Opleidingen met beste baankansen en salaris
Wat zijn opleidingen met beste baankansen en salaris op mbo, hbo en universiteit? Hiernaar kijken bij de studiekeuze is slim. Maar let wel op hoe je dit de keuze laat bepalen. Wat kunnen ouders hiermee?
Economievakblad ESB maakte kortgeleden een artikel over een onderzoek naar studenten van verschillende opleidingen die afstudeerden tussen 2006 en 2021. Gekeken is hoeveel studenten van een opleiding één jaar na behalen van het diploma een baan hebben, of ze een vast contract hebben en welk salaris ze verdienen.
Opleidingen met beste baankansen en salaris in het mbo
Opleidingen in de procestechniek geven op alle mbo-niveaus de beste baankans, maandsalaris en kans op een vast contract. Ook goede kansen bieden opleidingen in elektrotechniek, installatietechniek, bouwkunde, werktuigbouwkunde, infrastructuur en logistiek.
Verpleging en verzorging niveau 4 scoren ook hoog op startsalaris en de kans op een vast contract. Een jaar na afstuderen verdient een verpleegkundige of tandartsassistent gemiddeld 900 euro meer dan iemand met een diploma zakelijke dienstverlening. Met bijna 20 procent meer meer kans op een vast contract.
Hbo opleidingen met beste baankansen en salaris
Studies in het hbo die goede startkansen geven zijn lerarenopleidingen, pabo, verloskunde en verpleegkunde. Het salaris na de pabo is per maand ongeveer 500 euro minder dan dat van een verloskundige.
‘Mijn zoon wil een studie kiezen met slechte baankansen. Wat raadt u aan?’
Opleidingen in de sectoren engineering, technische bedrijfskunde en informatica bieden ook een goede baankans. Het maandsalaris daarvan stijgt later in de carrière . Hetzelfde geldt voor luchtvaart- en scheepstechniek, automotive en Aaiation. Werknemers in deze sectoren halen met hun salaris opleidingen als verloskunde, verpleegkunde en de lerarenopleidingen veelal in. De opleiding tot maritiem officier geeft het hoogste hoogste salaris. Direct na afstuderen 1.000 euro meer en na tien jaar tot 1.700 euro meer.
Universitaire opleidingen met beste baankansen en salaris
Studies in de sectoren archeologie, kunst- en cultuurwetenschappen, letterkunde en geschiedenis geven de minste kans op een baan direct na afstuderen. Baankansen van afgestudeerden hierin nemen in de loop van de jaren toe. Hun maandsalaris blijft wel achter. Het verschil in maandsalaris tussen econometrie en archeologie na een jaar is 1.500 euro, en na tien jaar meer dan 3.000 euro.
Beste salarisvooruitzichten geven de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde, econometrie, finance, en fiscaal en financieel recht. Maar bedrijven zijn vooral op zoek naar afgestudeerden met een bèta-diploma.
Kiezen voor carrièrekansen of passie?
Ouders vinden carrièrekansen vaak belangrijker dan studiekiezers. De meeste jongeren laten hun studiekeuze hierdoor nauwelijks leiden. Zij vinden het vooral belangrijk dat ze de studie interessant vinden. Aan de ene kant is dat slim. Want een studie die je inhoudelijk niet aan staat kun je waarschijnlijk niet succesvol doorlopen.
Toch is kijken naar baankansen en hoe je hiermee rekening wilt houden belangrijk. Want als je na een leuke studie geen baan vindt in het vakgebied, kan dat heel vervelend zijn. Hoe kun je hierover goed geinformeerd een gesprek aangaan met je kind?
Hoe ouders kunnen helpen
Natuurlijk verandert de arbeidsmarkt. Maar tekorten aan leraren, medewerkers in de kinderopvang, zorg, techniek en ICT zijn er naar verwachting nog lange tijd. In de Keuzegids en op Studiekeuze123 vind je informatie over baankansen na veel opleidingen.
Is jouw kind geïnteresseerd in een studie met slechte baankansen en ben je hierover bezorgd? Stel hierover dan vragen zonder advies te geven. Hoe graag wil je dit? Wil je het risico lopen dat je na afstuderen geen werk vindt in dit vakgebied? Wat zou je dan doen?
Is deze interesse of passie van jouw kind heel sterk? Stel dan vragen over de inhoud en opzet van de opleiding. Snuffelstages en gesprekken met mensen die het gewenste beroep uitoefenen zijn ook belangrijk. Zodat je kind goed weet waar het aan begint. Kiezen voor betere baankansen is geen goed idee als het verlangen naar die andere studie dwars blijft zitten. Wie echt gepassioneerd is voor een bepaald vakgebied maakt daarin uiteindelijk vaak toch carrière.