24 maart 2024 | Categorie: Studeren

Wat kun je na je bacheloropleiding doen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Er zijn in Nederland twee soorten bacheloropleiding. Een vierjarige bachelor(opleiding) op het hbo en een driejarige bachelor op de universiteit. Maar wat kun je na je bacheloropleiding doen?Wat kun je na je bacheloropleiding doen?

Wat is een bacheloropleiding?

Een bachelor op het hbo duurt vier jaar en leidt je op tot professional in een bepaald vakgebied. Een bachelor op de universiteit leidt je op tot wetenschapper, onderzoeker.
Dat is een andere insteek. Op het hbo leer je hoe je kennis toe kunt passen, op de universiteit moet je zélf kennis ontwikkelen. In de praktijk zal een hbo’er ook af en toe onderzoek doen naar iets waar vraag naar is in de praktijk. Op de universiteit ontdek je ook hoe je wetenschappelijke kennis zinvol in kunt zetten in de maatschappij. Het verschil is ‘grijs’. In het buitenland zijn deze schooltypen dan ook vaak samengevoegd en ga je na verloop van tijd meer de onderzoekskant op of meer de praktijk in. (meer over het verschil tussen hbo en universiteit (wo). Er zijn ook veel overeenkomsten. Bij beide onderwijssoorten krijg je pittige theorie en moet je gemotiveerd en gedisciplineerd studeren.

Wat kun je na je bacheloropleiding op het hbo?

Na je bachelor op het hbo kun je gaan werken. En 75% van de studenten doet dat ook. Na je bachelor op het hbo kun je ook een universitaire master gaan doen. Van de andere 25% kiest het merendeel van de studenten hiervoor. Je verdiept je dan in de wetenschappelijke kanten van je vakgebied. Je kunt ook een master op het hbo doen. Deze master is gericht op verdieping van de beroepspraktijk en wordt meestal pas gevolgd door mensen met een paar jaar werkervaring. (verschil hbo en wo master)

Werken na je hbo bachelor

Bij de studiekeuze hebben de meeste studenten wel een idee van de toekomstige beroepen. Maar in de loop van de studie leer je meer over je vakgebied. De meeste studenten komen dan op andere ideeën en vaak weten ze pas vlak voor afstuderen wat ze daadwerkelijk willen gaan doen na afstuderen. Tijdens je bachelor doe je een stage en de theorie die je krijgt bereidt je voor op de arbeidsmarkt.
Studiekiezers en studenten kijken nogal eens in de Nationale Beroepengids om een beeld te krijgen van mogelijke beroepen. Daar staat ook een beroepskeuzetest. Overigens… zo’n test is aardig om over na te denken, maar natuurlijk heel globaal…
Op Studiekeuze123, dé studiekeuzesite, vind je ook informatie over ‘na afstuderen’. Scrol je door nadat je de opleidingsbeschrijving hebt gelezen dan zie je deze knop. Bij veel opleidingen vind je dan welke beroepen de afgestudeerden in eerste instantie hebben gekozen. Maar realiseer je goed dat de meeste mensen na verloop van tijd in een ander beroep werkzaam zijn.

Studeren na je bachelor op het hbo

25% van de hbo afgestudeerden gaat een master volgen, meestal op de universiteit. Dat gaat soms vrij makkelijk, soms is de toelating heel lastig en soms ben je met je hbo bachelor zelf niet toelaatbaar. Dat mogen de masteropleidingen zélf bepalen. Hoe meer de universitaire master inhoudelijk lijkt op de hbo bachelor, hoe makkelijker de instroom is.

  • Relatief makkelijk: Sommige universiteiten hebben afspraken gemaakt met het hbo. Ze hebben soms ook speciale doorstroomprogramma’s. Dan is de doorstroom relatief makkelijk.
  • Verstandig: Zijn die afspraken er niet, dan moet de hbo student al in zijn tweede of derde jaar contact opnemen met de universiteit. Hij kan dan advies vragen over de vakken die hij moet kiezen om snel toelaatbaar te zijn voor de master.
  • Pré-master:  een alternatief is de pré-master. Je volgt dan na je hbo bacheloropleiding een aantal vakken om toelaatbaar te zijn voor de universitaire master.

Wat kun je na je bacheloropleiding op de universiteit? Werken?

Na je bachelor op de universiteit kun je ook werken of doorstuderen. Maar weinig studenten kiezen voor werken na je wo (universitaire) bachelor. Eigenlijk is dat ook niet de bedoeling. Een complete universitaire opleiding bestaat namelijk uit twee opleidingen, een bachelor en een master. Pas dan heb je een volledig universitair diploma. Tijdens je bacheloropleiding leer je de basis van je vakgebied/thema. Tijdens je master doe je je stage en je afsluitende onderzoek. Simpelweg houdt het in dat je tijdens je universitaire bachelor geen stage of praktijk hebt. Je bent dus ook nog niet voorbereid op een beroep. Een heel klein percentage universitaire bachelor afgestudeerden kiest voor werken na de bacheloropleiding.

Wat kun je na je bacheloropleiding op de universiteit? Studeren?

Het overgrote deel van de wo studenten doet na de bachelor een masteropleiding. Dan doe je stage, je doet je eigen onderzoek en je  wordt voorbereid op de arbeidsmarkt.
Je masteropleiding is dus je tweede opleiding. Die kun je doen in hetzelfde vak als je bachelor maar je kunt ook kiezen voor een andere richting. Dan zijn er soms toelatingseisen. je kunt je master doen op de universiteit waar je je bachelor hebt gedaan maar ook kiezen voor een andere universiteit in Nederland of het buitenland.
De masterkeuze is opnieuw een studiekeuze. Op Studiekeuze123 vind je, als je doorscrolt na de opleidingsomschrijving,  achter de knop ‘na afstuderen’ verschillende mogelijkheden van aansluitende masters. De sites van de universiteiten geven deze informatie ook.
Na je master hoef je nog niet te stoppen met studeren. Na je universitaire master kun je ook nog promoveren.

En natuurlijk kun je ook niks doen… Maar ja…

Tussenjaar voorbereiden

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.