22 oktober 2022 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Wie helpt bij studiekeuze?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wie helpt bij studiekeuze op de middelbare school, hbo of uni? Jong-volwassenen maken vooral graag hun eigen keuzes. Terecht. Ze zoeken daarbij wel vaak steun. Vooral bij hun ouders. Maar soms ook bij hun decaan, studiekeuzecoach of studie-adviseur. Over deze professionals een webinar op 1 november 19.30-20.30 Aanmelden.

Wie helpt bij studiekeuze?

Jong-volwassenen hebben soms wat ondersteuning nodig bij studiekeuze op de middelbare school. Maar ook bij keuzestappen op de hogeschool of universiteit. Hierover gaat het webinar van 1 november.

1 november 2022: Welke professionele ondersteuning is er bij studiekeuze? Aanmelden

Er zijn genoeg professionals die kunnen helpen bij studiekeuze. Heel belangrijk is de hulp van de decaan. Rolf Nijman, decaan en vader, vertelt meer over wat een schooldecaan voor een leerling en ouder kan doen. Er zijn ook studiekeuzecoaches (bureaus en ZZP’ers) die je om hulp kunt vragen. Paul Heijmering, vertelt over zijn werk als studiekeuzecoach.

Wie helpt bij studiekeuze?

Je kunt ook veel informatie op het internet vinden. Tijdens het webinar geven we links naar handige studiekeuze sites. En we gaan dieper in op studiekeuze- en interessetesten. Wat heb je aan deze testen en waar kun je ze vinden? Op dit blog ook een handig overzicht.

Studiekeuze als je al studeert op een hbo of universiteit

Studiekeuze houdt niet op na de middelbare school. Ook op het hbo en de universiteit moeten er nog veel keuzes gemaakt worden. Dan kan de studie-adviseur of studieloopbaanbegeleider ondersteunen. Als ouder heb je in principe geen contact met deze mensen. De student is immers volwassen. Ook als hij nog geen 18 is wordt hij beschouwd als volwassene. Maar het is wél belangrijk dat je als ouder je kind de weg kunt wijzen als er vragen zijn over de keuzestappen die gemaakt worden tijdens de opleiding. Tijdens het webinar gaan we hierop in. En we hebben het over de andere ondersteuners zijn er als er iets niet helemaal naar wens gaat.

Wie helpt bij studiekeuze? Studenten aan het woord

Tijmen: Het ging goed op het hbo. Maar ik merkte dat ik meer kennis wou opdoen. Ik heb toen uitgezocht hoe ik naar de universiteit kon. En daar een uniek vakkenpakket uitgezocht.

De eerste helft van het webinar komen Rolf en Paul aan het woord over hun functie als schooldecaan en studiekeuzecoacht. Tijdens de tweede helft van het webinar doen Tijmen en Shelle het woord.

Shelle: Het lukte mij eigenlijk best wel om zelf mijn keuzestappen te maken.

Wie helpt bij studiekeuze op de middelbare school en tijdens de studie?

Er zijn genoeg professionals die kunnen ondersteunen bij studiekeuze. Ben je als ouder dan overbodig? Nee, juist niet. Studiekiezers op de middelbare school, maar ook studenten op het hbo en de uni overleggen juist heel graag met hun ouders. Maar dan moet je als ouder wel een beetje weten welke ‘hulptroepen’ er zijn en wat ze doen.

Daarover het webinar van 1 november van 19.30-20.00. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen.
Meer webinars schooljaar 22/23

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.