27 oktober 2017 | Categorie: Studiekeuze

Help mee bij LOB, verzoek van een decaan

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Decanen hebben een belangrijke, maar zware taak. Zij zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de profiel- en studiekeuze op school (LOB). Op heel wat scholen helpen de mentoren mee om aandacht te geven aan studie- en beroepskeuze. Gelukkig zijn er ook steeds meer scholen die ouders vragen: Help mee bij LOB. Soms organiseert de ouderraad een ouderavond over studiekeuze. Soms helpen ouders mee door over hun beroep te praten. Wilt u de decaan ondersteunen? Bied hem of haar eens uw hulp aan.

help mee bij LOB

Ziet u mogelijkheden om de decaan te helpen?

Ziet u als ouder mogelijkheden om de decaan en de mentoren te ondersteunen bij LOB? Decanenverenigingen, decanenkringen en individuele decanen zijn daar zeker in geïnteresseerd. Hebt u ideeën hoe we met zijn allen leerlingen kunnen ondersteunen bij studiekeuze? Is het een concreet idee dat bijvoorbeeld bij u op het werk uitgevoerd kan worden? Hebt u een vaag idee waar nog goed over nagedacht moet worden? Laat het ons vooral weten…

Maar… neem de verantwoordelijkheid niet over van uw kind

Uw hulp wordt zeer op prijs gesteld. Toch geef ik ook een waarschuwing. Neem bij profielkeuze en studiekeuze de verantwoordelijkheid niet over van uw kind. Een scholier moet echt zélf leren kiezen. Daar heb ik twee redenen voor:
-Een profiel of studie waar je door je ouders naartoe ‘gepusht’ bent, kan nooit werken. Echte innerlijke motivatie is noodzakelijk voor succesvol studeren.
-Op de tweede plaats moeten jonge mensen ook leren hoe je goede keuzes maakt. Hoe complexer de maatschappij hoe meer je kunt kiezen. En hoe vaker je moet kiezen. Als u uw kind leert hoe je goede keuzes maakt, geeft u echt een groot geschenk. Het is een levensles die grote waarde heeft

Nu ik studeer moet ik eigenlijk nog vaker kiezen dan vroeger op school. Welke vakken ga ik volgen? Hoe ga ik me specialiseren? Hoe vergroot ik mijn kansen op de arbeidsmarkt?

webinar naar studiesucces

Vijf wezenlijke vragen bij studiekeuze, Marinka Kuijpers

Digitaal hulpmiddel: help mee bij LOB

Decaan Daniël Kers vertelt meer over een digitaal hulpmiddel dat decanen, leerlingen en ouders kunnen gebruiken. Hiermee hoopt hij ouders beter op de hoogte te stellen van allerlei zaken rondom LOB. Studiekeuze is volgens hem een heel proces. Leerlingen moeten heel wat denkstappen maken en ouders kunnen hier goed bij helpen. Hieronder zijn verhaal:

Ouders, help mee bij LOB!

Scholen willen ouders graag betrekken. Bij het onderwijs en vooral ook bij loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Ouders weten als geen anders dat een goed beeld van de mogelijkheden in opleidingen en beroepen bijdraagt aan het kunnen maken van een gedegen profielkeuze, schoolkeuze of studiekeuze. Als school hebben we een uitgebreid programma rondom loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) dat leerlingen hierop voorbereidt: Help mee bij LOB!
Belangrijk hierin is ook het werkelijke verhaal. De verhalen en ervaringen van studenten die al op het mbo, hbo of wo zitten. Ook de verhalen van beroepsprofessionals die wat vertellen over hun beroep(en) en loopbaan zijn belangrijk. Met het echte verhaal krijgen leerlingen een goed opleidings- en beroepsbeeld.

Uw rol als ouder

Voor de meeste kinderen zijn hun ouders en vrienden de belangrijkste adviseurs. Het is daarom belangrijk om ouders mee te nemen in de ontwikkeling en mogelijkheden die er zijn op het gebied van LOB, keuzes en vervolgopleidingen. Op die manier kunnen ouders hun zoon of dochter begeleiden in dit proces. Ouders, help mee bij LOB!

Ouder als beroepsprofessional

Daarnaast zijn ouders zelf vaak ook beroepsprofessional. Ze zijn EXPERT over- en AMBASSADEUR voor hun beroep. Ouders weten als geen ander wat er nodig is om het beroep uit te oefenen en welke vooropleidingen goed aansluiten op het beroep. Wellicht willen ouders deze kennis en ervaringen wel delen met de school. Ook kunnen ze wat vertellen over de keuzes voor het werken in loondienst, of juist als ZZP’er, het opzetten van een eigen bedrijf of ook het vinden van een (nieuwe) baan. Help mee bij LOB als beroepsbeoefenaar.

De decaan helpen met een beroepenavond

Met leerlingen praten over uw beroep… zo helpt u de decaan én uw kind

Veluwscollegetwello.Helpmeebijlob.nl

Helpmeebijlob.nl is een digitaal hulpmiddel voor VO-scholen om met ouders te communiceren over de loopbaanoriëntatie van hun kinderen. Het is ontwikkeld vanuit het project stimulering LOB van de VO-raad en in 2016 overgedragen aan de NVS-NVL, een decanenvereniging. Scholen kunnen kosteloos van dit instrument gebruik maken. Voor het Veluws College Twello ben ik in augustus 2017 begonnen met deze schoolwebsite over LOB. Gedurende het schooljaar komt alle LOB-informatie voor ouders en leerlingen ook op deze website.

Meerwaarde?

Naast de schoolwebsite, de ELO en LOB-methodes ook nog deze website? JA, dat klopt en daar is heel bewust voor gekozen. Veluwscollegetwello.Helpmeebijlob.nl biedt ouders een openbaar platform met transparante informatie over onze LOB-ontwikkeling. LOB-ontwikkeling is een proces. Van bewustwording tot uitvoering. Veluws College Twello werkt vanuit de visie op ultiem-LOB. Loopbaan- en keuzevaardigheden, maatwerk, vakoverstijgend-LOB en een professioneel decanaat zijn hier essentiële onderdelen in. Vanuit transparantie, samenwerking en kennisdeling hopen we een bijdrage te leveren aan het landelijk versterken van LOB.

Meer informatie: Website, HelpmeebijLOB.nl Website, Veluwscollegetwelo.helpmeebijlob.nl

Daniël Kers Loopbaanexpert | Decaan | projectleider-LOB

 

Meer digitale hulpmiddelen bij studiekeuze

Online hulpmiddelen kunnen een goede aanvulling zijn op persoonlijk contact. En online is er veel te vinden op het gebied van studiekeuze. Dit blog voor ouders is er een voorbeeld van.
Ook interessant is online proefstuderen, je nader verdiepen in de inhoud van opleidingen als leerling of zelfs ouder.
Ook heb ik, samen met studenten en decanen filmpjes gemaakt en webinars gegeven. Andere studiekeuzeprofessionals doen dat natuurlijk ook.
Hieronder vindt u een lijst digitale hulpmiddelen die u vrij kunt gebruiken en doorgeven aan anderen.

Studiekeuze YOUtube filmpjes (vrij beschikbaar)

Filmpje over slimme vragen van ouders op een Open Dag
Filmpje met tips voor ouders over studiekeuze
Tussenjaar, tips voor studenten en ouders
Wat verdienen studenten met een bijbaan?
Wat zijn de uitgaven van studenten?
Hoe gaan studenten om met hun studieschuld?
Studiekeuze en de rol van ouders

Studiekeuze en studeren weblezingen (vrij beschikbaar)

Weblezing over studiepunten
Weblezing over ‘kamer zoeken’
Weblezing over tussenjaar
Weblezing over studiekeuzecheck
Weblezing over bindend studieadvies
Webinar over studiesucces
Weblezing over decentrale selectie
Weblezing over een Open Dag bezoeken

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.