Masterkeuze vergemakkelijken Met de Keuzegids
De Keuzegids masters is onlangs uitgekomen. De Keuzegids is een soort ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor universitaire bacheloropleidingen, voor hbo bacheloropleidingen, voor mbo’s en voor masters. Deze master Keuzegids kan de masterkeuze vergemakkelijken. Alle hbo en wo masters worden met elkaar vergeleken én beoordeeld.
Masterkeuze vergemakkelijken? Kijk in de Keuzegids
De masterkeuze is opnieuw een echte studiekeuze. De student moet eigenlijk opnieuw een studiekeuzetraject doormaken. Hij moet zich opnieuw afvragen wat hij wil, wat hij kan, waar hij naartoe wil groeien en wie hem daarbij kan helpen. De beroepskeuze komt nu ook dichterbij, tenminste voor universitaire studenten. Maar eerst iets over het bachelor-mastersysteem
Bachelor-master
Er zijn in Nederland twee soorten bacheloropleiding, een hbo en een universitaire bachelor. Er zijn ook twee masteropleidingen, een hbo master en een universitaire master.
Een hbo bacheloropleiding
Een hbo bacheloropleiding duurt vier jaar en leidt op tot een (hoger) beroep. Na deze opleiding kun je gaan werken. Maar je kunt ook een hbo of wo master gaan volgen na je hbo bachelor. Er zijn dan wel toelatingseisen.
Een wo bacheloropleiding en aansluitend een wo masteropleiding
Een universitaire (wo) bachelor is een basis om wetenschapper te worden. Het is de bedoeling dat je na deze opleiding een wo master gaat volgen. In je masterfase doe je je stage en je afstudeerscriptie. Pas dan ben je klaar voor je beroep. Een wo bachelor duurt drie jaar, een wo master een, twee of drie jaar, afhankelijk van de studie die je kiest. Je kunt een master doen op hetzelfde instituut en voortbordurend op hetzelfde onderwerp. Maar je kunt ook een (iets) ander onderwerp kiezen en ook kun je kiezen voor een andere universiteit. Je kunt je master zelfs in het buitenland doen.
Er is ook een hbo masteropleiding
Er is ook een hbo master. Hbo masters zijn (ik citeer de master Keuzegids) veelal bedoeld voor werkenden, en dat brengt toelatingseisen met zich mee. Het gaat erom dat je relevante werkervaring hebt. Soms voldoet een leerwerkplek ook. De hbo masters worden ook beoordeeld in de master Keuzegids. Hbo masteropleidingen zijn net zo duur als wo masteropleidingen.
Wat staat er in de Keuzegids masters?
De Keuzegids werkt, heel handig, met vakgebieden. Binnen die vakgebieden worden masters met elkaar vergeleken. De vakgebieden of interessegebieden zijn hetzelfde als van de bachelor Keuzegidsen:
- Onderwijs & opvoeding
- Taal & communicatie
- Cultuur & kunst
- Recht & bestuur
- Economie & bedrijf
- Gedrag & maatschappij
- Gezondheid
- Aarde & milieu
- Exact & informatica
- Techniek
Opleidingen vergelijken met de Keuzegids
De masterkeuze vergemakkelijken gaat het beste door opleidingen onderling te vergelijken. Dat is dan ook wat de Keuzegids doet.
Ieder vakgebied begint met een omschrijving van dat vakgebied, interessegebied of domein.
Het vakgebied Taal en Communicatie bijvoorbeeld, geeft in een paar korte stukjes een beeld van dit domein: Literatuur en Taal en Communicatie en Media.
De keuzegids behandelt WO masters Nederlands, letter- & Taalkunde en hbo/wo Communicatie en Media.
Vervolgens worden in tabellen de opleidingen onderling vergeleken. Ik kies één opleiding als voorbeeld: Letterkunde. Dat kun je bij zes universiteiten doen.
Oordelen van studenten en experts
Kijk je naar Letterkunde, dan wordt aangegeven in welke talen je je dan verdiept, Nederlands, Spaans, Duits etc. Belangrijk zijn de studentenoordelen. Die zijn gebaseerd op de Nationale Studentenenquête. Studenten geven hun oordeel over het programma, de toetsing, wetenschappelijke vorming, praktijkgerichtheid, studeerbaarheid, begeleiding en faciliteiten. Er is ook een expertoordeel (NVAO). Daar vind je iets over ambitie en eindniveau. Er komt vervolgens een eindscore uit en dan blijkt dat de univeriteit Utrecht de beste Letterkunde opleiding heeft van de zes. Deze feiten en cijfers kunnen de masterkeuze vergemakkelijken. Alle interessegebieden en masteropleidingen worden op deze manier besproken.
Tips voor masterkiezers
De masterkeuze vergemakkelijken gaat ook met de drie tips van de Keuzegids voor masterkiezers:
- Tip 1: Begin op tijd. Als je weet welke kant je op wilt kun je de vrije keuzeruimte tijdens je bacheloropleiding gebruiken om je voor te bereiden op die master. Dat is zeker belangrijk als je vanuit een hbo bachelor naar een universitaire master wilt doorstromen. Het is ook belangrijk voor de student die een (iets) andere master kiest dan de gebruikelijke master bij deze bacheloropleiding.
- Tip 2: Kijk over de heg. Ga niet vanzelfsprekend de aansluitende master na je wo bacheloropleiding doen. Kijk ook naar andere universiteiten. Past die master niet veel beter bij je ambities?
- Tip 3: Hoe heet die master echt? De Keuzegids werkt met de echte, erkende (CROHO) namen van de masteropleidingen. Maar er zijn heel wat fraaie termen in omloop: tracks, specialisaties etc. etc. Maar de officiële naam van de master komt straks op je diploma te staan.
De hulp van ouders
Ook voor aanstaande masterstudenten zijn er open Dagen. Dan kan de student kennismaken met de docenten, studenten en ondersteuners van die masteropleiding. Steeds meer studenten (20%) nemen hun ouders mee naar zo’n Open Dag. Ik heb wel eens gevraagd of ouders dan ook werkelijk inhoudelijk iets toe te voegen hebben. Want zelf zou ik dat aan mijn kinderen geen inhoudelijk advies kunnen geven.
Wat kun je dan als ouder doen?
Het antwoord van studenten is altijd: ‘Maar ik neem mijn ouders niet mee om inhoudelijk advies… ik wil graag dat ze kritisch meeluisteren en naar me luisteren. Wat ik wil vooral weten of deze master bij mij als persoon past, en mijn ouders kennen mij heel goed.’ Eigenlijk dus hetzelfde antwoord dat ik ook krijg als ik iets vergelijkbaars vraag aan bachelorkiezers…
Het gaat niet om inhoudelijke hulp, maar om te helpen bij het proces van studiekeuze. Zo kunt u de masterkeuze vergemakkelijken voor uw (volwassen) kind.
(luister ook naar van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid, interview op Radio 5)
Nog meer over de master Keuzegids
Er is nog veel meer te vertellen over de Keuzegids voor masters. Dat doe ik in een volgend artikel.
Dan ga ik op:
- De kosten van een masteropleiding
- Internationalisering
- Arbeidmarkt
- Toelating
Wat zijn de kosten van een master opleiding, nadat je een universitaire bachelor hebt behaald?
Dag Erna,
je betaalt dan normaliter gewoon het wettelijk collegegeld, dus zo’n €2300,00 per jaar. Meer info vind je hier.