9 februari 2022 | Categorie: Studiekeuze

Betaalbaar studeren in de Verenigde Staten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Marina Meijer van UStudy schreef bijgaand artikel over ‘Betaalbaar studeren in de Verenigde Staten’. Hoe maak je de Amerikaanse droom over studie (eventueel gecombineerd met sport) bereikbaar voor je kind? Welke financieringsbronnen zijn er in de VS en Nederland te vinden?

Betaalbaar studeren in de Verenigde Staten

Marina aan het woord over betaalbaar studeren in de verenigde Staten

Marina Meijer

‘Veel jongeren dromen van een korte of langere studie ervaring in de VS: high school, college of university. De reputaties van Harvard en Yale, maar ook de beelden van High School Musical spreken tot hun verbeelding. Ook kun je in de VS haast geen verkeerde studiekeuze maken: elke bachelor begint met een brede oriëntatie en pas in het tweede jaar kiest je kind een definitieve hoofdrichting. Feit is dat een studie in de VS van onschatbare waarde is voor de ontwikkeling van je kind. Het biedt meteen een mooi internationaal netwerk en carrièrekansen’.

Collegegeld

Het collegegeld in de VS is meestal flink hoger dan in Nederland. Dat heeft te maken met een ander onderwijs- en financieringssysteem en het grote aanbod van met name private onderwijsinstellingen. Je kind kan op zo’n 4.500 verschillende colleges met een bachelorstudie starten. Een studie neemt overigens in bijna alle gevallen 4 jaar in beslag– zowel op hbo als wo-niveau.

Betaalbaar studeren in de Verenigde Staten, verschillende routes

‘Gelukkig past op ieder potje een financieel dekseltje. In de VS bestaan namelijk verschillende routes naar een bachelordiploma, met elk verschillende financiële consequenties. Het is belangrijk om die keuze samen bewust te maken en in een financieel plan te gieten dat een paar jaar mee kan. Als ouder is het goed te weten dat er verschillende manieren zijn om je kind te helpen om diens studieverblijf in de VS  betaalbaar en zorgeloos te laten zijn. Want een goede en tijdige voorbereiding kan veel stress en geld besparen!’

Colleges en routes

‘College is in de VS de algemene verzamelnaam voor hbo en wo-bachelorstudies. Bespreek met je kind waarom de VS trekt, bijvoorbeeld: uitstel van studiekeuze in Nederland, persoonlijke ontwikkeling en horizonverbreding, verbeteren van Engels, werkervaring, netwerken en/of het academische studieniveau. En voor sporters wellicht de combinatie sportontwikkeling en studie die daar top is. (meer over sporten in de VS)’.

topsporters hebben soms moeite hun bsa te halen

Diploma halen

Meer dan de helft van de leerlingen behaalt het diploma in vier jaar op een regulier college. Een groeiend aantal leerlingen start echter op een zogenaamd Junior of Community college, die de eerste helft van een bachelor studie aanbieden. Dit zijn zeer betaalbare en toegankelijke colleges die een prima opstap bieden naar het derde jaar bij een regulier college. Na nog eens twee jaar studie wordt dus het bachelor diploma behaald. Denk bij de tweejarige colleges aan collegegeld vanaf 3.000 euro. Het collegegeld aan een regulier publiek college is minimaal 18.000 euro, maar kan bij top private universiteiten oplopen tot 50.000 euro per jaar. Het is dus soms financieel slim om de route via een tweejarig college te bewandelen naar een goed niveau bachelordiploma. Geheel afhankelijk van de doelen en het type kind’.

Betaalbaar studeren in de verenigde Staten, Financieringsbronnen

‘Gelukkig willen colleges in de VS graag Nederlandse leerlingen aantrekken en behouden en daarom bieden ze diverse financieringsmogelijkheden. Voor alles geldt: hoe eerder uw kind zich oriënteert en aanmeldt bij een college, hoe meer kans op één of meerdere vormen van financiering:

  1. Studiebeurs – oplopend tot wel 40.000 euro per jaar, afhankelijk van het college, de cijfers, schoolaanbevelingen en curriculum vitae
  2. Sportbeurs – kan 100% kostendekkend zijn, afhankelijk van het college, de sportcompetitie en het sportniveau van uw kind
  3. Need-based financial aid – kan 100% kostendekkend zijn, afhankelijk van het college, je inkomen/vermogen en samenstelling gezin (op aanvraag)
  4. Werken op of buiten campus – tijdens of na afronding studie

Daarnaast kan je kind ook geld vanuit Nederland gebruiken:

  1. DUO financiering – beurs, lening, “cashen” studentenreisproduct, afhankelijk van het type college, studierichting, accreditatie
  2. Private fondsen – tot soms een paar duizend euro, afhankelijk van het profiel van je kind en het gat in de begroting’.

Planning

‘Denk samen met je kind na over de doelen en een realistisch budget. Start tijdig met de verschillende opties in kaart te brengen, liefst al 1-2 jaar voor vertrek naar de VS. Dat geeft duidelijkheid, rust in het eindexamenjaar en het benodigde commitment van ouder en kind voor een fantastisch avontuur! Een studieperiode in de VS levert niet alleen bijzondere waarde voor je kind, maar is een familieproject waar ook je als ouder van meegeniet. En zeker als het financieel allemaal goed is uitgestippeld’.

Betaalbaar studeren in de verenigde Staten: Geschikt voor elk kind

‘Elk kind kan naar high school of college in de VS. Geen probleem. Het vinden van de opties die het best passen bij de wensen, verwachtingen en het beschikbare budget is echter een persoonlijk traject. UStudy heeft hiermee al sinds 2005 ervaring. Wij kunnen u snel op weg helpen naar de beste keuze voor uw kind’.

Goed informeren

‘Geef jouw kind de kans om zichzelf goed te informeren voordat er meteen gefocust wordt op bepaalde ‘bekende naam’ colleges. Door als ouder jouw kind steeds meer de verantwoordelijkheid te geven in het traject, faciliteer je een motivatie- en bewustzijns traject naar verstandige keuzes over de eigen toekomst. En we zien dat leerlingen met een mooi studiedoel makkelijker hun laatste jaren van de middelbare school doorkomen’.

Webinars over studie (en sport) VS

Wil je meer weten over het onderwijssysteem in de VS, waarde van diploma, studieroutes en financieringsmogelijkheden? Woon dan de webinars bij van UStudy waarin niet alleen studieadviseurs aan het woord komen, maar ook Nederlandse leerlingen die hun eigen ervaringen delen. Deze webinars zijn voor alle leerlingen, ouders en decanen. Meer informatie.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.