Studeren op een hbo of universiteit
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft alle eindexamenleerlingen van havo en vwo een handige brochure gestuurd. Die gaat over studeren in het hoger onderwijs. Studeren op een hbo of universiteit dus.
Studiekeuze. Studeren op een hbo of universiteit
In deze folder staat informatie die je kan helpen om goed voorbereid aan je nieuwe studie te beginnen. Per paragraaf staat er wat je moet doen voor je studiekeuze, inschrijven en geldzaken. Veel succes!
studeren in het hoger onderwijs
Oriënteer je goed
Oriënteer je goed en bespreek je studiekeuze met je docenten, decaan, mentor, studieloopbaanbegeleider, vrienden en ouders. Bezoek open dagen, ga proefstuderen en stel vooral veel vragen. Kijk ook eens op de websites van hogescholen en universiteiten.
Op studiekeuze123.nl kun je opleidingen met elkaar vergelijken. Er staat per opleiding informatie over de open dagen, de tevredenheid van studenten over studies en wat je ermee kunt op de arbeidsmarkt. Op studiekeuze123.nl staan ook tips voor je ouders, zodat zij je kunnen helpen.
(Hermien: bezoek ook vooral meeloopdagen. Je bent dan een dagje student tussen de studenten. De meeste studenten vonden dit de beste stap in het studiekeuzeproces. Je kunt ook naar een meeloopdag zonder dag je naar een Open Dag bent geweest, als je al vrij zeker bent van deze studie, bijvoorbeeld.
Studeren op een hbo of universiteit? Check de toelatingseisen
Voor sommige opleidingen moet je een bepaald profiel of bepaalde vakken hebben. Dat staat dan op de website van de universiteit of de hogeschool. De extra eisen voor de pabo staan op goedvoorbereidnaardepabo.nl.
Kijk of er selectie-eisen zijn
Opleidingen als geneeskunde en fysiotherapie hebben maar een beperkt aantal plaatsen (numerus fixus). Als er te veel aanmeldingen zijn, selecteren ze studenten. Andere opleidingen selecteren vanwege beroepseisen of omdat je er bepaalde
vaardigheden voor nodig hebt, zoals de kunstopleidingen. De selectie-eisen staan op de website van de opleiding. Op studiekeuze123.nl staat ook algemene informatie over selectie.
Half collegegeld
In je eerste studiejaar betaal je maar de helft van het collegegeld. Als je een lerarenopleiding volgt, geldt dat voor de eerste 2 studiejaren.
Kijk op rijksoverheid.nl voor de voorwaarden. Wil je weten waar je recht op hebt en wat je moet regelen als je gaat studeren? Kijk op rijksoverheid.nl/studeren voor een persoonlijk overzicht.
(Hermien: Houd het nieuws hierover bij op de facebookgroep ‘ouders en studie‘).
Studeren op een hbo of universiteit? Aanmelden
Meld je op tijd aan
Studiekeuze gemaakt? Meld je aan via studielink.nl. Dat kan al vanaf 1 oktober 2022. Voor aanmelden via Studielink heb je een DigiD (een digitaal identiteitsbewijs van de overheid) nodig, dat je aanvraagt op DigiD.nl. Aanvragen duurt een week. Regel je DigiD dus nu, of in elk geval ruim vóór de uiterste data van 15 januari of 1 mei.
Voor opleidingen met selectie (numerus fixus) moet je je uiterlijk op 15 januari 2023 hebben aangemeld. De uiterste aanmelddata voor de overige opleidingen met selectie (bijvoorbeeld de kunstopleidingen) vind je op de website van de hogeschool of universiteit. Let daarbij goed op: de uiterste aanmelddatum voor deze opleidingen is soms ook al 15 januari. Voor de overige opleidingen kun je je uiterlijk op 1 mei 2023 aanmelden.
Ga je studeren aan een hogeschool of universiteit die niet door de overheid bekostigd wordt? Dan heb je geen DigiD nodig. Meld je wel op tijd aan.
Doe een studiekeuzecheck
Heb je je op tijd aangemeld via Studielink? Dan heb je recht op een studiekeuzecheck, om te kijken of de opleiding bij je past. De studiekeuzecheck is meestal een gesprek, een proefcollege met een toets of een vragenlijst. Daarna krijg je een terugkoppeling
of een advies. Het advies is vrijblijvend als je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld. Je kunt nog veranderen van opleiding, als je eerste aanmelding maar uiterlijk op 1 mei is. Voor sommige opleidingen is de check verplicht. Opleidingen met selectie bieden
geen studiekeuzecheck aan. Ben je niet tevreden over de studiekeuzecheck of het advies? Stel je vragen bij de opleiding. Melden kan ook, op meldpuntstudiekeuzecheck.nl, van de studentenorganisaties LSVb en ISO. Lees alles over de studiekeuzecheck op studiekeuze123.nl.
Extra ondersteuning bij studeren op een hbo of universiteit
Heb je een handicap of beperking, dyslexie, psychische of andere problemen? Of heb je thuis veel zorgtaken of beoefen je topsport? Hogescholen en universiteiten kunnen er rekening mee houden. Neem ruim voor de start van je studie contact op met de opleiding en vraag wat er mogelijk is. Op hogeronderwijstoegankelijk.nl staat meer informatie.
Definitieve inschrijving studeren op een hbo of universiteit
Je bent pas definitief ingeschreven als het volgende in orde is:
1. Je hebt je diploma gehaald.
2. Je hebt de hogeschool of universiteit gemachtigd het collegegeld af te schrijven.
3. Je hebt aan eventuele overige voorwaarden voldaan.
Je krijgt hierover bericht via Studielink. Zorg ervoor dat je alles vóór 1 september hebt geregeld.
Geldzaken (kijk ook naar de knop ‘leenstelsel’ op dit blog)
Regel studiefinanciering
Vraag uiterlijk 8 weken voordat je begint studiefinanciering aan op duo.nl.
Doe dat ook als je nog geen 18 bent.
De studiefinanciering bestaat uit het volgende:
1. een studentenreisproduct (ov-kaart)
2. een aanvullende beurs (als je er recht op hebt)
3. een lening
4. collegegeldkrediet (een lening voor je collegegeld).
Op duo.nl staat een handige rekenhulp. Daarmee kun je snel berekenen hoeveel geld je ongeveer elke maand krijgt en je uitgeeft. De aanvullende beurs en het studentenreisproduct hoef je niet terug te betalen als je binnen 10 jaar afstudeert aan een hogeschool
of universiteit. De lening en het collegegeldkrediet moet je wel altijd terugbetalen.
Vraag een aanvullende beurs aan!
Afhankelijk van het inkomen van je ouders, heb je recht op een aanvullende beurs. Je hoeft hem niet terug te betalen als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Vraag de aanvullende beurs in elk geval aan. Want veel studenten lopen hem mis, doordat ze ten onrechte denken dat ze er geen recht op hebben. Aanvragen hoeft maar 1 keer. DUO berekent daarna elk jaar of je er recht op hebt. Meer informatie staat op duo.nl.
Lenen: de voorwaarden
Je kunt bij DUO geld lenen voor je studie. De lening betaal je met rente terug in maandelijkse termijnen, verdeeld over 35 jaar. Als je inkomen na je studie laag is, hoef je minder terug te betalen.
Herinvoering basisbeurs
(Lees ook: hoe zit het met de studiefinanciering) Waarschijnlijk komt de basisbeurs terug in studiejaar 2023-2024. Die hoef je niet terug
te betalen, als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Als de basisbeurs weer wordt ingevoerd, dan zal je nog een keer moeten inloggen bij Mijn DUO om de basisbeurs aan te vragen.
Overige financiële ondersteuning
Er zijn meer financiële regelingen waar je misschien voor in aanmerking komt. Voorbeelden zijn de zorgtoeslag en toeslag voor studenten met een beperking. Op rijksoverheid.nl staat een folder: ‘Je gaat studeren aan het mbo, hbo of de universiteit – welke financiële regelingen zijn er?’
Planning
- Nu Doe mee aan de (online) studiekeuzeactiviteiten van de hogeschool of universiteit, zoals open dagen, meeloopdagen, zomercursussen.
- Je hebt een DigiD nodig. Aanvragen duurt een week. Nu doen dus, om later niet in tijdnood te komen.
- Vanaf 1 okt. 2022 Aanmelden via Studielink.
- Uiterlijk 15 jan. 2023 Aanmelden voor opleidingen met numerus fixus.
- 15 jan. — 1 mei 2023 Uiterste aanmelddata voor overige opleidingen met selectie. Soms moet je je al voor 1 mei aanmelden. Kijk dus voor de zekerheid op de website van de hogeschool of universiteit.
- 15 april 2023 Studenten die zich aangemeld hebben voor een opleiding met numerus fixus krijgen hun rangnummer.
Wie een plek krijgt, moet binnen 2 weken accepteren. - Uiterlijk 1 mei 2023 Aanmelden voor alle overige opleidingen. Tussen aanmelding De hogeschool of universiteit biedt je een studiekeuze check aan om te kijken of je de studie hebt gekozen die je wilt en die goed bij je past.
- Tussen aanmelding en 31 augustus Zet je aanmelding om in een definitieve inschrijving. Daarvoor moet je het volgende in orde hebben:
• Je hebt je diploma gehaald.
• Je hebt je betaalgegevens doorgegeven in Studielink (krijg je bericht over).
• Je voldoet aan eventuele andere verplichtingen waar de hogeschool of universiteit je over heeft geïnformeerd. - Juni 2023 Studiefinanciering aanvragen.
- Eind aug. 2023 Introductie.
- 1 september 2023 Begin van je nieuwe studie!
Deze folder is een uitgave van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, oktober 2022
Meer weten over studeren op een hbo of universiteit?
Kijk naar de webinars (19.33-20.30) over studiekeuze, studeren, tussenjaar en geldzaken.
5 oktober 2022: Welke stappen moet je kind zetten in het studiekeuzeproces? filmpje
1 november 2022: Welke professionele ondersteuning is er bij studiekeuze?
14 december 2022:Hoe vind ik een studie die goed staat aangeschreven? Aanmelden
25 januari 2023: Kenmerken hbo en wo opleidingen en de doorstroom van hbo naar de universiteit. Aanmelden
28 februari 2023: Wat kun je doen als je kind nog geen studiekeuze kan maken?
25 maart 2023: Alles over geldzaken en de (nieuwe) studiefinanciering