11 december 2023 | Categorie: Studiekeuze

Keuzegids… consumentengids voor studiekiezers

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

De Keuzegids…consumentengids voor studiekiezers! In de Keuzegids worden namelijk alle opleidingen met elkaar vergeleken. Er is een Keuzegids masters, een Keuzegids hbo, een Keuzegids mbo en onlangs verscheen de Keuzegids universiteiten over de universitaire bacheloropleidingen.

Keuzegids... 'consumentengids' voor studiekiezers

Keuzegids…consumentengids voor studiekiezers

Er zijn heel veel opleidingen in Nederland. Studiekiezers en ouders zien soms ‘door de bomen het bos niet meer’. Maar studies met elkaar vergelijken is hartstikke belangrijk. Om uit de vele duizenden opleidingen jóúw opleiding te kiezen, valt niet mee. Een opleiding kiezen waar je echt voor gemotiveerd bent, is de beste basis voor studiesucces.

(Te) lang studeren?

Tegenwoordig komt er nog een reden bij. Studeren is erg duur geworden. En de basisbeurs, en andere studiefinanciering, krijg je maar een beperkt aantal jaren (lees studiefinanciering in het kort).
Je zou denken dat je overal even lang doet over een studie, drie jaar over een universitaire bachelor, vier jaar over een hbo bachelor. Maar dat is niet het geval. Er zijn grote verschillen tussen de opleidingen in Nederland. Over sommige opleidingen doen studenten er (te) lang over voordat ze hun diploma halen. In de Keuzegids kun je lezen welk percentage studenten, binnen redelijke tijd het diploma haalt.
Letten op de kwaliteit van de opleiding wordt steeds belangrijker. Op een goede universiteit of hogeschool studeer je prettiger, je diploma is meer waard en je voorkomt onnodige en dure studievertraging.

De Keuzegids, hoe werkt die?

De Keuzegids is een hulpmiddel om instellingen en opleidingen met elkaar te vergelijken. In het studiekeuzeproces is dat erg belangrijk. Het gaat niet alleen om ‘wat’ je studeert, het is ook belangrijk ‘waar’ je studeert. De manier van lesgeven en de kwaliteit van de opleiding kan heel anders zijn in stad X dan in stad Y. Een opleiding kan hetzelfde heten, maar heel anders zijn. Dat komt omdat iedere opleiding zijn eigen programma (curriculum) mag bepalen. Op de havo en het vwo is de lesstof op alle scholen zo ongeveer hetzelfde, op de universiteit of hogeschool niet. Elk curriculum is anders. Soms is de lesstof zó gekozen dat studenten goed en snel studeren, en op andere plekken kan dat weer helemaal anders zijn.
Keuzegids... 'consumentengids' voor studiekiezers

Hoe werken de ranglijsten van de Keuzegids?

De opleidingen van universiteiten (en ook hogescholen) worden besproken per interessegebied. De Keuzegids laat per interessegebied, in een overzichtelijk schema, zien wat de kenmerken van verwante opleidingen zijn. Het gaat dan over feiten, prestaties en oordelen. Iedere opleiding krijgt ‘sterren’. De beste opleiding krijgt er vijf.
Wil je bijvoorbeeld Biologie studeren? Dat kan bij  bij zeven verschillende universiteiten. In een schema zie je hoeveel sterren de opleiding heeft zodat je die zeven opleidingen makkelijk kunt vergelijken.

De feiten…

Het gaat in de Keuzegids onder andere over feiten zoals: In welke taal wordt de opleiding gegeven? Is er een numerus fixus (beperkte toelating)? Hoeveel eerstejaars zijn er? Slim om deze feiten met elkaar te vergelijken. In de Keuzegids staat ook hoeveel studiepunten je moet halen om door te mogen naar het tweede jaar (BSA).

De prestaties…

Steeds belangrijker worden de prestaties. Daarmee wordt bedoeld… Hoeveel studenten stromen door naar het tweede jaar op deze opleiding. Verder wordt gekeken naar de hoeveelheid studenten die zonder al te veel studievertraging het diploma haalt. Ook hiervoor krijgt de opleiding een minnetje -, een plusje + of een punt (gemiddeld).

De oordelen…

In het schema zie je ook oordelen. Dit oordeel wordt gegeven door de huidige studenten. Dat gaat met een plusje, een minnetje of een punt. Dit symbool geeft aan of de opleiding beter, slechter of gelijk aan de gemiddelde opleiding scoort. Staan er twee plusjes, dan is de opleiding bijzonder goed.
Waarover oordelen de studenten dan?
Het gaat bijvoorbeeld over de inhoud van de opleiding. Vinden de studenten de docenten kundig en prettig?  Wordt er op een goede manier getoetst? Word je goed voorbereid op de toekomstige loopbaan? En is de sfeer prettig?

Hoe staan feiten, prestaties en oordelen in het schema?

Zo zie je bijvoorbeeld dat de topopleiding Internationale Ontwikkelingsstudies de volgende aanduiding krijgt:

  • Feiten: Taal Nederlands, voltijd opleiding, geen numerus fixus, 58 eerstejaars
  • Prestaties: Doorstroom naar tweede jaar bovengemiddeld, diploma na vier jaar bovengemiddeld
  • Oordeel: Inhoud gemiddeld, docenten bovengemiddeld, toetsing bovengemiddeld, voorbereiding op loopbaan gemiddeld, sfeer bovengemiddeld.

Omdat deze topopleiding zo goed scoort, krijgt zij een ‘medaille’.

Tip: Kijk niet alleen naar de leukste studentenstad. Of een instelling dichtbij. Kijk ook naar feiten, prestaties en de oordelen van studenten.

Hoe komt de Keuzegids…consumentengids voor studiekiezers tot de eindconclusie?

Veel feiten en cijfers komen van het ministerie van OC&W zoals de instroomcijfers over de hoeveelheid eerstejaars. Ook vind je hier feiten aangeleverd door DUO zoals de feiten over doorstroom. De cijfers over afgestudeerden en de arbeidsmarkt komen  van de Nationale Alumni Enquête (NAE) en het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA). Ook baankansen en startsalaris worden meegenomen in het eindoordeel van de Keuzegids.
De oordelen over de studie zelf, worden aangeleverd door de huidige studenten. Aan 300.000 studenten wordt gevraagd wat ze vinden van hun huidige opleiding, de Nationale Studenten Enquête (NSE).

Omschrijvingen en vakgebieden

De opleidingen worden in de Keuzegids in het kort beschreven. Ze staan gerangschikt in vakgebieden zoals onderwijs & opvoeding, economie & bedrijf, gezondheid, techniek, recht & bestuur etc. Bij elk vakgebied of interessegebied, vind je de tabel zoals hierboven beschreven. Zo lees je snel welke opleidingen het beste scoren.

Topopleidingen in de Keuzegids…consumentengids voor studiekiezers

Er zijn, per interessegebied, opleidingen die bovengemiddeld scoren. Deze opleidingen mogen zich ‘topopleiding‘ noemen. Ze krijgen een ‘medaille’ en een kwaliteitszegel. In reclame-uitingen zoals folders van de opleiding of op hun site, zul je vaak het zegel ‘topopleiding’ zien. Opleidingen zijn er, terecht, trots op als ze ‘topopleiding’ zijn. Wil je weten wat bijvoorbeeld de beste economie-opleiding van Nederland is? Je vindt het in de Keuzegids.

De instellingen beoordeeld

Er staat nog veel meer in de Keuzegids. Alle instellingen worden kort beschreven. In de onlangs verschenen ‘Keuzegids universiteiten’ lees je dus meer over de verschillende universiteiten. Je vindt er o.a. een overzicht van het type opleidingen dat deze universiteit aanbiedt. En de universiteiten worden onderling vergeleken. Zijn er veel opleidingen die goed beoordeeld worden, dan staat deze universiteit bovenaan in de ranglijst. Deze universiteit mag het kwaliteitszegel ‘beste universiteit van Nederland’ voeren. Ook dit jaar is Wageningen University tot beste universiteit gekozen. Dat is al voor de 19e keer op een rij. Wageningen verdient deze toppositie omdat de studenten zo tevreden zijn en, zeker niet onbelangrijk, omdat de feiten en cijfers rondom doorstroom en afstuderen zo gunstig zijn. En de baankansen en startsalaris goed.

Wat heeft de studiekiezer nog meer aan de Keuzegids… consumentengids voor studiekiezers?

De Keuzegids is voor veel studiekiezers en ouders ook een handig inhoudelijk opzoekboek. Je hebt heel snel een overzicht van de verschillende interessegebieden. Is het interessant om met ‘aarde & milieu’ bezig te zijn of moet het ‘cultuur & kunst’ zijn? Twijfelende studiekiezers zijn meestal enthousiast over 2-3 interessegebieden. Bladerend in de Keuzegids kom je snel te weten welke interessegebieden er zijn. En welke opleidingen je kunt doen binnen dat vakgebied. En je ziet in een oogwenk hoe deze opleidingen gewaardeerd worden.
Je kunt ook snel ontdekken of een interessegebied helemaal niet bij je past. Dat kun je dan wegstrepen. Als je er zo een paar honderd opleidingen af kunt laten vallen, scheelt dat een heleboel.

Samen met mijn vader heb ik in de Keuzegids gebladerd. We hebben eerst een paar interessegebieden gekozen. Naar de andere interessegebieden heb ik niet meer gekeken. Daarna zijn we naar opleidingen van de leukste interessegebieden gaan kijken. We hebben samen heel wat open dagen bezocht. Dat kostte veel tijd. Maar nu zit ik echt op mijn plek. Iris.

Keuzegids…consumentengids voor studiekiezers met info over baankansen en startsalaris

Als je heel wat jaren aan een studie besteedt, dan wil je je studie binnen je werk kunnen gebruiken. In de Keuzegids kun je opzoeken wat je baankansen zijn. En ook krijg je globaal een indruk van je startsalaris. Dit is zeker belangrijk bij een studieschuld.
De Keuzegids heeft dit jaar een mooi openingsartikel over baankansen. In plaats van ‘wat wil je later worden?’, ‘wat wil je later kunnen?’ een lezenwaardig artikel waar ik de komende weken op terugkom.

Keuzegids… consumentengids voor studiekiezers…De komende weken: info per interessegebied

De komende weken zal ik eveneens per interessegebied de beste opleidingen bespreken. Ik zal dan ook een indicatie van baankansen en startsalaris geven. Maar het handigste is toch de Keuzegids te kopen en die regelmatig door te bladeren. Overigens hebben ook heel wat scholen de Keuzegids, digitaal of in boekvorm. Veel leerlingen kunnen, via school, de Keuzegids inzien.

Webinar… Hoe vind ik een studie die goed staat aangeschreven?

Er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen opleidingen. Vorig jaar hebben studenten hierover een webinar gegeven.
Hoe ontdek je welke opleidingen de beste zijn? Waar kun je allemaal op letten? Denk dan aan  contacttijd, begeleiding, voorbereiding arbeidsmarkt enz. En let ook op het percentage studenten dat ,binnen redelijke tijd, een opleiding afrondt. Ze laten zien hoe de Keuzegids ‘werkt’ en geven ook informatie over de studiekeuzewebsite ‘Studiekeuze123’.

Kies wat bij je past!

Maar… hoe goed een opleiding ook gewaardeerd wordt… hoe hoog het salaris misschien ook is en hoe groot de baankans…. Zelfs als de studentenstad superleuk is… Het draait toch om de kernvraag… Welke opleiding past het beste bij je? De allerbeste opleiding, de beste universiteit of hogeschool… is de instelling en de opleiding waar de student zich thuis voelt.

Start studeren

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.