Studiekeuzekind

De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij

Bij alle belangrijke ontwikkelingen of gebeurtenissen worden er gedragswetenschappers geraadpleegd. Kijk maar naar Corona. Bij de stappen die er gezet worden door de beleidsmakers, wordt er gekeken naar hoe mensen hierop zullen reageren. Dit interessante vakgebied omvat veel mogelijkheden, ook op hbo niveau. De Keuzegids universiteiten bespreekt en waardeert alle opleidingen. Dit hoofdstuk gaat over de beste wo opleidingen gedrag & maatschappij. Er is een update 2022 van de beste opleidingen gedrag en maatschappij op hbo en wo

Studenten tijdens de introductie van vóór Corona

Wat is de Keuzegids?

De Keuzegids is een boek waarin alle universitaire opleidingen worden beschreven en gewaardeerd. Er is ook een Keuzegids voor hbo, mbo en een voor masters. De Keuzegids universiteiten omvat een aantal hoofdstukken. Er is een algemeen deel, en per vakgebied is er een hoofdstuk. Kort wordt omschreven waar dit vakgebied over gaat en wat de kwaliteit is van deze opleidingen.
Over elk vakgebied schrijf ik een artikeltje met daarin een paar kernpunten uit de Keuzegids. De Keuzegids wordt veel gebruikt door decanen en studiekeuzecoaches. Studiekiezers en ouders kunnen de Keuzegids soms op school lenen. Je kunt hem natuurlijk ook kopen. Op Studiekeuze123 of de site van Elsevier vind je ook informatie over de kwaliteit van opleidingen. Er is bovendien een site speciaal voor bacheloropleidingen.

Waarom is een interessegebied belangrijk?

In de 40-50 jaar dat mensen werken, veranderen ze vaak van baan en van beroep. Op het eind van de loopbaan doet haast niemand meer precies het werk waar hij voor geleerd heeft. Banen veranderen van inhoud, banen verdwijnen en er komen nieuwe banen bij. Maar de meeste mensen blijven wel werken binnen het interessegebied dat hun werkelijke passie heeft. Wil je ‘iets met mensen’ in je werk, dan blijft dat meestal ook zo tot het eind van je loopbaan. je functie-inhoud en functieniveau zullen waarschijnlijk wél veranderen.

Je weg vinden binnen een opleiding

Opleidingen houden daar rekening mee. studenten worden voorbereid op een toekomst met meerdere (beroeps)mogelijkheden. Meestal begin je vrij breed in je eerste studiejaar. Een student krijgt dan vooral basisvakken. Soms is dit lastig voor studenten. Ze hebben deze studie gekozen om het mooie beroep na afstuderen, of de geweldige stageverhalen op de Open Dag. Al die zaken komen natuurlijk later in de opleiding. Maar eerst is er de basis. Zodat je in je studie of je beroep ook nog kunt veranderen. En veel studenten doen switchen ook. Later in hun bacheloropleiding of in hun masteropleiding, worden er nog veel keuzes gemaakt. Soms zijn dat andere keuzes dan ze in het begin dachten. Veel studenten ontdekken pas in de eindfase van hun studie wat ze wérkelijk willen.
Na het eerste studiejaar is er veel meer keuzevrijheid. je kunt dan ook veel meer je eigen richting inslaan. Het is dan belangrijk dat de universiteit van je keuze, ook echt de specialisaties aanbiedt die jou als student interessant lijken. Maar een student die een interessegebied kiest dat hem echt ligt, vindt zijn weg wel. Zéker als de opleiding veel mogelijkheden biedt en goed staat aangeschreven.

Hoe beoordeelt de Keuzegids de opleidingen?

Alle opleidingen in Nederland zijn goed. Maar sommige opleidingen springen hier bovenuit. De ‘topopleidingen‘. Zij krijgen dit predicaat van de Keuzegids op basis van twee datasets: Hoe presteren de studenten en wat vinden de huidige studenten van hun opleiding.
Als er wordt gekeken naar ‘prestatie’ gaat het om twee zaken: Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar? (Het Bindend Studieadvies) en welk percentage studenten rondt de bacheloropleiding binnen redelijke tijd af.
Het oordeel van de huidige studenten is gevraagd tijdens de Nationale Studentenenquête van 2019. Wat vinden studenten van het programma, de toetsing, de docenten, de wetenschappelijke vorming, de praktijkgerichtheid, de haalbaarheid en de faciliteiten?

De beste wo opleidingen gedrag en maatschappij: Sociologie & sociale studies

In deze categorie worden er 11 universitaire opleidingen besproken. Naast sociologie gaat het over de interdisciplinaire opleiding sociale wetenschap, personeelwetenschappen, vrijetijdwetenschappen en tourism.
De opleiding sociologie in Nijmegen is als enige een ‘topopleiding’.
In Nijmegen waarderen de studenten hun opleiding sociologie dus zeer, vooral op het gebied van toetsing en wetenschappelijk vorming. De baankansen van deze opleidingen zijn redelijk.

De beste wo opleidingen gedrag en maatschappij: antropologie

De Keuzegids geeft ook aan wat de verwante opleidingen zijn. Dat is handig. Ontdekt een student dat deze opleiding het toch niet helemaal is, dan weet hij waar hij verder moet zoeken. Psychologie, sociologie en sociale geografie & planologie zijn verwante opleidingen. Internationale ontwikkelingsstudies in Wageningen en vijf opleidingen culturele antropologie & ontwikkelingsstudies worden besproken. Geen van deze opleidingen is een ‘topopleiding’. Leiden en Wageningen scoren het hoogst.

De beste wo opleidingen gedrag en maatschappij: psychologie

Er zijn veel universiteiten die psychologie aanbieden. Ze hebben allemaal hun eigen specialisaties. belangrijk dus om ook daarnaar te kijken. Switchen tussen universiteiten tijdens je bacheloropleiding is soms lastig. Je kunt wél goed een andere master kiezen op een andere universiteit. Een masteropleiding is écht de tweede studie die je doet na een bacheloropleiding. Bachelor en master samen vormen een complete universitaire opleiding. De bacheloropleiding psychologie kun je op 11 verschillende universiteiten doen. Al deze opleidingen scoren goed, maar er geen ‘topopleiding’.

Meer opleidingen in de Keuzegids

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Kan uw kind niet kiezen? Regelmatig geef ik een webinar over studeren en studiekeuze. Twee studenten delen graag hun ervaringen met studiekeuze en studeren. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit, we gaan niet in op een bepaalde studie of bepaalde onderwijsinstelling. Ook vertellen we iets over studiekosten en studiefinanciering. Ook geven we een paar suggesties voor een tussenjaar gericht op studiekeuze. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

 

Mobiele versie afsluiten