Studiekeuze maken: punt 3 van de checklist
Een beeld van mogelijke beroepen is belangrijk bij een studiekeuze maken. Ook voor wie denkt aan studies waarmee je verschillende beroepen kunt gaan uitoefenen.
Dit is een artikel over punt 3 in een serie over deze studiekeuze checklist (klik op de link achter elk punt om daarover meer te lezen in een artikel dat al is gepubliceerd):
- Je hebt gekeken naar een flink aantal andere studies,
- goed verdiept in de inhoud en opzet van de studie,
- een beeld van werk dat je daarna kunt doen,
- goed vergeleken met andere studies,
- deelgenomen aan een meeloopdag,
- en je bent gemotiveerd om met de studie te starten!
Lees hier waarom ik deze studiekeuze checklist maakte en wat je kunt doen bij twijfel tussen een paar studies.
Wil je bericht ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt? Voer je mailadres in bij ‘abonneren op nieuwe artikelen’ in de rechter balk op deze pagina.
Studiekeuze maken: wetenschappelijk onderzoeker?
De meeste universitaire studies leiden op tot wetenschappelijk onderzoeker. Maar wat doet een wetenschappelijk onderzoeker eigenlijk? Veel studiekiezers hebben hier geen goed beeld van. Denk je aan een univerisitaire studie, dan is het slim om hierover te lezen en vragen te stellen tijdens Open dagen.
Veel studenten twijfelen op enig moment of ze de juiste keuze hebben gemaakt. Een beeld hebben van wat je na de studie zoal kunt gaan doen, kan dan helpen om gemotiveerd te blijven. Maar een klein deel van de universitair studenten wordt uiteindelijk wetenschappelijk onderzoeker.
Beroepen en baankansen bekijken
Dit betekent niet dat je moet weten wat je wilt worden voordat je aan de studie begint. Met veel studies kun je verschillende beroepen gaan uitoefenen. Bij beschrijvingen van veel opleidingen op de websites van universiteiten en hbo’s kun je lezen over het werk van oud studenten, ook alumni genoemd. Hierover lezen is slim en kan je op ideeën brengen. Bekijk hier een voorbeeld.
Baankansen bekijken bij het maken van de studiekeuze is verstandig. Maar het is geen goed idee om een opleiding vooral te kiezen vanwege de kans op een baan of goed salaris als je deze niet echt interessant vindt. Dan zal het erg lastig zijn om gemotiveerd te blijven en de studie succesvol af te ronden. Bovendien kan de arbeidsmarkt veranderen.
Studiekeuze maken: beeld van beroepen
De meeste studiekiezers kennen maar een zeer beperkt aantal beroepen. Lees beschrijvingen van beroepen in verschillende sectoren om hiervan een beter beeld te krijgen en ideeën op te doen. Hierbij vragen stellen aan je kind is goed voor het keuzeproces. Vraag bijvoorbeeld: Welke beroepen lijken jou interessant en waarom? Hoe denk je dat je werkweek er dan uitziet? Wat zou daarvan wel en niet bij jou passen? Hoe blijkt dit uit wat jij al doet en hebt gedaan op school, in je vrije tijd en tijdens bijbaantjes?
Motivatie en beroepsopleidingen
Is het voor de motivatie van jouw kind belangrijk om gericht opgeleid te worden tot een bepaald beroep? Ook voor vwo-ers is het slim om dan te kijken naar studiemogelijkheden in het mbo en hbo. Kijk ook naar verschillen tussen hbo en universiteit.
De beste carrièrekansen geeft een studieroute die het best bij je past. Op hbo’s en universiteiten stopt gemiddeld bijna 1 op de 3 eerstejaars met de studie. Ruim 1 op 3 daarvan is gestopt omdat de manier van studeren niet paste, blijkt uit enquêtes.
Beroepenavonden en snuffelstages
Praten met iemand die een beroep uitoefent is heel nuttig om een beeld te krijgen van wat dit inhoudt. Veel scholen organiseren daarom beroepenavonden. Hiernaast snuffelstages regelen is slim, omdat zelf ervaren nog meer inzicht geeft.
Vraag aan kennissen die een beroep uitoefenen dat interessant lijkt of je een of enkele dagen mag komen kijken. Je kunt dit bijvoorbeeld via mail ook vragen aan organisaties en bedrijven die interessant lijken. Hier is niet altijd ruimte voor, maar wie weet tref je een werkgever die juist interesse heeft in jongeren die initiatief tonen door hier zelf om te vragen. Lees Emma 30 snuffelstages liep in een tussenjaar en hoe dit haar hielp om een studiekeuze te maken.