Studeren terwijl je kanker hebt (of een andere ziekte of belemmering)
We willen er liever niet bij stilstaan. Maar helaas, het gebeurt… Ook jonge mensen krijgen vreselijke ziektes zoals kanker. Het zal je maar gebeuren, of je kind, of je vriend(in). Kun je verder met studeren terwijl je kanker hebt…
Studeren met een ziekte of belemmering
Ook studiekiezers en studenten zijn of worden ziek. Voor deze studenten is het extra belangrijk dat ze weten waar ze hulp moeten vragen. Op de hogeschool of universiteit en ook daarbuiten. Hulp zoeken en vragen is niet voor iedereen makkelijk. Toch is het belangrijk dat een student zelf naar de ‘hulptroepen’ op het hbo of de universiteit toegaat. Er is genoeg hulp, maar anders dan op de middelbare school, moet je zelf het initiatief nemen.
Studentendecaan
Een studentendecaan doet ander werk dan de decaaan op de middelbare school. De studentendecaan is er onder andere voor studenten met een functiebeperking. Heeft een student een ziekte, psychische problemen, een belemmering of een handicap, dan is het belangrijk dat hij contact zoekt met de studentendecaan. De studentendecaan kan van alles regelen. Weet je al voordat je begint met studeren dat er lichamelijk of psychisch iets is? Studentendecanen stellen het op prijs als je al voor de studie begint contact zoekt.
Studentendecaan en studeren terwijl je kanker hebt
Een studiekiezer of student die kanker heeft of kanker heeft gehad, krijgt te maken met heel veel problemen. De studentendecaan kan regelen dat een student langer over bepaalde vakken mag doen, het bindend studieadvies kan anders behandeld worden en ga maar door. Studentendecanen zoeken oplossingen op maat.
Dat kan niet op alle hbo’s en universiteiten even goed. Informeer daarom als studiekiezer of student naar de mogelijkheden en vergelijk de instituten.
Studieadviseur of studieloopbaanbegeleider
De studieadviseur of studieloopbaanbegeleider is voor de student het eerste aanspreekpunt als er op het gebied van de studie iets niet helemaal soepel loopt. Studeren terwijl je kanker hebt kan betekenen dat je bepaalde verplichte lessen, practica of vakken niet kunt volgen. De studieadviseur zoekt samen met de student naar oplossingen.
De student moet zelf het initiatief nemen en contact zoeken met de studieadisveur of studieloopbaanbegeleider.
Hoe goed is de begeleiding?
Op sommige instituten is de studieadviseur makkelijk bereikbaar, op andere instituten verloopt dat stroever.
Je kunt opzoeken hoe de begeleiding van studenten geregeld is. Op Studiekeuze123 staat een beschrijving van alle opleidingen. Je vindt na elke opleiding ook de uitkomsten van de Nationale Studentenenquête. Daar staat wat de studenten vinden van de begeleiding die ze krijgen bij deze opleiding. Er zijn grote verschillen, dus vergelijken is belangrijk als je weet dat je extra begeleiding nodig hebt.
Hulp zoeken
Bovenstaande informatie ging over ‘hulptroepen‘ binnen de opleiding. Er is natuurlijk ook heel veel hulp buiten de opleiding. UMC’s (universitair medisch centrum) besteden gelukkig ook aandacht aan jongvolwassenen met kanker. Dan gaat het niet alleen om medische zorg maar ook om andere zaken die in het leven van een jongvolwassene een belangrijke rol spelen (meer informatie). Denk bijvoorbeeld aan geldzaken zoals een hypotheek, een levensverzekering maar ook een vaste baan krijgen of studeren terwijl je kanker hebt.
Als je jong bent kun je heel wat aan, je bent verder nog fit en sterk. Maar ook voor jonge kankerpatiënten kunnen de behandelingen heel zwaar zijn. Psycho-sociale zorg is dan wezenlijk voor hen. Het is belangrijk dat hun normale leven zoveel mogelijk gewoon door kan gaan. Dat geldt ook voor studeren terwijl je kanker hebt. Ik vind het belangrijk dat deze jongeren ook sporten. Sporten geeft fysieke kracht maar ook mentale. Bewegen, zeker buiten in de frisse lucht, maakt dat je je optimistischer voelt, en dat is zeker voor deze doelgroep belangrijk. Oncoloog UMC
Ook genieten
Hulpverleners, binnen en buiten de onderwijswereld, zullen studenten stimuleren zoveel mogelijk te genieten van het ‘normale’ studentenleven. Ze zullen de student stimuleren te sporten en mee te doen met allerlei studentenactiviteiten. Met soms kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in de woonomgeving, is er een heleboel mogelijk.
Rol van ouders
Studenten vinden het heel belangrijk dat ouders meeleven met de studie. Dat is natuurlijk zeker belangrijk als er sprake is van een ziekte, handicap of belemmering. Er is wel een strenge privacy regeling. Een studentendecaan of studieadviseur/studieloopbaanbegeleider zal in eerste instantie vooral contact hebben met de student. Alleen als de student zelf dat nadrukkelijk wil is er (soms) contact met de ouders.
Belangrijk dus dat ouders hun studerende zoon of dochter stimuleren op tijd hulp te vragen.
Meer lezen
Financieel slim studeren als je een beperking of ziekte hebt
Studeren met een belemmering, vergelijk de mogelijkheden
Hoe gaan docenten om met studenten met een ziekte of belemmering?
Als je kind extra zorg nodig heeft