27 september 2023 | Categorie: Studiekeuze

Hoe bereid je je voor op een open dag?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Hoe bereid je je voor op een open dag? Wanneer zijn de open dagen? Hoe plan je de open dagen en waar moet je op letten, als ouder en als studiekiezer…? En in welk leerjaar moet je vooral naar open dagen gaan?

Hoe bereid je je voor op een open dag?

Hoe bereid je je voor op een open dag? Tips voor ouders en studiekiezers.

Hoe bereid je je voor op een open dag? Plannen!

De meeste open dagen zijn in het voor- en najaar en meestal op een zaterdag. Op zo’n zaterdag zijn er meerdere hogescholen en universiteiten die een open dag hebben. Best belangrijk dus om van tevoren goed na te denken over welke opleidingen je wilt bezoeken.
Voor een presentatie van  een opleiding moet je je meestal ook opgeven. En… vol = vol. En dat kan betekenen dat je dan een half jaar moet wachten voordat je naar die opleiding kunt kijken. Begin dus op tijd met bedenken welke opleidingen interessnt zijn.

Wanneer zijn de open dagen? Hoe begin je met zoeken?

Op www.studiekeuze123.nl vind je vn alle opleidingen op de hogescholen en universiteiten een korte omschrijving. Mijn tip: filter eens op interessegebied. Wil je iets met kunst? Met klimaat? Met ICT? Je krijgt dan een overzicht van alle opleidingen binnen dit interessegebied en je ziet ook wanneer er open dagen zijn voor deze opleiding.
Soms beginnen studiekiezers te zoeken bij de mogelijkheden in een bepaalde stad. Omdt die lekker dichtbij is of omdat die hen leuk lijkt. Maar dat is echt een verkeerde start. Een studiekiezer moet altijd beginnen bij een opleiding die hem bevalt. En past de stad dan ook nog, dan is dat mooi meegenomen.

Hoe bereid je je voor op een open dag? Vragen stellen

Stel zoveel mogelijk vragen ook aan de studenten die er op de open dag rondlopen. Je zoon of dochter moet ontdekken of de studie interessant is maar ook of hij of zij zich goed voelt bij de docenten en studenten van de opleiding. Studenten vertellen graag over hun opleiding en hun leven als student. En scholieren vinden het soms makkelijker om met (bijna) leeftijdsgenoten te praten.
Ook als je kind nog helemaal geen idee heeft welke richting hij op wil is het zinvol eens rond te kijken op een universiteit of hogeschool. Zo’n open dag is een indrukwekkende gebeurtenis. Er komt veel op je af. Als je vaker een open dg bezoekt, kun je alles beter in je opnemen. Goed om minimaal vier open dagen te bezoeken bij meerdere instellingen.

open dag bezoeken...vijf tips voor ouders

Hoe bereid je je voor op een open dag? … studiebijsluiter lezen

Lees als je naar een opleidingspresentatie eerst de ‘studiebijsluiter’. De studiebijsluiter vind je op www.studiekeuze123.nl. Zoek de opleiding die je zoon of dochter bezoekt. Klik door op de naam van een opleiding. Dan vind je veel  informatie. Je ziet bijvoorbeeld hoe de huidige studenten hun opleiding ervaren. Vinden de studenten de begeleiding goed? Zijn de docenten dekundig? Krijgen ze genoeg lesuren? Ook vind je hier harde feiten en cijfers zoals bijvoorbeeld de slagingskans of de grootte van de groepen.
Heb je hier vragen over, dan kun je die stellen op de open dag. Zo krijg je een goed beeld van de kwaliteit van de opleiding. Er zijn ‘topopleidingen’ en minder goede opleidingen. Mooi als je kind kiest voor een topopleiding. Er zijn topopleidingen binnen elk interessegebied.

open dag bezoeken...vijf tips voor ouders

Kijk kritisch mee

Kijk en luister goed naar je zoon of dochter. Je kent je kind als geen ander. Zie je aan zijn of haar gezicht dat hij enthousiast is? Mooi. Vraag dan later op een rustig moment eens door. Wat trok je aan in die opleiding? Past dit bij andere ervaringen die je zoon of dochter eerder had? Is er een speciale presentatie voor ouders? Sla die niet over. Er worden handige tips gegeven over studiekeuze en studeren.

Beroepen kennen

Jongvolwassenen kennen niet zo heel veel beroepen. Vaak kiezen ze voor de algemeen bekende, populaire opleidingen. Stimuleer je zoon of dochter ook eens naar wat minder bekende opleidingen en beroepen te kijken. Vaak zijn dat opleidingen met kleinere groepen en betere baankansen.
Een handig hulpmiddel om snel alle opleidingen te vergelijken is de Keuzegids, een boekje dat aanwezig is bij de schooldecaan, maar dat je ook kunt kopen.
Overigens is ‘beroepskeuze’ wel relatief. Steeds meer mensen groeien na hun opleiding door naar andere functies. Mijn advies: kies vooral eerst de studie, het beroep komt daarna wel. De meeste studenten weten overigens pas in de laatste fase van hun opleiding wat hun eerste beroep zal zijn. Dus zegt je kind: ‘Geen idee wat ik later wil worden…’ Dat is heel gewoonDie concrete beroepskeuze komt echt wel.

Hoe bereid je je voor op een open dag? Spiegel voorhouden

Een ouder die voorzichtig over de schouder met de studiekiezer meekijkt op een open dag is een grote hulp. Er komt heel veel op de studiekiezer af op zo’n drukke dag. Dan is het fijn als je als ouder meehelpt te onthouden wat er precies gebeurde op de open dag. En wat je daarvan als studiekiezer vond. Soms stimuleren ouders hun kind een paar aantekeningen te maken. Of ze maken een foto om bepaalde dingen ‘vast te houden’.
Misschien een overbodige opmerking…maar toch…
Realiseer je je zoon of dochter een opleiding moet kiezen. Al vind jij een bepaalde opleiding nóg zo leuk en nóg zo goed passen bij je kind…hij of zij zal het moeten doen. Probeer je zoon of dochter een spiegel voor te houden zonder al te dwingend te zijn. En je invloed als ouder is vaak groter dan je denkt. Ouders zeggen altijd: ‘mijn kind moet kiezen’, maar ombewust laten ze toch vaak hun voorkeuren zien. Dat deed ik als moeder, achteraf, ook. Alhoewel ook ik vond dat ik mijn kinderen ‘vrij’ liet om zelf te kiezen.
Ik adviseer ouders vooral het proces van studiekeuze te begeleiden. De uiteindelijke keuze moet door de student zelf gemaakt worden.

 

Maak er een gezellige dag van

Maak er verder vooral samen een gezellige dag van. Ga samen ook in de stad kijken, houd het relaxed. Jongeren vinden de studiekeuze vaak erg spannend. Je kunt die spanning voor een flink stuk wegnemen.
Wijs ook vooral op het proces… de beslissing hoeft niet vandaag en op dit moment genomen worden. Bezoek samen meerdere open dagen bij meerdere instituten, en do dit vooral in het een-na-laatste jaar van de middelbare school of daarvoor al. Stimuleer je zoon of dochter vervolgens naar proefstuderen of meeloopdagen te gaan… neem de tijd. En kijk ook eens naar de open dagen kalenders van de verschillende instellingen zoals de Open dagen kalender – WUR. Dan komt er heus wel een moment waarop de jongvolwassene weet wat bij hem of haar past.

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.