10 maart 2018 | Categorie: Studiekeuze

Mijn ouders belangrijk bij studiekeuze?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

“Mijn ouders belangrijk bij studiekeuze? nee, dat wou ik absoluut niet toegeven toen ik een puber was”, zegt Bernice Wesselink. Nu is ze masterstudent Health & Society. Ze vertelt me hoe ze terugkijkt op haar studiekeuzeproces en hoe het nu gaat. Terwijl ik naar haar luister krijg ik steeds meer respect voor haar ouders. Goed gedaan meneer en mevrouw Wesselink!

Mijn ouders belangrijk bij studiekeuze

Mijn ouders belangrijk bij studiekeuze? Als puber wou ik dat nooit toegeven. Ik had ook helemaal geen zin in al die Open Dagen waar ik mee naartoe moest.

Studiekeuze? Echt niet leuk…

Ik vond studiekeuze moeilijk, ik had er ook stress van. En ik had er vooral helemaal geen zin in. Mijn moeder merkte dat natuurlijk wel. Ik wou het nooit toegeven, maar ze had best wel in de gaten waar ik tegenaan liep. Kiezen voor een bepaalde studie betekende automatisch dat ik dan een andere studie niet kon doen. Wat zijn daarvan de consequenties? Ik was pas 15. Ik kon het allemaal niet overzien. En ik zat pas in 4 vwo. Nog alle tijd toch? Dacht ik tenminste. Maar mijn moeder dacht daar anders over. Ik vond studiekeuze totaal niet leuk. Ik duwde de gedachte aan mijn studiekeuze ver van me af.

Met mijn ouders naar Open Dagen

Mijn moeder wist wel dat ik interesse had in gezondheid. En in sociale studies. Ze informeerde bij vrienden en kennissen of zij iets wisten van beroepen en studies op dit gebied. Ze hoorde bijvoorbeeld dat de dochter van een vriendin gezondheidswetenschappen studeerde in Maastricht. ‘Is dat niet iets voor jou?’, vroeg ze dan. En zo kwam ze telkens weer met een ander idee. Voorzichtig bleef ze steeds maar een balletje opgooien. En mijn ouders begonnen me mee te nemen naar Open Dagen.

Veel Open Dagen bezocht

Ik ben naar veel Open Dagen gegaan. Ik heb in Utrecht gekeken, in Nijmegen, in Twente en ook twee keer in Wageningen. Naar Maastricht ben ik niet gaan kijken, dat vond ik te ver weg, hoewel mijn moeder dat wel voorstelde. Mijn ouders belangrijk bij studiekeuze? Ja, in deze fase begon ik dat wel te ervaren. Omdat ik in 4 vwo al meeging naar Open Dagen had ik alle tijd om opleidingen te vergelijken. En ik heb van alles gezien: Sociale wetenschappen, Psychologie, Pedagogiek, Rechten, Gezondheidswetenschappen.

Pas in 6 vwo zin in studiekeuze

Ik kreeg pas zin in me verdiepen in studiekeuze toen ik in 6 vwo zat. En omdat ik al veel universiteiten had bezocht wist ik toch al wel een beetje wat er ‘zoal te koop was’. Ik wist vooral ook heel goed wat ik niet zag zitten. Die opleidingen kon ik wegstrepen. Langzaamaan ontdekte ik meer en meer wat ik echt wou.. Een brede sociale studie op het gebied van gezondheid. Die vond ik in Wageningen. Gezondheid en Maatschappij. Ik ben nog met een meeloopdag meegegaan en heb een paar colleges gevolgd. De vakken die ze op de opleiding gaven leken me interessant. En toen nam ik maar de grote stap.

Tip van mijn moeder

Ik vond het wel heel lastig dat ik zowat de enige van mijn school was die naar Wageningen keek. En ook dat maar weinig mensen mijn opleiding kenden. Ik wist zelf ook helemaal niet dat deze opleiding bestond, maar mijn moeder had hem gevonden. Zij had me getipt. Mijn ouders belangrijk bij studiekeuze? Als ik nu terugkijk naar de rol van mijn ouders tijdens mijn studiekeuze dan was die best groot. Vooral mijn moeder vond het interessant om me te begeleiden. Ze wees me op verschillende mogelijkheden. Met de inhoud van mijn studiekeuze bemoeide ze zich niet zoveel. Ik hoefde niet persé een bepaalde studie te doen. Ze was vooral bezig met het proces… me stimuleren echt de tijd te nemen mijn mogelijkheden en wensen te ontdekken. Zij trok echt de kar van mijn studiekeuze.

Twijfel

In mijn eerste studiejaar heb ik veel getwijfeld. Ik kreeg vooral inleidende vakken zoals statistiek, die eigenlijk helemaal niets te maken hadden met de inhoud waar ik voor had gekozen. Was dit nu echt de goede keuze? Maar het tweede jaar ging een stuk beter. Dit was waar ik interesse in had. Gezondheidspsychologie, gezondheidscommunicatie, gezondheidseconomie. Super interessant. Hier was ik naar op zoek geweest.

Mijn ouders belangrijk bij studiekeuze

Bernice Wesselink

Masterkeuze

Na mijn bachelor moest ik een master kiezen. Ik vind kiezen nog steeds heel moeilijk. Weer heb ik naar allerlei universiteiten gekeken. Maar mijn moeder hoefde me nu niet meer te stimuleren. Wel vond ik het fijn om zo nu en dan te praten over welke vakken ik interessant vind en welke minder. Dat contact vind ik fijn. Mijn ouders belangrijk bij studiekeuze? Ik vond het toen ik 16 was helemaal niks, al dat gedoe. Maar achteraf ben ik wel heel erg blij met de begeleiding die ik heb gekregen. Fijn dat mijn moeder zich niet ‘uit het veld liet slaan’ door mijn afwijzende houding. Nu heb ik mooi de ideale studie te pakken. Bernice Wesselink

Mijn ouders belangrijk bij studiekeuze? Dat wou ik niet toegeven

Bernice vertelt me haar verhaal met een beetje bedeesde houding. Alsof ze achteraf een beetje zit met haar wat apatische houding als puber. Maar zo gaat het vaak. Pubers wijzen advies ogenschijnlijk vaak af. Ik vind het heel mooi dat Bernice zegt dat ze blij is dat haar ouders zich niet ‘uit het veld hebben laten slaan’ door dit gedrag. Mooi dat haar ouders haar gestimuleerd hebben ook op tijd te beginnen met studiekeuze.

Belangrijker dan de vrienden

Op ouderavonden laat ik door middel van cijfers laat zien hoe belangrijk scholieren het advies van hun ouders vinden. Een puber zal het niet snel toegeven.. maar vraag je dezelfde puber anoniem, ‘wie is de beste studiekeuzeadviseur?, dan wijst hij vaak zijn ouder aan. Als het om minder belangrijke zaken gaat luisteren jongeren vaak naar wat hun vrienden zeggen. Maar gaat het om zoiets belangrijks als studiekeuze, dan zegt bijna de helft van de jongeren dat ouders heel belangrijk zijn. Als reden geven ze aan dat ouders hun kind kennen en een spiegel voor kunnen houden.

Niet de inhoud, wel het proces

Ouders moeten wel proberen zich te concentreren op het proces. De vader en moeder van Bernice geven tips. Ze stimuleren en faciliteren het bezoek aan Open Dagen. Ze helpen Bernice vooral op tijd te beginnen met de studiekeuze. Gelukkig kan Bernice in vrijheid zelf kiezen welke kant ze opgaat. Daar krijgt ze alle mogelijkheden voor, en dat is belangrijk. Goed gedaan, ouders van Bernice

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter 

Tip: Kijk naar het filmpje van 2 studenten die met hun ouders terugblikken op hun studiekeuze.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.