26 juli 2018 | Categorie: Studeren

Met hbo bachelor naar universiteit. Het is soms lastig.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een leeswaardig artikel in Trouw over het traject ‘met hbo bachelor naar universiteit’. Er zijn achthonderd universitaire masteropleidingen. Bij ruim honderd is het onmogelijk om met een hbo-diploma binnen te komen. Ik geef een korte samenvatting van het artikel en de reactie van de minister op dit onderwerp. 16 februari is er een webinar (19.30-20.30) over doorstroom van hbo naar universiteit. Aanmelden

Met hbo bachelor naar universiteit. Het is vaak lastig.

Met hbo bachelor naar universiteit. Het is soms lastig. Maar als er samenwerkingsafspraken zijn tussen hbo en universiteit kan de doorstroom ook heel soepel verlopen. Ook als een hbo’er op tijd contact opneemt met de universiteit kan er nog veel. Bovendien zijn er grote verschillen tussen universiteiten.

Met hbo bachelor naar universiteit onmogelijk?

De Landelijke Studentenvakbond heeft onderzoek gedaan naar hoe moeilijk, of makkelijk, het is om met een hbo diploma op zak een universitaire master te gaan doen. Dat valt vaak tegen. Toch is het de bedoeling dat deze schakelmogelijkheid er is. Dat is ook een wettelijke verplichting voor universiteiten en is bovendien de wens van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wat is het bachelor-master systeem?

De bedoeling van het bachelor-master systeem is als volgt:
Er zijn in Nederland twee soorten bacheloropleiding. Je kunt naar een hbo bachelor gaan met een mbo, havo of vwo diploma. Deze opleiding duurt vier jaar. Je krijgt veel theorie maar ook praktijk. De theorie en praktijk zijn gericht op werken als hoog opgeleide professional. Na vier jaar ben je klaar.
Een bacheloropleiding op de universiteit is vooral theorie. De opleiding duurt drie jaar. Je bent nog niet geschikt voor de arbeidsmarkt. Na de bacheloropleiding moet je nog een masteropleiding gaan doen. Die duurt één, twee of drie jaar, afhankelijk van de studie waar je voor kiest. Op de universiteit word je vooral opgeleid om wetenschapper te worden. Je krijgt veel kennis over het doen van onderzoek. (Lees ook het artikel: met hbo propedeuse naar de universiteit. Dat gaat dieper in op de verschillen en overeenkomsten tussen hbo en wo)

Andere kennis en vaardigheden

De bacheloropleidingen zijn echt verschillend. Een beetje zwart-wit:
De hbo bachelor bereidt voor op de praktijk. De wo bachelor op de wetenschap. De studenten hebben andere kennis en vaardigheden. Ontdekt een student op het hbo dat hij eigenlijk aanvullend een master op de universiteit wil doen, dan is het slim als hij snel contact zoekt met de universiteit van zijn keuze. Op het hbo heb je vanaf het tweede studiejaar namelijk veel vrije keuze. Je kunt zelf je vakken kiezen. Slim om dan de vakken te kiezen die je snel ‘bijspijkeren’ voor de universiteit. De studieadviseur van de master van je keuze kan je vertellen welke vakken dat zijn. Met hbo bachelor naar universiteit kan, maar moet je goed voorbereiden. (lees ook ‘groeien in studie en werk’)

Vaste doorstroomtrajecten

Soms hebben hogescholen en universiteiten afspraken gemaakt over doorstroom. Een voorbeeld is de samenwerking tussen de groene hogescholen en Wageningen University. Studenten die een master willen gaan doen vanuit het hbo kunnen al tijdens hun hbo opleiding een minor of vakkenpakket kiezen, speciaal gericht op doorstroom. Zo zijn er veel voorbeelden. Is de jongere nog studiekiezer en denkt hij of zij aan het traject hbo bachelor-wo master? Dan is het slim hiernaar te vragen tijdens het studiekeuzeproces. Met hbo bachelor naar universiteit? Het is echt belangrijk je op tijd te oriënteren. En om goede vragen te stellen op de Open Dag over ‘met hbo bachelor naar universiteit’

Met hbo bachelor naar universiteit

Met hbo bachelor naar universiteit?

Met hbo bachelor naar universiteit: schakelen of pré master

Soms kan een student zich pas na de hbo opleiding voorbereiden op een universitaire master. Dan moet hij een schakeltraject of pré-master volgen. Zo’n pré master kan kort zijn of juist wat langer. Dat heeft te maken met de hbo vooropleiding en ook met de eisen die de universitaire master stelt. Je masterkeuze is dus echt wel weer een belangrijke studiekeuze.

Van hbo naar universiteit? … gewoon dóén zegt Wia Barkema. Ik heb op de havo gezeten en mijn punten waren niet zo geweldig. Ik ging naar het hbo en daar werd ik echt gegrepen door mijn onderwerp: ‘voeding’. Toen wou ik daar ook alles van weten. Ik ging een master doen op de universiteit. Lees meer

Problemen

Volgens Trouw ziet de LSVb de grootste problemen bij de Universiteit Utrecht, de Universiteit leiden en de Universiteit van Amsterdam. Er worden verschillende zaken genoemd: te weinig belangstelling voor bepaalde masters, te grote verschillen in het niveau hbo en universiteit en de te grote kosten die de universiteit moet maken voor schakeltrajecten.

Met hbo bachelor naar universiteit: denk aan wiskunde!

Het is helaas een beetje een trend dat leerlingen op de havo wiskunde laten vallen. Wiskunde is echter een belangrijk vak op de universiteit. Wil je van havo naar hbo en misschien daarna naar de universiteit, dan heb je echt wiskunde nodig. Lees het artikel in het NRC.

Wat zegt de minister?

‘Ik vind het van belang dat studenten die dat kunnen en willen door kunnen stromen naar een masteropleiding. Instellingen hebben daarom de wettelijke opdracht studenten te ondersteunen die redelijkerwijs en binnen een redelijke termijn bepaalde deficiënties kunnen wegwerken en daarmee aan het instroomniveau van de gewenste master voldoen. Dit gebeurt met schakeltrajecten, vaak “premaster” genoemd. Dit kan in de vorm van een voorgestructureerd programma, maar er kan ook op individuele basis bekeken worden of de student met ondersteuning vanuit de instelling de tekortkoming binnen redelijke termijn weg zou kunnen werken. Uit het bericht van de LSVb blijkt ook dat er in veel gevallen iets mogelijk blijkt wanneer de student zelf contact opneemt met de instelling’.

Onderzoek

‘Uit eerder onderzoek van ResearchNed (Kamerstukken II, 2016-2017, 31288 nr. 580) blijkt overigens dat er veel goed gaat rond schakeltrajecten en dat veel studenten via schakeltrajecten doorstromen naar de universiteit. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat alle universiteiten en het merendeel van hogescholen schakeltrajecten aanbieden. Ongeveer 16 procent van de wo-masterinstroom heeft een schakeltraject gevolgd. Dit komt neer op zo’n 7.000 schakelstudenten. Schakelstudenten geven daarbij aan tevreden te zijn over inhoud en aanbod van schakeltrajecten’.

Startsalaris hbo
Startsalaris universiteit
Meer lezen Rijksoverheid

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 14 reacties.

  1. Door: Marwa · 27-03-2024 om 16:13

    Beste mevrouw Miltenburg,

    Bedankt voor dit helder artikel waarin je duidelijk een aantal belangrijke punten in kaart brengt.
    Er is zelf nog iets waar ik tegenaanloop en ik vraag me af of jij raad weet.
    Ik ga in juni afstuderen en heb dan officieel mijn HBO diploma binnen. Nu is het mijn wens om door te studeren en een universitaire master te gaan volgen.. in het buitenland.
    Ik zou graag in een Europees land, zoals Frankrijk, Spanje of Italië, een master willen doen.
    Er is redelijk wat informatie op het internet te vinden over de schakeling van HBO naar WO voor een master in Nederland, maar vrijwel niets over een master in het buitenland.

    Ik loop vast en de complexiteit geeft me een neergeslagen gevoel. Ik hoop dat je me kunt helpen. Weet jij waar ik terecht kan, waar ik moet beginnen met zoeken en of het überhaupt mogelijk is?

    Alvast bedankt en ik wens je een mooie dag toe.

    1. Dag Marwa,
      ja, ik begrijp je probleem. Heb je al contact gehad met het Nuffic en gekeken op de site wilweg.nl?

  2. Door: T · 26-08-2021 om 15:39

    Geachte mevrouw Miltenburg,

    Ik heb graag advies/info nodig voor een keuze die ik moet maken wat mij al een tijdje bezig houdt. Ik studeer momenteel hbo opleiding en dit doe ik al 3 jaar. Door corona heb ik vertraging opgelopen waardoor ik nog 1,5 jaar moet voordat ik klaar ben met mijn huidige opleiding, maar ik zou heel graag nog een andere opleiding in een andere richting willen volgen en het liefst aan de universiteit. Mijn vraag is of het mogelijk is om afstudeerstage voor mijn hbo te volgen en tegelijk ook te starten met een universitaire studie? Ik moet namelijk voordat ik klaar ben met mijn hbo een nieuwe wo studie beginnen om zo instellingsgeld te vermijden. Graag zou ik willen weten of dit haalbaar/ mogelijk is om hbo afstudeerstage en nieuwe wo opleiding tegelijk te doen.
    Ik zou het enorm waarderen als u hierop kunt reageren. Graag zie ik uw antwoord zo spoedig tegemoet. Alvast bedankt voor uw tijd en moeite.

    1. Dag T, heel goed om op tijd na te denken over een verzwaring of uitbreiding van je studie. Hierover moet je zeker contact opnemen met de studie die je wilt gaan volgen. Als zij het zien zitten dat je een wo bachelor combineert met een hbo bachelor kun je dat zeker proberen. Aan een wo bachelor beginnen nadat je klaar bent met je hbo bachelor moet je zeker niet doen. Dan moet je namelijk instellingsgeld betalen en dat is erg duur. Een ander plan is een wo master te volgen na je hbo bachelor. Misschien kun je nu al voorbereidende vakken volgen terwijl je nog met je hbo bachelor bezig bent. Sommige hbo’s en uni’s hebben afspraken die dit mogelijk maken. In dat geval moet je dus informeren bij de master van je keuze wat je kunt doen. Veel succes.

  3. Door: f · 20-08-2021 om 11:47

    ik heb een hbo bachelor gedaan en wil door naar de uni, nu raden mijn uni het heel erg af om een master te doen omdat ik simpel weg het niveau niet ging halen. nu wil ik de universitaire bachelor doen alleen word dit gezien als ”zijwaardsstuderen” waardoor mijn collegegeld uitkomt op meer dan 7000 euro per jaar. waarom word het een hbo student onmogelijk gemaakt om door te studeren?

    1. Dag F, ja, ik kan me voorstellen dat je dit frustrerend vindt. Als student krijg je een soort overheidssubsidie. je betaalt niet de werkelijke kosten van de opleiding maar slechts een deel daarvan. Dit is het wettelijk collegegeld. Maar deze subsidie krijg je maar 1x voor een bepaald niveau. Heb je een bachelordiploma gehaald, dan krijg je deze subsidie niet nogmaals als je weer een bachelor wilt gaan doen. Ik adviseer je dus toch verder te kijken naar een universitaire master. Deze masters mogen zelf hun toelatingseisen bepalen en misschien zijn andere masteropleidingen minder streng met hun toelatingsnormen. Ook zou je eens naar een hbo master kunnen kijken, ook een prachtige opleiding. Veel succes.

  4. Door: Iris · 10-04-2020 om 18:17

    Ik studeer in juli af van de opleiding HBO-fysiotherapie. Kan ik hiermee naar een WO master?

    1. Dag iris, Ik heb een artikel geschreven over je vraag. Morgen verschijnt het met de titel: ‘Welke master kan ik gaan doen?

  5. Door: Paula Floris · 19-03-2019 om 15:23

    Mijn zoon heeft zijn diploma HTS civiele techniek gehaald. Nu wil hij verder studeren TU DELFT. (C.M.E)

    Hoe kom ik er achter wat de studie kost?

    1. Dag mevrouw Floris,
      Uw zoon heeft een hbo bacheloropleiding gehaald. Als hij een universitaire master gaat doen telt dat weer als een nieuwe opleiding op een nieuw niveau. Hij hoeft dan niet de kostprijs van de opleiding te betalen maar het wettelijk collegegeld. Dat is voor studiejaar 2019-2020 €2083,- per jaar. Misschien moet hij nog aanvullende vakken doen voordat hij wordt toegelaten. Het hangt ervan af hoeveel maanden hij daarmee bezig is hoeveel hij daarvoor moet betalen. Een heel jaar kost ook in dit geval €2083,-. Meestal betaal je voor het aantal maanden dat je met zo’n pre-master bezig bent, dus 1/12 deel van €2083 voor elke maand.

  6. Reactie op LinkedIn in van Marion Eggink: Helder en belangrijke informatie Hermien!
    Zeer herkenbaar maar idd als de hbo’er contact opneemt met de Uni kan er vaak veel meer. Opvallend is dat de Uni’s juist steeds meer barrières opwerpen dan een paar jaar geleden. Vooral aanvullende eisen NL en WIs op VWO Nivo.

    Masterkeuze is inmiddels met 800 ook weer een keuze waar je met een dergelijke wens al op het HBO strategisch over moet nadenken.

    1. Door: Anne · 06-03-2021 om 15:00

      Ik heb fysiotherapie gestudeerd en wil nu geneeskunde gaan studeren.
      Hoeveel college geld ga ik dan betalen?

      1. Ai, als je je opleiding hebt afgerond kun je niet weer een bachelor gaan doen ‘met korting’. Of mag je door naar de master? Dan betaal je ‘maar’ zo’n 2100 euro collegegeld. Twee keer studeren op hetzelfde niveau, bijvoorbeeld twee keer een bachelor, mag wel, maar dan betaal je instellingscollegegeld en dat is vele malen hoger dan het wettelijk collegegeld van 2100 euro.

  7. Reactie op LinkedIn van Auke Martens:Dit is herkenbaar. Door mijn hbo-opleiding heb ik veel praktijkervaring, wat ik nu kan aanvullen met theoretische kennis door mijn MSc.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.