6 juli 2021 | Categorie: Studiekeuze

Kiezen voor de studentenstad of voor de studie?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studiekeuze gaat natuurlijk over kiezen voor een studie, zou je zeggen. Maar soms denken studenten eerst na over wáár ze willen wonen en dan pas over de studie. Een dilemma. Kiezen voor de studentenstad of voor de studie? Mijn collega Marianka van Arendonk heeft er het volgende artikel over geschreven…

Kiezen voor de studentenstad of voor de studie?

Studenten voor hun studentenhuis

Kiezen voor de studentenstad of voor de studie?

De stad waar de universiteit of hogeschool staat, is voor veel scholieren bepalend bij hun studiekeuze. “Ik woon hier al mijn hele leven, ik wil naar Amsterdam (of vul een willekeurige andere grote stad in)”. Bij de studententijd hoort niet alleen maar studeren maar ook uitgaan, nieuwe mensen ontmoeten, weg bij je ouders. Hoe maak je samen met je kind de juiste afweging? (Thuis blijven wonen? Tips voor ouders. Tips voor studenten)

Mijn zoon wil in Amsterdam studeren maar ik heb liever dat hij nog even thuis blijft

Cijfers over op kamers wonen

Uit cijfers van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting blijkt dat de helft van alle studenten op kamers woont. Onder hbo- en universitaire studenten is dit 39 respectievelijk 70 procent. Meisjes gaan met 55 procent eerder op zichzelf wonen dan jongens (49 procent). De meerderheid (55%) huurt een kamer met gedeelde voorzieningen. Deze kamers zijn gemiddeld 17 vierkante meter. We horen ook geluiden dat aankomende studenten door de coronatijd nu nog liever op kamers willen.

Prijskaartje

Een reden om juist niet op kamers te gaan, is helaas het prijskaartje dat er aan hangt. Op kamers gaan is duur. En deze week publiceerde Nibud de uitkomsten van een onderzoek onder studenten waaruit blijkt dat studenten steeds vaker financieel afhankelijk zijn van hun ouders sinds de invoering van het leenstelsel in 2015. Ouders dragen vaker financieel bij aan het leven van studenten. Zo kregen studenten de  afgelopen vier jaar een hoger bedrag en bleven ze langer bij hun ouders wonen.

Tekort aan kamers

En dan is er vaak een tekort aan woonruimte voor studenten. In Amsterdam, Delft, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch en Utrecht is dit tekort het grootst. Dus een kamer zoeken valt niet mee. Dat geeft toch stress als je in Limburg woont maar voor een studie in Amsterdam wil kiezen. Advies is om daar op tijd mee te beginnen. In iedere studentenstad vind je een of meerdere kamerverhuurinstanties. Of via-via werkt ook vaak goed. Of kijk naar tijdelijke oplossingen, huren in een plaats in de buurt… (kosten studentenkamer)

langer studeren en langer thuis wonen

Studenten op het terras voor hun studentenflat

Eerst WAT dan WAAR

Heel logisch dat dat jongeren op een gegeven moment het huis uit willen, op kamers gaan. Ook heel begrijpelijk dat er naar de kosten van ‘op kamers wonen’ wordt gekeken. Maar een studie kiezen om dat deze dichtbij het ouderlijk huis is, is ook niet de juiste keuze. Het belangrijkste is dat een studiekiezer kijkt naar wat hij of zij leuk vindt, wat bij hem past. Dat bepaalt WAT hij of zij gaat studeren, en op welk niveau. Daarna komt pas WAAR, in welke studentstad. Je zult zien dat er dan studies voorbij komen waarvan je van het bestaan niet wist. Iedereen denkt aan de bekende studies zoals rechten of economie in de vier grote steden maar er is zoveel meer aanbod. Wat vaak zo veel beter past.

Verschillen tussen opleidingen

En houdt rekening met de verschillen tussen opleidingen. Studies kunnen dezelfde naam hebben, hetzelfde diploma opleveren… maar toch heel anders zijn. De ene rechtenstudie is de andere niet, biologie wordt op de ene universiteit anders gegeven dan op de andere. Denk bijvoorbeeld aan de begeleiding, werkvormen en groepsgrootte. Het is dus zeker belangrijk om ook te kijken naar de ‘feiten en cijfers’ van de opleiding. Kiest je zoon dan nog steeds voor de stad in plaats van de studie?

Kiezen voor de studentenstad of voor de studie?

Meer artikelen over ‘op kamers of juist niet’…

Een kamer voor mijn dochter
Kamer zoeken, belangrijk voor een goede start
Ik wilde echt niet op kamers… Maar nu…
Kamertekort tot 2025
Studentenkamers, brief van de minister

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.