10 april 2024 | Categorie: Studeren

Waarschuwingsbrief over het BSA ontvangen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Heb je / heeft je kind een waarschuwingsbrief over het BSA ontvangen? Dan is het zaak goed na te denken over wat te doen de rest van dit studiejaar. En volgend studiejaar.

Waarschuwingsbrief over het BSA ontvangen

Gaat het lukken om op tijd af te studeren?

Studiepunten nodig voor je BSA, maar wat zijn studiepunten?

In het eerste studiejaar moet de student een bepaald aantal studiepunten halen. Het systeem van studiepunten is anders dan het systeem van cijfers op de middelbare school.
Het studiejaar op een hbo of universiteit bestaat uit een aantal taken. Je moet bijvoorbeeld zelf lesstof bestuderen, je moet practica volgen of een verslag schrijven. Voor al deze taken krijg je studiepunten.

Hoeveel studiepunten moet de student halen?

Als een student ‘volgens het boekje’ studeert, kan hij 60 studiepunten halen in een studiejaar. Als de student een vierjarige opleiding doet, zal hij 4×60 studiepunten moeten halen. Veel studenten halen hun vierjarige opleiding niet in vier jaar. Zij hebben wat studievertraging en doen bijvoorbeeld vijf jaar over hun opleiding. Op zich is dat geen probleem. Maar…… de hbo oen zeker de universiteit wil wel een soort garantie dat de student de capaciteiten ook echt heeft die nodig zijn om de opleiding succesvol af te ronden. Daarom moet de student zich in het eerste studiejaar bewijzen, hij moet laten zien dat hij de opleiding écht aankan. Op de universiteiten moet je in het eerste studiejaar een bepaald minimum hoeveelheid studiepunten halen. De hogescholen zijn soms wat soepeler. Op sommige hogescholen is het BSA zelfs afgeschaft en vervangen door een ander systeem met hetzelfde doel.

Bewijzen dat je het kunt: Bindend Studieadvies halen

De hoeveelheid studiepunten die in het eerste jaar gehaald moet worden verschilt per opleiding en per opleidingsinstituut/universiteit. De minimale hoeveelheid studiepunten die je moet halen ligt vast in het ‘Bindend Studieadvies’. Een opleiding denkt bijvoorbeeld: ‘een student die in zijn eerste jaar 36 studiepunten haalt, zal uiteindelijk de opleiding succesvol afronden’. Deze opleiding heeft dan een Bindend Studieadvies van 36 punten. Haal je die 36 studiepunten niet, dan heb je je Bindend Studieadvies niet gehaald. Je krijgt een negatief advies van de opleiding en moet dus stoppen. Let op. Het aantal studiepunten dat je moet halen is voor elke opleiding weer anders. (lees ook: hoe moeilijk is een opleiding op de universiteit)

Hoge eisen?

De opleiding of het instituut mag zelf bepalen uit hoeveel studiepunten het BSA bestaat. Het is slim als een aanstaande student dit goed uitzoekt voordat hij gaat studeren. Studies vergelijken, ook op dit punt, is altijd belangrijk. Persoonlijk heb ik er moeite mee als het Bindend Studieadvies erg hoog is. Jongeren moeten ook de kans krijgen te wennen aan een nieuwe situatie. En de overgang van middelbare school naar hogeschool of universiteit is groot.

Wat als het Bindend Studieadvies misschien niet gehaald wordt?

Tegen het eind van het studiejaar krijgt een eerstejaars student een brief met daarin het Bindend Studieadvies. Halverwege het studiejaar heeft hij of zij al een dergelijk voorlopig advies gehad. Wat als het Bindend Studieadvies (BSA) mogelijk niet gehaald wordt? Kun je dan nog iets doen?

Waarschuwingsbrief over het BSA ontvangen? Praat erover

Haalt een student te weinig studiepunten, dan krijgt hij een waarschuwingsbrief. Die wordt gestuurd naar de student, niet naar de ouder(s). Een student doet er verstandig aan dit niet voor zichzelf te houden maar erover te praten, in de privé sfeer (ouders, vrienden) en ook op de opleiding.
De student zal met zijn medestudenten praten en met ouderejaars. Dat is echt heel verstandig. Van hen krijg je vast en zeker verbetertips. En het is belangrijk je verhaal te delen. Daarnaast is het essentieel contact op te nemen met de studieloopbaanbegeleider of de studie-adviseur. Zij kunnen inzicht geven in wat er niet zo goed gaat en wat je kunt verbeteren. Zijn er bijzondere omstandigheden, zoals ziekte of mantelzorg, dan kan de studentendecaan ook hulp bieden en soms iets veranderen aan de hoogte van het BSA.

studie switchen

Nogal wat studenten twijfelen aan hun studiekeuze tijdens het eerste studiejaar. 

Waarschuwingsbrief over het BSA ontvangen? Is dit de goede studie?

Ook adviseer ik studenten nog eens heel goed na te denken of dit wel de goede studie is. Is het onderwerp wel ok, maar voelt de student zich niet thuis op dit instituut? Misschien kun je ongeveer dezelfde studie doen op een andere plek…
Of voel je je goed bij deze onderwijsinstelling, maar moet het nét een andere studie zijn? Vaak kun je tijdens je eerste studiejaar nog makkelijk switchen. Ook hierbij kan de studieloopbaanbegeider / studie-adviseur helpen.

Waarschuwingsbrief over het BSA ontvangen? Een andere studie?

Is de conclusie dat de student beter aan een andere studie kan beginnen? let dan heel goed op het BSA van andere opleidingen. is dat hoog of juist laag? En welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar bij deze opleiding? Dat kun je vinden op Studiekeuze123 als je doorscrolt na de opleidingsomschrijving.
Zo krijg je bovendien zicht op de kwaliteit van bacheloropleidingen, want helaas zijn niet alle opleidingen even goed. Er zijn kwaliteitsverschillen in de begeleiding, het lesgeven van de docenten en de toetsing.

De beste hbo en universitaire opleidingen van 2024

Het is dus best belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de opleidingen. Deze gegevens vind je in de Keuzegids en op Studiekeuze123. Daar worden alle bacheloropleidingen uitgebreid besproken.

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen en university colleges 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.