Kun je na 1 mei nergens meer terecht?
“Mijn dochter is eerstejaars en gaat haar BSA niet halen. Opnieuw aanmelden voor een studie moet vóór 1 mei. Kun je na 1 mei nergens meer terecht ?” Jawel hoor, en ook als je voor het eerst gaat studeren kan aanmelden na 1 mei nog.
Kun je na 1 mei nergens meer terecht?
Gelukkig kan een student zich ook na 1 mei nog aanmelden. Bij Wageningen University kan dat nog bij alle opleidingen. Meerdere universiteiten en hogescholen hebben eveneens nog mogelijkheden. Waarom dan die datum 1 mei?
De datum 1 mei is gekozen om de hbo’s en universiteiten de mogelijkheid te geven de student een ‘Studiekeuzecheck’ of studie matching aan te bieden. De Studiekeuzecheck is het laatste stapje voordat iemand gaat studeren. De student en de opleiding kijken of de opleiding bij de student past?
De Studiekeuzecheck kan bijvoorbeeld bestaan uit een online vragenlijst, een dagje proefstuderen, een motivatiebrief schrijven… Het kan van alles zijn. Daarnaast kan er een gesprek zijn. Een student die dat wil, kan sowieso altijd een gesprek aanvragen.
Op basis van de Studiekeuzecheck krijgt de student een advies. Maar dit is geen bindend advies. Als de student aan de toelatingseisen voldoet, wordt hij altijd toegelaten, ook als de opleiding een negatief advies geeft. Maar…. meldt een student zich aan ná 1 mei, dan kan de opleiding hem wél weigeren. De opleiding mag zelf bepalen of ze de student aannemen of niet.
Ik had me aangemeld voor Dierwetenschappen. Maar omdat mijn cijfers op de middelbare school niet denderend waren, kreeg ik een negatief advies. Gelukkig had ik mij voor 1 mei aangemeld. Ik kon dus toch aan de opleiding beginnen. Ik heb keihard gewerkt om te bewijzen dat ik deze opleiding echt wel aankon. Dat lukte. Ik heb in mijn eerste studiejaar ook al mijn studiepunten gehaald. Mijn bacheloropleiding ging super goed. En nu doe ik zelfs twee masters tegelijkertijd. Noortje
Je kunt nog van idee veranderen
Een aanstaande student die zich heeft aangemeld heeft nog wekenlang de tijd om van idee te veranderen. De definitieve aanmelding is pas in juni of nog later. In Wageningen kun je je nog definitief aanmelden voor 1 augustus. De uiterste aanmelddatum bepalen de opleidingen zelf. Een aanstaande student kan alles nog eens rustig overdenken. Dat is eigenlijk ook het doel van de studiekeuzecheck, dat jongeren nog eens een paar weken heel goed nadenken over hun keuze. Heb je je voor een bepaalde opleiding opgegeven, bijvoorbeeld Economie, en ontdek je dat het toch Rechten moet zijn… als je je voor 1 mei hebt aangemeld word je altijd aangenomen als je aan de toelatingseisen voldoet. Ook voor de tweede keuze. Overigens zijn opleidingen niet meer verplicht een studiekeuzecheck aan te bieden. Aan de andere kant… stelt een opleiding de studiekeuzecheck wél verplicht, dan moet je daar als aanstaande student aan voldoen.
Tip: Meld je altijd aan voor een opleiding, je kunt nog van idee veranderen.
Ouders van middelbare scholieren: je kind kon niet kiezen
Voor sommige middelbare scholieren is het allemaal gewoon te veel. Examen halen en een studiekeuze maken. Dat gebeurt vaak genoeg. Deze jongeren kunnen zich ook na 1 mei nog inschrijven voor een opleiding. Zij krijgen dan soms alsnog een studiekeuzecheck. De opleiding geeft de student advies. Zien zij het zitten met deze student op deze opleiding of niet. Geeft de opleiding een negatief advies na 1 mei, dan word je niet toegelaten. De studiekeuzecheck vóór 1 mei is geen selectie. De studiekeuzecheck ná 1 mei eigenlijk wel.
Moeten stoppen in het eerste jaar… Kun je na 1 mei nergens meer terecht?
Studeert je kind al? In het eerste jaar wordt het duidelijk of er voldoende studiepunten worden gehaald en of de studie de goede keuze is. Valt de studie tegen, of haalt je zoon of dochter te weinig studiepunten? Ook dan overweegt hij of zij mogelijk een nieuwe studie.
Ik ben moeder van een dochter die na haar vwo in Maastricht aan de uni Economie & Businesseconomie/Engelstalig ging studeren. Zij is nu in zijn tweede jaar en heeft goede kans haar propedeuse te halen. Echter ze vindt het best wel moeilijk en overweegt aan het hbo te gaan studeren. Ze overweegt dan Commerciële Economie, Business Studies of International Business op hbo niveau. Zij is er eigenlijk nog niet helemaal uit. Kan ze zich voor deze studies inschrijven voor 1 mei en dan nog rustig nadenken? Kan zij zich ook weer uitschrijven als ze toch besluit op de uni te blijven? Via Studielink gaat dit toch? (antwoord: Ja, dat klopt)
Kun je na 1 mei nergens meer terecht? Jazeker wel…
De moeder in bovenstaand voorbeeld kon ik geruststellen. Als haar dochter zich nu inschrijft kan zij nog van idee veranderen. Maar vóór 1 mei inschrijven is wél slim. Dan is zij zeker van een plek op zijn nieuwe opleiding.
Ouders van eerstejaars: Studiepunten halen, vooral belangrijk tijdens het eerste jaar
Misschien goed om in dit verband nog iets uit te leggen over studiepunten. Een student moet studiepunten halen. Ieder studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Doet een student een vierjarige hbo opleiding, dan moet hij 4×60= 240 studiepunten halen. Doet hij een universitaire bacheloropleiding dan zijn het 3×60=180 studiepunten. Dan is zijn opleiding afgerond. Heel wat studenten lopen studievertraging op. Ze halen niet alle studiepunten in één keer. Ze doen dan niet vier maar vijf jaar over hun opleiding. Dat is op zich geen probleem. Het is wel een probleem als er in het eerste studiejaar te weinig studiepunten worden gehaald.
Negatief Bindend Studieadvies (BSA)
Een eerstejaars student moet een bepaald minimum aantal studiepunten halen in het eerste studiejaar. Dat heet Bindend Studieadvies (BSA). Het verschilt per opleiding hoeveel studiepunten er gehaald moeten worden. Haalt een student dit minimum aantal studiepunten niet, dan kan hij niet verder studeren. De student moet een andere opleiding kiezen… of nadenken over een andere toekomst. Op hbo’s wordt er soepeler omgegaan met het Bindend Studieadvies, op universiteiten meestal niet.
Wat als het niet goed gaat? Kun je na 1 mei nergens meer terecht?
Gaat het niet goed, dan krijgt de student op de meeste instellingen eerst een waarschuwing. Hij krijgt ook de kans om hertentamens te doen. Maar op een bepaald moment komt er een studieadvies. Het is gebruikelijk om dit advies op het eind van het studiejaar te geven. Maar de aanmelddatum voor een nieuwe opleiding, 1 mei, is dan al voorbij.
Negatief Bindend Studieadvies, wat is wijsheid…
Nog even terug naar de situatie van de eerstejaars student waar de ouder in de aanhef over schreef. Deze eerstejaars student haalt niet het verplichte minimum aantal studiepunten. Hij moet de opleiding verlaten. Binnen drie jaar mag hij dezelfde opleiding niet meer doen op hetzelfde instituut. Maar studeerde hij bijvoorbeeld bouwkunde op universiteit x, dan mag hij wél bouwkunde gaan doen op universiteit y. Hij kan dan opnieuw beginnen aan zijn eerste studiejaar. Hij kan ook een andere opleiding gaan doen op universiteit. Maar meldt hij zich na 1 mei aan, dan kan een opleiding hem dus weigeren. De student wordt niet toegelaten…
Nadenken, nadenken, nadenken….
Ik vind het heel belangrijk dat een student die een negatief bindend studieadvies krijgt zichzelf afvraagt hoe dat nou kwam… Daarvoor kan hij de hulp inroepen van zijn studieloopbaanbegeleider of studieadviseur. Hij kan ook advies vragen aan zijn docenten, de decaan van zijn vroegere middelbare school of aan zijn ouder… Er kan van alles aan de hand zijn:
- Was de inhoud van de opleiding anders dan hij had gedacht?
- Was het niveau niet goed? Had hij deze opleiding beter op hbo of mbo niveau kunnen doen?
- Voelde hij zich niet thuis op de hbo of universiteit?
- Kreeg hij te weinig begeleiding?
- Heeft hij teveel ‘genoten’ van het studentenleven?
- Waren er bijzondere omstandigheden?
- Hoe zit het met de kwaliteit van de opleidingen?
- enzovoort enzovoort
Tussenjaar
Aan jongeren die in de zomer nog geen keuze hebben kunnen maken voor een studie adviseer ik nogal eens na te denken over een tussenjaar. Dan heb je de tijd om volop naar Open Dagen te gaan, meeloopdagen te volgen, een keertje mee te doen aan proefstuderen… al die dingen waar een scholier in de examentijd misschien niet voldoende tijd heeft kunnen besteden. Of waar een eerstejaars die moet stoppen niet bij stil wil staan. Tip 1: Spring niet in het diepe. ‘ Zomaar’ aan een opleiding beginnen werkt echt niet. Deze studenten hebben een grote kans uit te vallen in het eerste studiejaar, en dan ben je nog geen stap verder. Jongeren die kiezen voor een tussenjaar twijfelen daarna veel minder over hun studiekeuze. Ze hebben daar goed over nagedacht en misschien ook al gewerkt in de sector van hun keuze.
Dag mevrouw Miltenburg,
Ik lees bovenstaand verhaal van de heer Miedema en uw reactie. Mijn dochter Femke maakt denk ik hetzelfde mee. Ze heeft na haar eindexamen gymnasium een tussenjaar genomen waarin ze veel heeft gereisd. Ze wilde ervaringen opdoen en goed nadenken over haar studie. Uiteindelijk besloot ze dat ze biologie wilde gaan studeren. Precies het vak waarin ze geen eindexamen had gedaan (9 vakken en dan geen biologie.. daar had ze meteen spijt van maar kon ze niet meer veranderen), dus heeft ze na haar reizen keihard gewerkt om staatsexamen te doen. Ten tijde van de verplichte matching van de Uva moest ze het examen nog doen en was ze op een uitgestelde studiereis naar Senegal. Heel stom, maar de mails over de matching heeft ze daardoor gemist, haar focus lag even heel ergens anders, en is vervolgens uitgeschreven van de Uva. We hebben direct bezwaar ingediend en nu volgt op 5 augustus een hoorzitting. Het is geen numerus fixus studie en Femke is erg gemotiveerd om haar studie te beginnen. Maar we zijn wel erg bang dat ze het bezwaar gaan afwijzen en ze niet mag beginnen. Hoe kunnen we dit nu het beste aanpakken?
Hartelijke groet,
Esther, moeder van Femke
Dag Esther, Inmiddels hebben we uitgebreid telefonisch contact gehad. Fijn dat je dit verhaal op het blog zet, ook als tip voor andere ouders. Jongvolwassenen lezen hun e-mails slecht. Daar klagen hogescholen en universiteiten over en ook de DUO. Door dit slechte lezen van e-mails, vooral in de vakanties, worden er kansen gemist. Ik hoor dit echt heel vaak.
Beste Hermien,
Mijn oudste zoon heeft na lang nadenken, open dagen bezoeken en veel gesprekken met zijn decaan zich via Studielink aangemeld voor een bacheloropleiding. Het is onze eerste zoon en als ouder en kind is dit een nieuwe wereld, welke stappen je moet doen en of je alles juist doet. Het bleek dat deze opleiding inderdaad een studiekeuzecheck aan verbonden zat die afgenomen had moeten worden eind mei dit jaar. Mijn zoon schijnt hier via mail over op de hoogte te zijn gesteld, maar wel in examentijd (VWO). Natuurlijk is het ‘niet slim’ dat hij de mail over het hoofd heeft gezien. Na contact te hebben opgenomen kreeg hij een mailtje terug dat ze er niets aan kunnen veranderen en hij maar moet wachten tot volgend schooljaar 23-24. Terwijl hij heel veel moeite heeft gedaan om te ontdekken welke opleiding bij hem past. Ik vind dit ontzettend hard en oneerlijk, terwijl het niet eens een bindend advies is en er voldoende tijd is om alsnog een check bij hem af te nemen. Verder begreep ik dat dit veel jongeren overkomt.
Heb jij nog advies of hier iets tegen te doen is?
Verder kan ik natuurlijk bezwaar aan tekenen, maar een besluit hierover kan ook wel 3-6 mnd duren.
Ik vind dat de scholen op deze manier wel veel macht kunnen uitoefenen op de toekomst van onze kinderen.
Dag Andre,
Wat een schandalig verhaal zeg. Ik heb dit overigens nog niet eerder gehoord, dus goed dat je mij en de lezers hierop attendeert. Je hebt wel gelijk dat jong-volwassen hun mail niet altijd goed in de gaten houden. Iets om je kind op te wijzen. Ik overigens wel vaker gehoord dat jongeren hun toelating tot een numerus fixus opleiding zoals Geneeskunde hierdoor verspeelden. Kan ik nog iets doen voor je zoon of jou?
Beste Hermien,
Mijn zoon van 17 moet nog (komende week) zijn eindexamen HAVO doen (alpha vakken). Hij heeft zich voor 1 mei ingeschreven om een muziekstudie bij de HKU te doen, maar werd op 3 mei afgewezen. Helaas ook geen andere scholen geprobeerd.
Hoe kan hij zich voor een andere opleiding na 1 mei inschrijven? Mag hij van alle HBO/MBO opleidingen kiezen? Ik moet toekennen dat alles voelt op het moment heel moeilijk en vaag, omdat alle scholen spreken van 1 mei als laatste mogelijkheid voor het inschrijven.
Ik ben zelf van geboorte buitenlander, en het hele systeem voelt nog heel vreemd – ook lees ik de site van de overheid.
Ik zou u advies/hulp heel op prijs stellen. Hoe moet hij verder?
Met viendelijke groeten,
Sandra
Dag Sandra, Ik begrijp dat deze regeling lastig te begrijpen is. je zoon kan zich nog zeker inschrijven voor elke opleiding waar geen selectie voor is ( dus niet een muziekstudie maar wel heel veel andere studies). De school mag hem dan echter wel weigeren. Maar inschrijven kan zeker nog. Lees meer informatie in dit artikel.
Beste Hermien,
Ook ik heb een vraag die ik niet eenvoudig beantwoord kan krijgen. Ik begeleid de vrouw van een Syrische statushouder. Deze Syrische vrouw, die naar Nederland gekomen is op grond van haar huwelijk (en om die reden niet door het UAF geholpen kan worden) heeft in Syrie een universitaire studie Engelse taal en literatuur afgerond. Zij is in 2019 gestart met een premaster Engels op de universiteit van Groningen. Door de situatie met Corona heeft zij twee jaar over deze master gedaan, ze heeft deze behaald in augustus 2021. Intussen is zij ivm de werksituatie van haar man verhuisd naar Lisse en ze heeft geprobeerd zich in te schrijven voor de master bij de universiteit van Leiden. Deze heeft echter de premaster van Groningen niet erkend en aanvullende eisen gesteld aan haar taalniveau. Dat betekent voor haar een half jaar vertraging waarin zij haar Engels op niveau moet zien te krijgen. Ze moet dus haar studiefinanciering stopzetten en in februari 2022 weer starten. Helaas kan dat niet omdat zij op 25 januari 30 jaar wordt. Is er een mogelijkheid om bv. per 1 januari 2022 ingeschreven te worden op een universiteit als zij dan aan de eisen voldoet?
Dag Dineke, Mooi dat je deze vrouw helpt. Universiteiten hebben verschillende instroommomenten. Ik zou het gewoon ook bij andere universiteiten in de Randstad eens proberen. En kijk zeker ook eens naar de Open Universiteit. Dat is afstandsonderwijs.
Beste Hermien,
> Ik las uw interessante artikel op de weblog van de wur over aanmelden voor een studie na 1 mei. Echter heb ik een vraag die niet wordt behandeld in het stuk.
> Mijn vriendin heeft havo gedaan en is daarna gestart met een mbo+ opleiding. Echter kwam ze na het starten met de stage erachter dat het niveau toch echt veel te laag is. Het was echter zo dat de stage pas was begonnen na 1 mei. Nu wil ze zich erg graag nog aanmelden voor een hbo opleiding die ze eigenlijk na de mbo+ opleiding pas wilde beginnen.
>
Ik vroeg mij af in hoeverre het mogelijk is om nog te starten met een hbo. Van de instellingen die ze gecontact heeft krijgt ze als antwoord dat het niet mag wat de wet, omdat ze niet ingeschreven staat op een andere hbo. Ik kan dit echter nergens terugvinden.
>
Mijn antwoord:
Lief dat je dit uitzoekt voor je vriendin. De regels zijn dat de hbo je vriendin mag weigeren als ze zich na 1 mei aanmeldt. Maar ze mogen haar ook aannemen. Daar is de hbo instelling vrij in. Het is echt niet waar dat dit in de wet verboden is. Gewoon blijven proberen dus. Neemt de ene hbo haar niet aan? Kijk dan naar een andere…
Groetjes en succes…
Hermien