22 december 2023 | Categorie: Studiekeuze

Hoe leer ik het beste?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Als ik Amy van der Plas ontmoet is zij 26 jaar. Ze doet een mbo opleiding. Best een klus, een opleiding als je al even niet naar school bent geweest. Ik vroeg haar hoe ze haar studiekeuze heeft gemaakt. ‘Ik vroeg me af… hoe leer ik het beste?‘, zegt ze. ‘En toen kwam ik op deze school uit’.

Amy van der Plas

Hoe leer ik het beste?

Als je nadenkt over je toekomstige studie vraag je je natuurlijk af… Wat wil ik studeren? Maar er zijn nog een hoop meer vragen die je jezelf moet stellen. Een hele belangrijke vraag heeft Amy zichzelf gesteld: ‘Hoe leer ik het beste?’ Want iedereen leert weer op een andere manier. De een doet het liefst een fulltime studie met veel lesuren, de ander doet liever meer zelfstudie.
Dat heeft te maken met de manier waarop je van jezelf weet dat je het beste leert. Maar het heeft ook te maken met andere zaken. Combineer je een studie met werken of een gezin? Wil je in een klas zitten met jongeren of liever in een klas met mensen die al wat ouder zijn? Allemaal dingen om mee te nemen.

Verkorte mbo opleiding

‘Ik doe de opleiding sociaal werker , zegt Amy. ‘Dat is een verkorte mbo opleiding. In 15 maanden haal ik mijn mbo diploma. Ik leer hoe ik mensen kan ondersteunen bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. Tijdens de opleiding behandelen we alle belangrijke onderwerpen die ik straks nodig heb. Ik heb ook veel praktijk. Voorbeelden hiervan zijn: zijn vragen op het gebied van wonen en leefbaarheid, werk, opleiding en sociale relaties. Mijn opleiding draait voornamelijk om de psychische gezondheid van de cliënten waarmee ik werk. Ik heb jarenlange ervaring in de gehandicaptenzorg, maar dat past eigenlijk niet meer.’

Hoe leer ik het beste? Combinatie van theorie en praktijk

‘Ik ga één dag naar school, ik heb twee dagen praktijk en één dag krijg ik online les. De stage doe ik bij een re-integratiebureau dat gespecialiseerd is het begeleiden van mensen met een verslaving. Wij helpen mensen terug de maatschappij in, ‘Recoverd2work’. Dat vind ik soms moeilijk, maar wel erg interessant. Ik ben graag in contact met mensen. En ik heb dus ook veel contact met mensen. Op school kan ik dan vragen stellen over wat ik in de praktijk heb meegemaakt. En andersom, wat ik op school leer kan ik meteen in de praktijk brengen. De meeste opdrachten die ik krijg, zijn ook gericht op de stage. De ondersteunende vakken, we noemen dat de generieke vakken, doen we online: Nederlands, Engels en rekenen. En zo hoop ik in 15 maanden mijn mbo 4 diploma te halen.

Klik met de school en de mensen

‘Naast de onderwijsvorm vind ik het ook belangrijk om een klik te hebben met de school en de mensen die er studeren en werken. Ik moet veel zelfstudie doen, maar als ik ergens niet uitkom kan ik om hulp vragen. Dan krijg ik heel veel steun. En ik merk dat mijn klasgenoten en ik ook enorm groeien van deze combinatie van theorie en praktijk.
Ik heb nu echt weer de smaak van studeren te pakken, en uiteindelijk wil ik naar het hbo. Want mijn ideaal is om later mensen echt te kunnen coachen.

Hoe leer ik het beste? Mbo?

Haast elke opleiding kun je op verschillende niveaus doen. En dat kun je ook op verschillende manieren doen. Kies je voor een mbo opleiding, dan kun je kiezen voor een opleiding op een ROC of een particuliere, verkorte opleiding zoals Amy doet. Het mbo kun je op vier verschillende niveaus doen. En dan kun je nog kiezen voor een beroeps begeleidende leerweg, naast je baan (bbl), of een beroeps opleidende leerweg (bol), die bereidt je voor op je toekomstige baan. meer weten over mbo opleidingen.

Hoe leer ik het beste?

Hoe leer ik het beste? Alleen? In een groep? Voornamelijk online? In de praktijk? Of leer ik het beste als ik vooral theoretisch bezig ben. Het gaat niet alleen om WAT je studeert maar ook om HOE je studeert…

Hoe leer ik het beste? Hbo? Wo?

Er is een ‘opzoeksite‘ voor mbo opleidingen en een vergelijkbare site voor hbo en universitaire opleidingen. meer weten over hoger onderwijs Kies je voor een tweejarige hbo opleiding, dan volg je de opleiding associate degree. Je kunt ook kiezen voor een vierjarige bacheloropleiding. Zoek je door, dan vind je dat er ook op deze niveaus parttime en fulltime opleidingen zijn. Na je bacheloropleiding kun je nog een masteropleiding doen op het hbo.
Op de universiteit kun je ook een bacheloropleiding doen en ook een masteropleiding. Het grote verschil met hbo is dat je op de universiteit opgeleid wordt tot wetenschapper. Op het hbo richt je je echt op je toekomstige beroep.

Lees ook het verhaal van dierenverzorger Thomas

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.