22 september 2023 | Categorie: Studeren

Wat is PhD? Wat is promoveren…

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Op ouderavonden op middelbare scholen laat ik altijd een model zien van hoe het hoger onderwijs is opgebouwd. Een vraag die ik vaker krijg: ‘Wat is PhD? Job Claushuis, PhD- er vertelt zijn verhaal. En hij vertelt wat ‘PhD’ inhoudt.

Job Claushuis: ‘Ik ben PhD’er. Dat betekent dat ik werk en studeer tegelijkertijd. Ik ga promoveren.’

Bacheloropleiding

Het hoger onderwijs zit best ingewikkeld in elkaar. Er zijn twee soorten bacheloropleidingen en twee soorten masteropleidingen.
Je kunt een bacheloropleiding gaan doen op het hbo. Die duurt vier jaar en daarna kun je naar de arbeidsmarkt. Je kunt ook een bacheloropleiding doen op de universiteit. Die duurt drie jaar. Tijdens deze opleiding krijg je niet veel praktijk. Je wordt vooral opgeleid om wetenschapper te worden. Na deze bacheloropleiding kun je in principe nog niet gaan werken. Na een bacheloropleiding op de universiteit ga je normaliter een masteropleiding volgen.

Masteropleiding

Er zijn ook twee soorten masteropleidingen. Het meest gebruikelijke is de universitaire masteropleiding. Die duurt een, twee of drie jaar, dat hangt af van je masterkeuze. Je kunt een universitaire masteropleiding volgen als je een goed aansluitende bacheloropleiding hebt gevolgd. Meestal is dat een universitaire bacheloropleiding. Maar ook na een hbo bacheloropleiding zijn er mogelijkheden. Een universitaire masteropleiding is gericht op het doen van onderzoek.
Er is ook een hbo masteropleiding. Die is richt zich, net als de hbo bacheloropleiding, vooral op je beroep, je werk. Meestal doe je zo’n master naast je baan. Deze masteropleiding staat niet getekend in onderstaand schema omdat deze masteropleiding vooral gevolgd wordt door mensen die tussen hun hbo bachelor en hun hbo master een paar jaar hebben gewerkt. Onderstaand schema geldt vooral voor studiekiezers.

Wat is PhD?

Wat is PhD?

Wil je echt verder in de wetenschap, bijvoorbeeld als je later professor wilt worden, dan moet je een PhD doen. Vroeger heette dat ‘promoveren’. Je kreeg dan de titel dr. Je werd doctor. Doctor in de wetenschap. De internationale term hiervoor is PhD, Doctor of Philosophy. Dat heeft niets met filosofie te maken. Het is de hoogste academische graad die je kunt halen. Normaliter doe je een PhD na je universitaire master. Maar als je echt goed bent, en werkervaring hebt, zijn er ook mogelijkheden voor hbo’ers.

Wat doe je tijdens je PhD?

Een PhD is een combinatie van leren en werken. Je doet een eigen wetenschappelijk onderzoek en daar leer je van. Maar je hebt ook een (niet al te hoog) salaris. Veelbelovende masterstudenten kunnen een PhD beurs krijgen. Je moet zelf een idee leveren voor een onderzoek. Meestal ben je vier jaar (fulltime) PhD-er. Je wordt dan vanuit de universiteit begeleid met je onderzoek. Job Claushuis doet er vijf jaar over en hij werkt vier dagen. Job heeft ook een ‘papa-dag’.

Job Claushuis aan het woord: Wat is PhD

‘Ik krijg vaker de vraag: ‘Wat is een PhD?’. Ik heb een masteropleiding in Internationaal Land- en Waterbeheer gedaan. Ik heb me gespecialiseerd in onderzoek naar planten die extreem veel metaal opnemen. Ze halen deze metalen als het ware uit de omgeving. Zo helpen ze land, en afvalstromen, schoner te maken. Ze halen zelfs zoveel metalen uit de omgeving dat je, als je ze droogt, zelfs erts hebt. Je kunt de metalen, die in de bodem en het afvalwater zitten, zo terug winnen. 

Giftige metalen uit afval

 ‘Mijn onderzoek gaat dus over planten die heel giftige metalen uit afvalstromen kunnen halen. Ik word begeleid door wetenschappers van de universiteit. Maar het is ook belangrijk dat ik contact met de praktijk houd. In eerste instantie werkte ik voor een Waterschap. Maar daar zaten ze toch niet echt op de uitkomsten van mijn onderzoek te wachten. Ik ben toen zelf verder gaan zoeken naar bedrijven of organisaties waar ik mee samen kon werken. Ik ben toen uitgekomen bij een drinkwaterbedrijf.

Afvalstromen schoonmaken met planten

Drinkwaterbedrijven maken en verkopen schoon water. Ik dacht dat die wel interesse hadden in mijn onderzoek en daarvoor wilden betalen. Dat klopte ook. Ik moet wel oppassen dat ik mijn onderzoek niet teveel alleen op dit bedrijf richt. Ik moet ook nieuwe wetenschappelijke kennis ontwikkelen. Dat is de opdracht die ik heb als PhD-er.

En hoe nu verder?

‘Over drie jaar ben ik wel klaar met mijn onderzoek. Maar ik ben in mijn leven wel vaker van idee veranderd. Voordat ik mijn masteropleiding Internationaal Land- en Waterbeheer deed heb ik Arabisch gestudeerd.
Mijn tip aan studiekiezers en studenten: Begin aan dat wat je passie heeft. Je ontdekt alleen of een bepaald plan bij je past als je eraan begint. En je moet niet te bang zijn… je kunt immers altijd weer van idee veranderen…’

Webinar over de verschillen en overeenkomsten tussen hbo en universiteit. Én over doorstromen…

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 3 reacties.

  1. Door: Selina · 27-10-2019 om 14:02

    Hi Job,
    Gaaf dat je dit pad aan het bewandelen bent! Zelf heb ik mijn Bachelor of Arts behaalt op een universiteit in de UK. (Niet in bezit van een MA) Momenteel ben ik aan het werk en leer mezelf steeds beter kennen in waar ik mijn energie vandaan. Een van de dingen die ik blijf tegenkomen is de nieuwsgierigheid naar de kennis die de mensen om me heen hebben en de “drive” om te onderzoeken. Anderen mensen veder op weg helpen door probleemoplossend te denken is ook iets waar ik veel inspiratie vandaan haal.
    Nu ben ik opzoek naar iets waar ik me op kan focussen om meer te leren, en ben ik benieuwd of het voor mij wat is om aan een phd te beginnen & of het überhaupt wel mogelijk is met mijn academische achtergrond. Heb jij misschien wat tips voor mij?

    1. Klinkt goed Selina. Sta je al op Linkedin en heb je daar ook deze vraag neergelegd? Ik merk dat er heel wat PhD’ersd op Linkedin staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.