25 augustus 2018 | Categorie: Geldzaken

Baantje naast de studie.. goed idee?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een baantje naast de studie? Is dat een goed idee? De studie is op zich al 40 uur werk in de week. Toch blijkt dat veel studenten een baan van zo’n acht uur per week best aankunnen. Werkervaring opdoen is altijd nuttig. Al werk je bijvoorbeeld als ‘vakkenvuller’, dan nog leer je hoe de werkvloer eruit ziet. Veel studenten vinden een baantje naast de studie op de hogeschool of de universiteit, dat is het eerste begin van je professionele netwerk.

Een baantje is altijd nuttig, al ben je 'vakkenvuller', maar de focus moet wel op de studie blijven

Baantje naast de studie: geld verdienen en iets leren

Actief zijn naast de studie loont. Natuurlijk is het vooral handig als je naast de studie relevante werkervaring op kunt doen. Het blijkt dat studenten die werkervaring opdoen tijdens hun opleiding, na het afstuderen makkelijker een baan vinden.
Dat is zeker het geval als studenten een baantje vinden op hun eigen hogeschool of universiteit. Ook eerstejaars vinden vaak al een baantje op de hogeschool  of universiteit. Er zijn bijvoorbeeld nogal wat studenten die voorlichting geven over hun opleiding op middelbare scholen.

Op mijn oude middelbare school heb ik informatie gegeven over mijn opleiding. Leuk om mijn oude leraren weer te zien en natuurlijk ook super om over mijn opleiding te praten. Ik heb er niet echt veel mee verdiend, maar ja… je kunt niet alles hebben. En misschien komen er nu wel meer voorlichtingsklusjes vanuit de universiteit…

Natuurlijk zijn dergelijke voorlichtingsbaantjes een mooie aanvulling op het studentenbudget, maar studenten leren er ook iets van. En het is het eerste begin van hun professionele netwerk. Haast iedere hogeschool of universiteit heeft studenten nodig die dit soort baantjes hebben. Een student kan er gerust naar vragen.

Ook een eenvoudig baantje naast de studie is zinvol

Ook al is het werk als bijvoorbeeld ‘vakkenvullen’, postbode zijn of in een call-centrum werken… werkervaring telt. De student leert hoe het er op de werkvloer aan toe gaat.
Als afgestudeerde van hbo of wo zal de student op een heel ander niveau werken. Vaak zal hij dan zelf een leidinggevende positie hebben. Het kan helemaal geen kwaad als hij ooit zelf gevoeld heeft wat het is om op een ‘praktisch’ niveau te werken. Hij of zij kan zich beter inleven in het werk van zijn medewerkers als hij ooit zelf dit werk gedaan heeft. Hij zal de collega’s, die niet de kans hadden en ‘hogere opleiding’ te doen, met meer begrip en respect benaderen.

Hoeveel uur werken?

Het is niet makkelijk aan te geven hoeveel een student kan werken naast zijn opleiding. Gemiddeld kan een student een baantje van acht uur best aan. Natuurlijk zijn er individuele verschillen.

Ik werk nu twintig uur per week, vooral in de weekenden en de avonden. Dat is natuurlijk best veel. Ik doe dat niet voor mijn lol. De eerste jaren dat ik studeerde heb ik er eerlijk gezegd met de pet naar gegooid. Mijn ouders hebben de geldkraan niet echt dichtgedraaid, maar ik vind zelf dat ik niet teveel van hen moet vragen.

Er zijn ‘baantjes en baantjes’. Als uw kind elke dag tot diep in de nacht werkt in de horeca zult u daar niet zo blij mee zijn, maar heeft uw kind een baantje als huiswerk-assistent, dan is dat alweer heel anders.

Ik ben altijd goed geweest in Engels. Nu geeft ik bijles op een huiswerkinstituut voor leerlingen die bijgespijkerd moeten worden. Echt leuk om te doen!

Een baantje naast de studie om de studiekosten te drukken? Niks mis mee mits de focus op de studie blijft

De focus moet wel op de studie blijven

Een baantje naast de studie is leuk, maar de focus moet wel op de studie blijven. Reken maar eens uit wat een jaar studievertraging kost.. geen baantje kan dat verschil goed maken. Vindt u dat uw kind teveel werkt en komt de studie in het gedrang? Reken dat dan maar eens samen na. Misschien neemt uw kind dan een andere beslissing. (Salaris afgestudeerde hbo. Salaris afgestudeerde universiteit). Een student heeft, naast de baan en de studiefinanciering, ook nog andere inkomsten. In de latere fase van de opleiding zal uw kind ook stage lopen. Soms is dat een betaalde stage. In elk geval is de stage vaak de start van de eerste baan.

Uitgaven en studieschuld

De student moet natuurlijk ook goed zijn uitgaven in de gaten houden. Ook slim om van tevoren de studieschuld eens te berekenen en te kijken wat dit betekent voor het aflossen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.