar dat is natuurlijk een gemiddelde. Er zijn studenten die veel meer werken, en ook studenten die minder werken. Een student moet niet het risico lopen door zijn bijbaan langer over zijn opleiding te doen. Dan kost zo’n bijbaan alleen maar geld.

3: Later meer verdienen.. en arbeidsvreugde

Volgens de Rijksoverheid verdient iemand die een hbo opleiding heeft, twee keer zoveel als iemand die een mbo opleiding heeft. Een universitair opgeleide verdient na het afstuderen in het begin vaak hetzelfde als een hbo’er, maar zal langer doorgroeien. Na vijf jaar zie je behoorlijke verschillen in het salaris. Ieder jaar succesvol studeren lever 6-16% meer inkomen op. Elk jaar. Wilt u weten wat het startsalaris is van mbo’ers, hbo’ers of wo’ers? Dit vindt u in de Keuzegids, een ‘consumentengids’ voor aanstaande studenten, die op de meeste scholen aanwezig is.
Belangrijker is misschien nog de arbeidsvreugde. De jongvolwassenen van nu moeten erop rekenen dat ze tot hun 70-72 ste jaar zullen werken. Een baan die bij je niveau past is dan wel heel belangrijk. Dat levert veel arbeidsvreugde op. Beter niet studeren en dan je hele leven onder je niveau werken? Dat is eigenlijk geen optie.

4: Geen baan, niet aflossen

Vindt uw zoon of dochter geen baan of verdient hij of zij niet zo veel… dan hoeft hij of zij ook niet zo veel af te lossen. De hoogte van de aflossing mag nooit meer zijn dan 4% van je inkomen. Je mag er 35 jaar over doen om af te lossen. Zijn er jaren waarin aflossen lastig is, bijvoorbeeld als je net een huis hebt gekocht of een kind hebt gekregen, dan mag je het aflossen ook een jaartje overslaan. Je hebt vijf zgn. ‘jokerjaren’. Het is nog niet heel duidelijk hoe banken omgaan meet een studieschuld, maar je hoort steeds meer dat ook banken een studieschuld niet meetellen als een ‘echte schuld’.
Wellicht ten overvloede: uw kind is verantwoordelijk voor zijn studieschuld en ook zijn aflossing. De DUO geeft u geen inzage in schuld van uw kind. U bent daarentegen ook niet verantwoordelijk voor die schuld. Mocht er onverhoopt iets met uw kind gebeuren, dan hoeft u de studieschuld van uw kind niet te betalen.

Boodschappen betalen met een studielening?

Studeer als het bij je past, studeer niet als het niet bij je past

Moet je persé studeren? Nee, zeker niet. Heel wat jongvolwassenen werken een of meerdere jaren voordat ze gaan studeren. Of ze gaan helemaal niet door met een vervolgopleiding. Bespreek ook deze optie eens met uw kind. En ook hierbij kan een decaan of mentor adviseren.
Natuurlijk moet ook dit traject bij je passen. Goed nadenken over je studie en je loopbaan blijft het allerbelangrijkste. Een studieschuld mag daarin geen beslissende factor zijn.

 

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Maddy van Es · 17-01-2018 om 17:10

    Het leenstelsel legt het risico van falen volledig bij de student. Als je stopt, moet alles worden terugbetaald. Wat voor samenleving is dat die een jong volwassene die struikelt bij de studie, op zadelt met een forse schuld? Na 1,5 jaar al > 15 k. Ik zou willen dat we als samenleving dat risico mede dragen. Hoe kijkt u daar tegenaan?

    1. Beste Maddy, je frustratie kan ik me goed voorstellen. Ook ik maak van nabij mee hoe frustrerend het is als je moet stoppen met je studie, op zich al beroerd genoeg, en dan ook nog een forse studieschuld hebt. Niet alleen jongvolwassenen worstelen hier mee, ook ouders maken zich hierover zorgen. Heel erg als dit je dan ook nog weerhoudt een nieuwe studie op te pakken (wat ik me goed voor zou kunnen stellen).
      Toch is het afschaffen van de basisbeurs, en alle gevolgen van dien, indertijd een democratische beslissing geweest, genomen in de tweede kamer. We moeten ons daar helaas bij neerleggen.
      De achterliggende gedachte bij je opmerking spreekt me aan. Je zegt eigenlijk dat een samenleving jongvolwassenen de kans moet geven te zoeken naar de best passende toekomst en bij een verkeerde beslissing niet meteen moet straffen. Bovendien heeft Nederland veel belang bij hoogopgeleide inwoners. Er is een voorstel het collegegeld voor het eerste studiejaar van hbo en wo te verlagen. Maar dit is nog een voorstel.
      Ik moet ook opmerken dat er al veel ‘onzichtbare’ subsidie in opleidingen wordt gestopt. De student betaalt elk jaar rond de 2000 euro collegegeld, maar de kosten van de opleiding zijn veel hoger. Die zijn tussen de 10.000 en 15.000 euro per jaar per student. Als student betaal je dus maar 1/5 deel, de rest wordt door de belastingbetaler opgebracht. Dat is veel geld. We zijn een rijk land, maar er zijn ook veel doelen waar we met zijn allen ons belastinggeld aan willen besteden.
      Dus Maddy… ik begrijp je frustratie heel goed, maar zoals altijd zitten er meerdere kanten aan de zaak. Voorlopig is de situatie zoals die is. Laat je niet uit het veld slaan. Denk goed na over je toekomst. En ga met nieuwe moed aan de slag daar een succes van te maken. Die schuld is beroerd, maar je hoeft gelukkig niet alles meteen terug te betalen, daar kun je jaren over doen…
      En voor alle andere studiekiezers…Ik wil benadrukken dat studiekiezers en ouders heel erg veel tijd moeten besteden aan hun studiekeuze. Spring niet in het diepe, denk goed na. Kun je niet kiezen? Kies dan voor een tussenjaar om alles nog eens rustig te overdenken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.