5 maart 2025 | Categorie: Geldzaken

Hoe lang krijg je de basisbeurs?

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

De basisbeurs is gelukkig terug. Maar hoe lang krijg je de basisbeurs? En de aanvullende beurs? Let op: ook als je niet leent, kun je geld van DUO krijgen dat je moet terugbetalen.

Hoe lang krijg je de basisbeurs?

Waaruit bestaat de studiefinanciering?

De studiefinanciering bestaat uit vijf delen (lees hierover meer in artikel ‘studiefinanciering in het kort‘) :

1: De basisbeurs
2: De aanvullende beurs
3: De OV kaart
4: Lenen
5: Collegegeldkrediet (is eigenlijk ook gewoon lenen)

Maar wat houdt elk onderdeel nu in?

1: De basisbeurs

De basisbeurs is er voor iedereen. Iedere Nederlander die begint aan een studie op het hbo of de universiteit en die begint voor zijn dertigste heeft recht op studiefinanciering en dus ook de basisbeurs. (Komt je kind/kom je niet uit Nederland? Kijk dan hier) Woon je nog bij je ouders dan krijg je minder basisbeurs. Voor studenten op kamers is de basisbeurs hoger.

2: De aanvullende beurs

De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten waarvan de ouders minder verdienen. Zijn er meer studerende kinderen in het gezin, dan wordt daar ook naar gekeken. Dan kan de inkomensgrens van ouders een stuk hoger liggen. De Belastingdienst rekent uit hoeveel aanvullende beurs je krijgt. Lees hier meer over de aanvullende beurs.

3: De OV kaart

De OV kaart wordt ook wel studentenreisproduct genoemd. Iedereen die recht heeft op studiefinanciering kan de OV kaart krijgen.

4: Collegegeldkrediet

Het geld dat je nodig hebt om je collegegeld te betalen kun je lenen. Het wettelijk collegegeld, dat geldt voor alle door de overheid gesubsidieerde studies, is voor €2601,- voor collegejaar 2025/2026. Er is verschil tussen wettelijk- en instellingscollegegeld. Moet je meer collegegeld betalen, dan mag je meer lenen tot een bepaald maximum.

5: Lenen

Je kunt bovendien lenen om je bijkomende kosten te betalen zoals eten, kleding, kamer enz. Je bouwt dan wel een studieschuld op.  Ook als je niet leent kom je in aanmerking voor de basisbeurs, de OV kaart en eventueel aanvullende beurs. Geld dat je leent moet je altijd terugbetalen. Met rente.

Hoe lang krijg je de basisbeurs?

Als je studeert heb je meer onkosten dan alleen de studiekosten. je moet natuurlijk ook eten en wonen… En ook af en toe gewoon leuke dingen doen.

Hoe lang krijg je de basisbeurs?

In principe krijg je de basisbeurs voor de officiële lengte van je studie. Kies je voor een bachelor op de universiteit, dan kies je voor een opleiding die officieel drie jaar duurt. Doe je er langer over, of verander je van studie, dan krijg je geen extra maanden basisbeurs. Je krijgt voor die extra tijd ook geen aanvullende beurs. Een bachelor op het hbo duurt officieel vier jaar. Daavoor krijg je vier jaar basisbeurs en eventueel aanvullende beurs.

Hoe lang krijg je de basisbeurs voor een master?

Voor een master studie krijg je weer opnieuw recht op de beurs. Doe je na het hbo een hbo master, dan krijg je nog 1 jaar basisbeurs voor een eenjarige hbo master. Doe je een tweejarige hbo master, dan krijg je nog twee jaar basisbeurs na je hbo bachelor. Hetzelfde geldt als je na een universitaire bachelor een master studie gaat doen.

Er wordt uitgegaan van de officiële duur van de masteropleiding zoals die bij DUO geregistreerd staat. Dat geldt voor hbo en wo master. Vraag dit na op je instituut. Sommige universiteiten compenseren studenten die een tweejarige master doen zoals WUR.

Hoe lang krijg je de basisbeurs als je na hbo een universitaire master gaat doen?

Ga je na je hbo bachelor naar een master op de universiteit dan krijg je geen basisbeurs voor een eenjarige masteropleiding. Ga je na een hbo bachelor een tweejarige master op de universiteit doen, dan krijg je 1 jaar basisbeurs. Hetzelfde geldt voor de aanvullende beurs.

De gedachtegang achter deze regel is dat je ook meteen naar de universiteit had kunnen gaan als je een universitaire master wilt doen. Daar duurt de bacheloropleiding geen vier jaar, maar drie jaar. Kies je voor het hbo dan kies je dus voor een bacheloropleiding die langer duurt.

Een vreemde redenering, vind ik persoonlijk, want hbo en universiteit zijn anders en het is goed dat je kunt kiezen voor het niveau dat het beste bij je past. Laat je studiekeuze niet afhangen van geldzaken. Een gemotiveerde studiekeuze is de beste basis voor studiesucces.

Wanneer moet je terugbetalen?

Start je met een opleiding aan een hbo of universiteit, dan moet je binnen 10 jaar het diploma halen. Anders moet je alles terugbetalen, met rente. Dat geldt ook voor de aanvullende beurs en de OV kaart. Daarom wordt dit ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren.

Start je met een bachelor studie, dan moet je binnen 10 jaar een bachelor diploma halen. Je mag switchen. Het kan dus een diploma van een andere bachelor opleiding zijn dan waar je mee startte. Je krijgt niet langer een beurs als je switcht. Ga je ook een master studie doen, dan moet je daarvan ook het diploma halen binnen tien jaar nadat je startte met een bachelor studie.

Let op met vertraging en master keuze

Nogal wat studenten doen langer over hun studie. Als je een jaartje langer over je studie doet, krijg je nog wel een OV kaart. Als je twee of drie jaar langer over je studie doet kun je nog wel lenen. Maar daarna houdt dit ook op. Het is dus belangrijk al te veel studievertraging te voorkomen.

Let op: voor een universitaire bachelor heb je drie jaar recht op de beurs, maar je krijgt deze nog steeds op je rekening gestort als je er een jaar langer over doet. Dit komt omdat de overheid ervan uit gaat dat je na de bachelor nog een master gaat doen en daarvoor nog recht hebt op een beurs. Kies je er dan voor om geen master te doen, dan moet je wat je in het vierde jaar hebt ontvangen terugbetalen.

Hoe lang krijg je de basisbeurs en de andere onderdelen van de studiefinanciering?

Alles op een rijtje (wo = universiteit):

opleidingleningOV kaartaanvullende beursbasisbeurs
hbo bachelor7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
hbo + 1 jarige hbo master7 jaar5 jaar5 jaar5 jaar
hbo + 2 jarige hbo master8 jaar6 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor7 jaar5 jaar 3 jaar3 jaar
wo bachelor + 1 jarige master7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
wo bachelor + 2 jarige master8 jaar6 jaar5 jaar5 jaar
wo bachelor + 3 jarige wo master9 jaar7 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 4 jarige wo master10 jaar8 jaar7 jaar7 jaar

Lees ook: Geen basisbeurs? Wat dan? Hoe zit het met de compensatie?

Dit is een update van een artikel gemaakt door Hermien Miltenburg

 

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Er zijn 11 reacties.

  1. Door: Sabine · 02-04-2025 om 19:51

    Beste Daniëlle,

    Onze dochter wil na het behalen van de HBO-propedeuse overstappen naar de Universiteit.
    Een voorwaarde voor toelating aan de Universiteit moet ze ook het staatsexamen Nederlands behalen.
    De uitslag hiervan is pas eind juli bekend.
    Voor ons zijn een aantal zaken onduidelijk:
    – Hoeveel jaar studiefinanciering en reisproduct resteert er na de overstap?
    – Loopt de studiefinanciering en het reisproduct door tussen de opleidingen?
    – Op welk moment kan ze zich het beste uitschrijven op de HBO-opleiding (ivm wel/niet behalen staatsexamen Nederlands)?

    Alvast bedankt voor uw antwoorden!

    Met vriendelijke groet,
    Sabine

    1. Door: Daniëlle Vogels · 03-04-2025 om 18:10

      Beste Sabine, als jullie dochter al een jaar beurs en reisproduct heeft gehad, kan zij naar mijn weten voor een universitaire bachelor nog 2 jaar beurs krijgen en 4 jaar het reisproduct. Start zij na de bachelor met een master, dan krijgt ze daarvoor nog 1, 2 of 3 jaar (afhankelijk van de officiele duur van de master)beurs en reisproduct. De studiefinanciering en het reisproduct lopen door tussen de opleidingen als je deze niet zelf stop zet. Ik weet niet op welk moment jullie dochter zich het best kan uitschrijven bij de hbo-opleiding. Ik raad aan om de specifieke situatie van jullie dochter voor te leggen aan DUO (zie de verschillende contactmogelijkheden onderaan deze pagina: https://duo.nl/particulier/contact/

  2. Door: Anca Zamfir · 19-03-2025 om 13:07

    Mijn dochter is 4 jaar geleden gestart met haar bachelor aan de universiteit. Eerst met een studie waar ze na 2 jaar mee is gestopt, en nu in het 2e jaar van haar huidige studie. Zij krijgt sinds de basisbeurs weer is ingevoerd nu anderhalf jaar steun van duo. Maar dat houdt na 2 jaar op, in haar geval per oktober dit jaar. Daarvoor had je alleen de mogelijkheid om te lenen. Heeft zij geen recht op minimaal 3 jaar basisbeurs + 1 jaar voor haar master?

    1. Door: Daniëlle Vogels · 26-03-2025 om 14:40

      Beste Anca, de algemene regels zijn inderdaad dat je voor een bachelorstudie aan een universiteit en een 1-jarige master in totaal 4 jaar de basisbeurs krijgt. Ik weet niet waarom dit voor jouw dochter anders zou zijn. Ik raad je aan om hierover contact op te nemen met DUO, verschillende mogelijkheden om dit te doen vind je onderaan deze pagina https://duo.nl/particulier/contact/

  3. Door: Roon · 20-10-2024 om 00:57

    Hi Irma,
    Mijn dochter is in 21-22 begonnen aan het hbo en zit in nu in haar laatste jaar. Ze wil heel graag een WO master gaan doen, maar zo eenvoudig is dat nog niet. Om die reden wil ze een pre-master gaan doen. Om zich daarop voor te bereiden wil ze een tussen jaar nemen waarin ze werkt en zich bijspijkert op het gebied van statistiek. Als dat lukt zou ze dan in 26-27 de pre-master volgen en dan inschrijven voor de master in 27-28. Kan ze hiervoor studiefinanciering (lening) krijgen? En betaalt ze het normale collegegeld of het veel hogere instellingscollegegeld?
    Het volledig zonder lening bekostigen inclusief kosten van wonen en leven is nl onmogelijk voor haar en ons.
    Kun je uitleggen hoe dit precies zit? Wij komen er niet helemaal uit.
    Dank!!

    1. Door: Daniëlle Vogels · 21-10-2024 om 07:13

      Hi Roon, als je start met een master-opleiding en nog niet eerder een diploma van een master hebt gehaald betaal je wettelijk collegegeld (zie ‘Welk soort collegegeld moet ik betalen?’ op deze pagina https://duo.nl/particulier/collegegeld.jsp). Na afronding van een hbo bachelor krijg je voor een 1-jarige master op de universiteit helaas geen basisbeurs meer. Voor een 2-jarige master krijg je dan nog 1 jaar beurs (zie onder het kopje ‘Hoe lang krijg je de basisbeurs als je na het hbo nog een master gaat doen?’ in dit artikel https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/hoe-lang-krijg-je-de-basisbeurs/. Voor meer informatie raad ik aan om contact op te nemen met DUO. Dit kan op verschillende manieren, zie: https://duo.nl/particulier/contact/

  4. Door: Diana · 13-10-2024 om 15:02

    Onze dochter is tijdens haar laatste half jaar aan het HBO begonnen aan een Universitaire studie. Zij kreeg toen een basisbeurs (terwijl de 4 jaar HBO al verstreken waren). Na 1 jaar is zij gestopt met de Uni. Haar HBO heeft zij wel afgerond. Moet zij nu 1 jaar basisbeurs terugbetalen?

    1. Door: Daniëlle Vogels · 14-10-2024 om 11:15

      Beste Diana, als je start met een bachelor of master studie aan hbo of universiteit en daarvoor basisbeurs ontvangt, moet je binnen 10 jaar een diploma halen van een bachelor of master studie, afhankelijk van welke van die twee je bent gestart. In die tijd mag je van studierichting switchen, als je maar binnen 10 jaar het betreffende diploma haalt, zie ook https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/gift-of-terugbetalen.jsp

  5. Door: Annemieke · 11-09-2024 om 11:40

    Dankjewel voor het heldere overzicht!

  6. Door: Irma Duim · 12-10-2023 om 12:31

    Mijn dochter is laatste jaars HBO student. Zij is in 2019 met haar studie begonnen. Wij hebben beloofd haar kosten te betalen, omdat ik vind dat zij schuldenvrij moet beginnen met haar leven. De financiele kosten drukken zwaar op ons. Wij moeten hier echt zaken voor laten.
    Nu begrijp ik dat wij wel gewoon studiegeld moeten blijven betalen maar dat zij ook nu nog geen recht heeft op een studiebeurs. Hoe zit dat? Het voelt echt intens oneerlijk.

    1. Dag Irma,
      Ja, dit is ontzettend zuur. Maar de basisbeurs krijg je maar voor de officiële duur van de studie. Dat is vier jaar voor het hbo. En als ik goed reken is je dochter nu voor het vijfde jaar bezig. Overigens is dat geen uitzondering, best veel studenten hebben studievertraging. Maar zuur is het zeker. Kijk in bijgaand artikel nog eens naar de regeltjes van de DUO. Daar heb je misschien iets aan. studiefinanciering in het kort

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.