16 januari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Proefstuderen, ontdek wat studeren inhoudt

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Misschien hebt u er nog nooit van gehoord, van proefstuderen. Dat is ook zo gek niet. Open Dagen en meeloopdagen bestonden natuurlijk al langer. Wat is proefstuderen en wat voegt dat toe?

proefstuderen

Proefstuderen is inhoudelijk ervaren hoe het is om te studeren. Het is bedoeld voor leerlingen. Maar soms kunnen ouders ook een dagje (online) proefstuderen. Zo krijgt u zicht op de manier waarop er lesgegeven wordt op een universiteit. Zitten de studenten de hele dag te luisteren? Of is er veel groepswerk? En hoe geven de docenten les?

 

Open dagen, meeloopdagen

Scholieren en ouders kunnen heel veel informatie vinden op het internet. Door slim te zoeken kun je goed studies vergelijken, de kwaliteit beoordelen of te weten komen hoe de studiepunten verdiend worden. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat aanstaande studenten vooral ook de instelling bezoeken.
We adviseren minimaal vier Open Dagen te bezoeken en dan vooral ook bij verschillende instellingen. Zo maak je snel kennis met verschillende opleidingen binnen een instituut. Mag u als ouder mee? Doe dat vooral. en help uw kind op deze mnarier te ontdekken wat er allemaal ‘te koop is’ in onderwijsland. Een meeloopdag is echt een volgende stap om je te verdiepen in de sfeer van een instelling of opleiding. Een meeloopdag is alleen voor leerlingen.

Meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces

Vragen die een studiekiezer kan stellen op een meeloopdag

Wat is dan proefstuderen?

Proefstuderen is echt gericht op de inhoud. Stel je wilt een opleiding gaan doen op het gebied van gezondheid.. hoe wordt er dan lesgegeven over dit onderwerp? Dat is soms heel anders dan leerlingen denken. Proefstuderen is een manier om heel snel te ontdekken waar een bepaald thema nou eigenlijk over gaat en hoe de docenten hierover lesgeven. Steeds meer universiteiten organiseren een dagje proefstuderen. Soms is het ook een lessencyclus die je online kunt volgen. In dat geval kunnen ouders soms ook meedoen. Proefstuderen betekent je inhoudelijk verdiepen in een thema.

Proefstuderen in Wageningen

Verschillende universiteiten organiseren proefstudeerdagen. Wageningen organiseert online proefstudeerdagen. Het gaat dan om vier proefstudeerlessen van een uur waarin je video’s bekijkt en opdrachten maakt. In februari, april en mei starten er nieuwe proefstudeerlessen. Die gaan bijvoorbeeld over klimaat, Life Sciences, toerisme of duurzaamheid. Er zijn verschillende onderwerpen waar een leerling uit kan kiezen. Deelnemen aan proefstuderen is gratis. Ouders die wel eens willen weten wat zo’n studie inhoudt, kunnen ook (online) proefstuderen.

Ontdekken wat niet bij je past

Natuurlijk is het hartstikke fijn als leerlingen ontdekken welke manier van lesgeven goed bij ze past. Maar het is ook belangrijk te ontdekken wat niet bij je past. Ook dat gebeurt bij proefstuderen. Nogal wat studiekiezers houden van ‘afstrepen‘. Ze maken een korte lijst met interessante studies en strepen , één voor één, de studies af die toch niet zo interessant blijken.

Door het proefstuderen ontdekte ik dat deze opleiding toch niet zo bij me past. Fijn om dit te ontdekken voordat ik me heb aangemeld bij deze studie.

Proefstuderen op andere universiteiten?

Studiekiezers doen er goed aan te kijken op de sites van de verschillende universiteiten wanneer er proefstudeerdagen zijn. Een voorbeeld is proefstuderen in Nijmegen. Proefstuderen is een echte aanrader! Hoe meer tijd een leerling aan zijn studiekeuze besteedt, hoe groter de kans is op een goede studiekeuze. En een goede studiekeuze is de beste basis voor studiesucces.

Lees ook het artikel in de Gelderlander

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.